Що обрати: павербанк чи зарядну станцію?

Статті
21 Листопад 2023
391
  1. Який повербанк кращий: основні характеристики
  2. Який повербанк краще купити: вибір ємності
  3. Недорогий, але якісний повербанк: додаткові функції
  4. Як перевірити повербанк
  5. Що таке зарядна станція: особливості та характеристики
  6. Переваги потужних зарядних станцій
  7. Вибір пристроїв: потужність
  8. Як вибрати зарядну станцію для дому: ємність
  9. Вибір зарядної станції чи повербанка для дому

У разі відсутності електроенергії найбільше проблем виникає через розрядження гаджетів, а отже, через неможливість зв’язку з рідними та близькими людьми. Ввечері без освітлення теж доволі важко займатися звичними справами. Повербанк чи зарядна станція – оптимальне рішення проблеми, якщо тобі важливо почуватися комфортно навіть за умови відключення електроенергії.

Портативні пристрої для живлення техніки – унікальні та недорогі девайси, якими зручно користуватися не тільки вдома, а й за його межами. Зарядні станції та павербанки дозволяють підтримувати роботу гаджетів. Однак варто звернути увагу на деякі нюанси, аби обрати відповідні пристрої, враховуючи особисті потреби, оскільки ціни на них суттєво відрізняються.

Який повербанк кращий: основні характеристики

Регулярне заряджання гаджетів – одна з базових потреб українців. І якщо ще 10 років тому більшість людей не знали, що таке повербанк, то зараз попит на них зростає в геометричній прогресії.

Повербанк – це портативний зарядний пристрій. Він являє собою зовнішній акумулятор, який віддає свою енергію. В інтернет-магазині Аврора вони мають попит через свою універсальність та доступну вартість.

Серед ключових характеристик повербанків, які впливають на ціноутворення, варто виділити наступні:

  • ємність;
  • значення струму;
  • виробник.

Тому, щоб дізнатися, скільки коштує повербанк, необхідно визначитися, яким вимогам він має відповідати. Для ознайомлення з детальними характеристиками конкретної моделі достатньо переглянути картку обраного товару в інтернет-магазині Аврора.

Який повербанк краще купити: вибір ємності

Місткість батареї – ключовий показник, який потрібно враховувати перед покупкою зарядних пристроїв.

Ємність вимірюється в міліампер-годинах. Чим більша ця величина, тим довше можна буде заряджати пристрої.

Щоб визначити, який повербанк кращий особисто для тебе, варто враховувати такі показники:

  • 2000–3000 мАг. Це мінімальні параметри зовнішніх акумуляторів. Такого заряду вистачить лише для смартгодинника чи навушників;
  • 4000–9000 мАг. Повербанки такої ємності можуть зарядити смартфон 1-2 рази (залежно від потужності батареї);
  • 10000–15000 мАг. Ці портативні зарядні пристрої найпопулярніші, оскільки з їх допомогою можна не тільки зарядити декілька разів смартфон. Ємності вистачить ще й на навушники, ліхтарик чи смартгодинник;
  • 20000 мАг і більше. Використовуючи такі повербанки, можна заряджати навіть ноутбук. Головна умова – портативний пристрій має видавати 12 В з силою струму 3 А. Для цього на ноутбуці повинен бути Type C або USB-порт 3.1.

Виробники часто вказують завищені показники ємності. Тому варто купувати повербанк з трохи кращими характеристиками, ніж потрібно, аби бути впевненим у якості та швидкості заряджання.

Недорогий, але якісний повербанк: додаткові функції

Ціни на портативні зарядні пристрої в Україні значно варіюються. Навіть моделі з однаковою ємністю можуть суттєво відрізнятися вартістю. Додаткові функції, такі як «швидке заряджання» та наявність декількох портів впливають на ціну пристрою, однак роблять його функціональнішим. Використовуючи такий повербанк, можна підтримувати роботу ламп, світильників, зволожувачів повітря, ліхтариків тощо.

Якщо ти не знаєш, який повербанк краще купити, необхідно подумати, де і для зарядки яких пристроїв він стане в нагоді. Наприклад, для використання в автомобілі краще обирати моделі з високим показником струму та декількома портами. Тоді вдасться протягом короткого часу заряджати одночасно декілька пристроїв.

Як перевірити повербанк

Дізнатися реальну ємність портативного зарядного пристрою можна різними способами. Оптимальний варіант – використання мультиметра USB/Voltage. Для цього потрібно:

  1. Під’єднати пристрій до мультиметра за допомогою USB-кабеля.
  2. Увімкнути повербанк.
  3. Виміряти ємність і напругу через декілька годин.

Окремі моделі мультиметрів відображають показники в амперах. У таких випадках для обчислення варто скористатися формулою: А×1000 = мАг.

При відсутності будь-яких додаткових пристроїв можна перевірити повербанк за допомогою смартфона. Для цього варто скористатися спеціальними програмами Ampere від Braintrapp (для Android) та Ampere від CrioSoft LLC (для iPhone). Хоча цей метод не дуже точний, але все ж він дасть уявлення про те, чи відповідають характеристики зарядного пристрою тим даним, які були заявлені виробником.

Що таке зарядна станція: особливості та характеристики

Ємності повербанків (2000–40000 мАг) недостатньо для підтримки роботи потужніших приладів, таких як телевізор, комп’ютер, електрочайник та ін. У такому разі допоможуть підтримувати безперебійне живлення зарядні станції (50 тис. – 1 млн мАг). Останні роки попит на них суттєво зріс, особливо в таких великих містах, як Київ, Харків, Львів, Одеса тощо.

Зарядна станція – це повербанк із великою потужністю. Вона працює як при підключенні до мережі, так і без. У першому випадку станція одночасно заряджається й передає струм іншим приладам. У другому – живить під’єднані пристрої від власної батареї.

Переваги потужних зарядних станцій

Коли від електроенергії залежить робота важливих приладів, варто купити джерело безперебійного живлення. Використовуючи таке обладнання, тобі вдасться:

  • уникнути аварійного відключення приладів;
  • підтримати їх безперебійну роботу протягом тривалого часу;
  • одночасно заряджати декілька пристроїв, використовуючи USB-порти;
  • заощадити час та гроші, оскільки не треба купувати паливо (як для генераторів).

Зарядні станції мають різні роз’єми: USB, виходи на 12 та 230 В, до яких можна підключати не тільки телефони, а й енергомісткі прилади, такі як телевізор, мікрохвильова піч, лампи для освітлення великих приміщень тощо. Потужні моделі здатні забезпечити електроенергією житлове приміщення, враховуючи навіть роботу більшості пристроїв.

Заряджати станцію можна декількома способами:

  • від електромережі;
  • за допомогою автомобільного прикурювача;
  • від генератора;
  • використовуючи акумулятор на 12 В;
  • від сонячних панелей.

Ціни на зарядні станції варіюються залежно від потужності моделей. Найдешевші мають ємність 210 Вт/год, найдорожчі – 25 кВт/год. Також на ціноутворення впливають наступні характеристики: ємність акумуляторів, кількість роз’ємів, наявність додаткових опцій та аксесуарів.

На відміну від генераторів (як бензинових, так і дизельних) зарядні портативні станції є екологічними. Вони компактні, безпечні, безшумні, доступніші за вартістю.

Вибір пристроїв: потужність

Що таке зарядна станція, ми вже розібрались, однак при виборі відповідних моделей все ж можуть виникнути проблеми. Важливо прорахувати завчасно, яка саме підійде тобі. Від максимальної потужності станції залежить кількість можливого під’єднання приладів для живлення.

Щоб провести розрахунки, необхідно:

  1. Перелічити всі пристрої, які повинні працювати безперебійно.
  2. Дізнатися їхню номінальну потужність.
  3. Додати всі показники.

Сумарна потужність всіх приладів і буде ключовим мінімальним параметром, на який потрібно орієнтуватися при виборі зарядної станції. Однак варто врахувати той факт, що деякі прилади в момент запуску можуть споживати трохи більше енергії, а також інколи є потреба в підключенні гаджетів. Тому купуй зарядну станцію трохи більшої потужності, ніж було прораховано.

Як вибрати зарядну станцію для дому: ємність

Від цього показника залежить, скільки часу потужний повербанк може використовуватися як джерело безперебійного живлення в конкретному випадку. При відсутності електроенергії станція працює, поки є заряд.

Щоб провести розрахунки, необхідно сумарну споживчу потужність приладів помножити на час, протягом якого вони мають безперебійно працювати. Це й буде приблизна ємність.

Однак варто враховувати те, що моделі відрізняються коефіцієнтом корисної дії (ККД). Показники варіюються в діапазоні від 70 до 90%. Тому, щоб розрахувати точніше, необхідно отримані показники помножити на ККД і поділити на 100.

Варто враховувати те, що такі прилади, як електрочайник, смартфон, навушники, водонагрівач та ін. підключають на короткий час. Отже, вони споживатимуть заряд недовго та в невеликій кількості.

Такі розрахунки допоможуть вибрати зарядну станцію для дому, враховуючи особисті потреби, і залишатися зі світлом та іншими благами навіть під час відсутності електроенергії.

Вибір зарядної станції чи повербанка для дому

Перед тим як купити портативний зарядний пристрій, необхідно визначитися з особистими потребами та бюджетом. Все залежить від того, яку кількість приладів потрібно заряджати в разі відсутності електроенергії. Також варто враховувати:

  • вагу та розмір. Повербанки компактніші та легші, зарядні станції – важчі та більші. Перші зручніше використовувати в автомобілі, на вулиці, а другі – в офісі чи вдома;
  • кількість та тип роз’ємів пристроїв, які потрібно заряджати. У разі відсутності відповідних рекомендуємо купити перехідники;
  • потужність та ємність. Чим більші ці показники, тим більше гаджетів можна заряджати.

Бюджет – один з основних критеріїв, на які звертають увагу покупці. Зарядні станції та повербанки з літій-іонними батареями коштують значно дешевше, ніж із літій-полімерними. Однак перші в разі пошкодження можуть загорітися. Другі, хоч і дорожчі, але значно безпечніші (через відсутність електроліту).

Якщо для кожного члена сім’ї рекомендується купувати окремий повербанк, то станцію в домашніх умовах можуть використовувати всі одночасно. За допомогою неї заряджають ноутбуки, аксесуари для активного відпочинку, гаджети та навіть електрокари. Варто зазначити й те, що для відновлення потужності є можливість використовувати альтернативні джерела живлення, а саме портативні сонячні панелі, які являють собою мініелектростанції. Швидкість зарядки залежить від погоди, але навіть у похмурий день все ж вдасться накопичити достатню кількість енергії для її використання у вечірній час.

Згідно зі статистикою, найбільшу популярність у Києві, Дніпрі, Харкові, Львові, Одесі та інших великих містах мають повербанки, які значно дешевші за зарядні станції. За останні 2 роки попит на них зріс більш ніж у 12 разів. Зарядні станції, своєю чергою, не розраховані на масового споживача через високу вартість, але все ж їх продажі теж суттєво збільшилися.

Хочеш купити павербанк чи зарядку станцію за доступними цінами та отримати дійсно якісний товар, який буде служити протягом тривалого часу? В інтернет-магазині Аврора представлені портативні зарядні пристрої від перевірених виробників, які можна замовити швидко та недорого. Співпрацюй із професіоналами, і будеш задоволений не тільки товарами, а й доступними цінами на них та якістю обслуговування.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар