Як вибрати Power Bank: головні критерії та особливості

Статті
22 Січень 2024
411
  1. Як вибрати повербанк за типом батареї
  2. Як вибрати повербанк за місткістю
  3. Як перевірити ємність павербанку
  4. Що ще потрібно знати про ємність повербанку
  5. Як правильно вибрати повербанк за потужністю і силою струму
  6. Як довго заряджається павербанк
  7. Як правильно вибрати повербанк: наявні порти та сумісність із гаджетами
  8. Як обрати павер банк для ноутбука
  9. Додаткові функції повербанків

Портативний зарядний пристрій допоможе залишатися на зв’язку на випадок відключення світла. Думаєш, як вибрати повербанк, який допоможе користуватися гаджетами під час довгих подорожей, переїздів чи в екстрених ситуаціях? Читай корисні поради від Аврори та купуй прилад, що підійде для телефона, планшета, ноутбука.

Power Bank у перекладі з англійської означає «банк сили» або «банк енергії». В народі повербанк називають «банкою», портативним акумулятором, зарядним пристроєм. Достатньо зарядити його від розетки, щоб надалі з його допомогою забезпечити живлення сумісної техніки, для цього використовують кабель USB або Lightning (для Apple).

Як вибрати повербанк за типом батареї

Перш ніж придбати портативний акумулятор, варто з’ясувати, які різновиди пропонують виробники. Роботу приладу забезпечують елементи живлення, ними керує електроніка. В залежності від складу вони бувають літій-іонними та літій-полімерними. Перші використовують також у ноутбуках, смартфонах та інших гаджетах. Вони відрізняються високою енергетичною щільністю та енергомісткістю.

Роздумуючи, як вибрати повербанк для повсякденного використання, зверни увагу саме на літій-іонні пристрої. Вони відрізняються компактними розмірами, маса одного дорівнює всього 45 ± 5 г. Найпопулярніший типорозмір – 18650 (168 А). Для подорожі підійде літій-полімерна портативна зарядка – у таких пристроях функції електроліту виконує легкий матеріал. Товщина моделі Li-Pol може складати всього декілька міліметрів.

Як вибрати повербанк за місткістю

Це важливий показник, адже від нього залежить, скільки разів ти зможеш зарядити ноутбук, планшет, світильник чи інший пристрій. Він також безпосередньо впливає на вагу «банки». Зверни увагу, що місткість батареї зазвичай на 10-20% нижча, ніж вказав виробник. Наприклад, якщо вона складає 3000 мАг, то насправді це 2700-2800 мАг.

Деякі вважають, що краще вибрати повербанк відразу з високим показником місткості. Проте це не завжди правильно, адже такі моделі не можна назвати портативними, і заряджатися вони будуть довше. Хоча виробники вже навчилися розв'язувати цю проблему й випускати місткісні зовнішні акумулятори невеликих габаритів.

Зверни увагу на порівняльну таблицю, щоб вибрати правильно:

Ємність

Особливості

3000-6000 мАг

Моделі вагою 200-400 грамів, використовуються тільки для заряджання телефонів або планшетів

7000-15000 мАг

Заряджають також різні лептопи, дають можливість поповнювати заряд два рази й більше

20000 мАг +

Універсальні пристрої, їх використовують для підзарядки:

Більшість таких моделей легко помістяться у рюкзаку або сумці.

Тобі точно потрібна максимальна ємність, якщо:

  • павербанком будуть користуватися й інші члени родини, наприклад, для живлення 3-4 смартфонів;
  • зовнішній акумулятор потрібен для ноутбука;
  • ти використовуєш Power Bank під час довготривалих відключень світла або у поході. Модель із великою місткістю займе почесне місце серед інших корисних аксесуарів для подорожей.

У цих випадках тобі знадобиться навіть не 20000, а від 30000 мАг. Наприклад, саме за допомогою таких пристроїв ти зможеш підтримувати автономну роботу смартфона в дорозі протягом тижня. Крім того, вони згодяться для заряджання ліхтариків, без яких неможливо обійтись у поході.

Як перевірити ємність павербанку

Реальна місткість відрізняється від номінальної. Тобто, якщо написано 20000 мАг, це не означає, що саме стільки отримає техніка під час заряджання. Цей процес залежить від сумісності батарей, потрібного їм вольтажу, витрат на транспортування електричного заряду. Наприклад, якщо в тебе «банка» з напругою 3,7 В, і ти користуєшся портом USB-C 5 В, під час перетворення частина втрачається.

Щоб не розчаруватися потім, варто знати, як перевірити ємність павербанку. Це можна зробити різними способами:

  • за допомогою USB-мультиметра. Приєднай до нього увімкнений павербанк, підключи до порту й перевір показники через декілька годин. Якщо результати показуються в А, а не в мАг, скористайся простою формулою для перетворення: A x 1000 = мАг;
  • обчисливши. Показники напруги, місткості й подачі енергії виробник вказує у характеристиках пристрою. Спочатку розрахуй ємність при перетворенні. Для моделі на 10000 формула виглядає так: 5V = 3,7V x 10000 mA◦h / 5V = 7400 mA◦h;
  • за допомогою програми для смартфона. На ОС Андроїд можна скористатися, наприклад, Ampere, так само називається додаток і для Айфонів.

Останній спосіб не дуже точний, проте він буде корисним тоді, коли немає можливості або бажання користуватися першими двома.

Що ще потрібно знати про ємність повербанку

Правильно розрахувати потрібну місткість буде простіше, якщо відразу знати, скільки всього пристроїв та як часто будуть заряджатися. Це важлива інформація для тебе, коли ти думаєш, як вибрати Power Bank. Враховуй, що у кожного девайсу є власний контролер, який регулює зарядку, корекція напруги теж передбачає втрати. Якщо не вимкнути телефон відразу після завершення заряджання, він використає ще частину енергії.

Кількість циклів залежить від мАг – так, для 5000 буде всього 1, тоді як для 30000 – 6-7. Купуючи портативний зарядний пристрій, багато хто намагається визначити кількість використань, розділивши номінальний об’єм на місткість батареї. Проте «банка» не віддає всю накопичену енергію, адже ККД більшості моделей складає 80-90%.

Як правильно вибрати повербанк за потужністю і силою струму

Почнемо з основ. Під час зарядки звичайний USB A і microUSB видають показник струма 2 А за напруги 5 В, тобто сумарна потужність вийде невеликою – всього 10 Вт. Цей параметр безпосередньо впливає на те, скільки часу заряджається повербанк. Якщо враховувати показники, вказані вище, то навіть скромний пристрій всього на 5000 мАг поповнюватиме заряд декілька годин.

Наразі нормальною вважається потужність у межах 18-25 Вт. Такий показник можна отримати, якщо пристрій підтримуватиме вищу силу струму до 3 А і напругу 9-12 вольт. Такі характеристики мають як USB, так і Type C. У більшості сучасних смартфонів теж реалізована підтримка саме таких параметрів.

Як довго заряджається павербанк

Щоб користуватися портативною зарядкою без проблем, потрібно знати, скільки часу знадобиться для поповнення її заряду від мережі. Як уже стало зрозуміло, розрахувати, як довго заряджається повербанк, можна за показником сили струму. Найвищі параметри забезпечують порти USB type C, у прогресивних пристроях реалізовано підтримку навіть 60-100 Вт.

Проте тільки за параметрами струма не можна точно визначити, скільки заряджається повербанк. Це залежить також від місткості. Модель на 10000 мАг покаже 100% швидше, ніж «банка» на 30000. Залежить і від того, які саме способи ти використовуватимеш для поповнення заряду:

  1. Ноутбук або комп’ютер.
  2. Загальна мережа – тобто від розетки.
  3. Сонячні батареї. Такий варіант дуже популярний останнім часом, адже передбачає повну незалежність від наявності чи відсутності електричного світла.
  4. Від смартфона. Сучасні моделі можна теж використовувати як зарядні пристрої.

Скільки часу заряджається повербанк 20000, наприклад, від комп’ютера? Це буде трохи довше, ніж від звичайної розетки. Щоб заряд такої моделі становив 100%, може знадобитися багато часу – до 4-5 годин.

Як правильно вибрати повербанк: наявні порти та сумісність із гаджетами

Портативна зарядка має входи й виходи, завдяки яким її можна підключати до мережі для заряджання або з’єднувати з гаджетами чи іншими пристроями, наприклад, для освітлення. Популярними й актуальними сьогодні інтерфейсами є:

  1. USB Type-A. Саме такий порт живлення використовують більшість виробників смартфонів з ОС Андроїд. Так, можна користуватися одним і тим самим кабелем для телефона, ноутбука чи іншої техніки.
  2. Lightning. Якщо в тебе Apple, зроби вибір на користь таких повербанків. За їх допомогою можна зарядити не тільки смартфон, але також смартгодинник, ноутбук, планшет. Враховуй, що в iPhone 15 уже не такий роз’єм!
  3. Type-C. Це симетричний універсальний інтерфейс підключення, який забезпечує високу швидкість живлення й заряджання навіть у стандартному режимі.
  4. Micro-USB. Цей роз’єм передбачений для під’єднання самої «банки» до мережі. Його використовують рідше, ніж три попередні.

Має значення також кількість портів – від цього показника залежить, скільки гаджетів можна буде зарядити одночасно. У туристичних моделей з великою ємністю може бути до 6 роз’ємів, у недорогих – 2-3. Тут усе залежить від поставлених цілей, не завжди максимальна кількість портів дійсно потрібна.

Як обрати павер банк для ноутбука

Якщо портативний зарядний пристрій потрібен тобі для роботи, а не підтримки автономності мобільного телефона, тоді відразу звертай увагу на моделі від 20000, а краще 40000 мАг. Велике значення має сумісність – так, на більшості сучасних лептопів є роз’єм USB type C з підтримкою технології PD. Достатньо придбати пристрій із таким інтерфейсом.

Проте варто знати, як правильно вибрати повербанк тоді, коли такого роз’єму немає. На старших модифікаціях ноутбуків використовують порти DC, товщина й діаметр конекторів дуже відрізняються. Для такої техніки знадобиться спеціальний Power Bank із великою кількістю перехідників. Мають значення також напруга й потужність, бажано від 30 Вт.

Додаткові функції повербанків

Виробники випускають багатофункціональні моделі, якими зручніше користуватися. Додаткові опції не обов’язкові, проте завдяки їм портативний зарядний пристрій здатен виконувати безліч задач. Серед основних варто виділити наступні:

  • підтримка швидкої зарядки. Має значення сумісність цієї технології з тією, яка реалізована у смартфоні. Щоб заряджання справді було швидким, краще звернути увагу на Quick Charge та Power Delivery версій 4.0 або 5.0;
  • цифрова індикація рівня заряду. Такий пристрій показує у відсотках, наскільки поповнено заряд. Достатньо дочекатися, доки буде 100%, і можна вимикати прилад з мережі та використовувати для девайсів;
  • світлодіодний ліхтарик. Особливість цих пристроїв – їх можна використовувати під час подорожей. Щоб вимкнути або увімкнути освітлення, достатньо подвійного тапа по кнопці керування. Яскравість не залежить від рівня заряду.

Корисні поради від Аврори допоможуть розібратися, як обрати павер банк, навіть якщо ти взагалі не розбираєшся у техніці. Читай характеристики до кожної моделі в нашому каталозі, так буде простіше вибрати. Замовляй потрібний товар із доставкою до магазинів у Полтаві, Дніпрі, Миколаєві та інших містах або забирай у поштовому відділенні.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар