20 цікавих ігор для дітей вдома: поради від Аврори

Статті
16 Жовтень 2023
12091
  1. Настільні ігри для дітей
  2. Заняття творчістю з дитиною
  3. Гра «Стрибунець» вдома
  4. Гра з кульками з дітьми старшого віку
  5. Ігри для дітей з машинками
  6. Ігри для дітей на швидкість
  7. Будування імпровізованого будинка
  8. Вікторини – ігри вдома для допитливих
  9. Ігри вдома на розвиток фантазії
  10. Будівництво лабіринту вдома
  11. Ігри вдома на полювання
  12. Веселі ігри для дітей: квести
  13. Рухливі ігри вдома у квартирі
  14. Музичні й танцювальні ігри в приміщенні
  15. Ігри вдома з дитячими наборами
  16. Цікаві ігри для двох дітей
  17. Класичні сімейні ігри з дітьми
  18. Домашні ігри на подвір'ї
  19. Домашні ігри з водою

Не знаєш, чим зайняти сина або доньку, коли вони знаходяться вдома та не займаються уроками? Прагнеш відірвати малюків від гаджетів та цікаво провести час разом? Вибирай ігри для дітей за порадами Аврори, які допоможуть організувати цікаве дозвілля. Це не тільки веселі, а й розвиваючі, корисні заняття.

Зацікавити діток неважко, якщо від початку запропонувати щось незвичайне. Орієнтуйся на вік і в залежності від нього розраховуй час, адже утримати увагу малюка 2-3-х років надовго складно. Можна придумати одну довгу гру або відразу декілька коротких, щоб розпланувати увесь вечір. Не забудь підключити до процесу й підлітків чи дорослих, тоді буде веселіше.

Настільні ігри для дітей

Щоб заспокоїти малюків після активностей, зайняти їх на певний час або навіть декілька годин, вибирай такий варіант. Настільні цікаві ігри корисні, адже розвивають багато необхідних навичок:

  • логічне мислення;
  • фантазію;
  • уяву;
  • здатність будувати стратегії та планувати свої дії;
  • кругозір.

Настільні ігри випускаються для дітей різного віку – найпростіші розраховані на малюків до 3 років, складніші та довші призначені для школярів, підлітків та дорослих. У каталозі Аврори та знайдеш багато цікавих варіантів, у тому числі карткові розважальні, лото, настільний футбол тощо. Під час вибору керуйся інтересами і вподобаннями дитини, звертай увагу на вік, кількість гравців (для двох, трьох, чотирьох або більше) тощо.

Заняття творчістю з дитиною

Це безпрограшний варіант, який підходить усім, адже хлопчики й дівчатка будь-якого віку люблять майструвати щось своїми руками. Це не просто гра для дітей, а можливість розслабитися, відпочити після навчання або активностей, дати вихід фантазії. Купуй товари для розвитку та творчості в інтернет-магазині Аврора й починай заняття. У каталозі ти знайдеш:

  1. Тісто для ліплення. Його легко розминати руками для виготовлення різних фігурок.
  2. Термомозаїку з пластикових деталей.
  3. Набори для розпису та творчості. Допоможуть створювати власні шедеври вдома без особливих навичок.

Під час занять творчістю у дітей розвивається дрібна моторика пальців. Це необхідно для формування швидкого й чіткого мовлення та «прокачування» мозку.

Гра «Стрибунець» вдома

Якщо ти живеш у квартирі не на першому поверсі, потрібно поводитись тихо й поважати спокій сусідів. Проте цікаві ігри для малечі можуть бути й активними – для цього в якості інвентаря чудово підходять повітряні кульки. Щоб розважити малюка до 5 років, надуй їх і розвісь на стелі так, щоб до них можна було дотягнутися у стрибку. Додатково тобі знадобляться наповнювачі, наприклад, конфетті або пінопласт.

Усі необхідні речі для цікавої гри ти знайдеш на сайті Аврора серед декору та прикрас до свята. Розвісивши надуті й заповнені чимось більш важким кульки, запропонуй малюкові торкнутися рукою однієї з них у стрибку. Можна ускладнити задачу, взявши різнокольорові кульки й розвісивши їх на різній висоті. Таке заняття додатково розвиває спритність, вчить концентруватися й зосереджуватися.

Гра з кульками з дітьми старшого віку

Попередній варіант не підходить для школярів або підлітків, адже їм це буде дуже легко. Гарний варіант, який можна запропонувати дитині від 5 до 10 років, – утримання кульки. Така гра вимагає від учасників бути не тільки уважними та спостережливими, а й спритними, швидкими.

Проводячи ігри для дітей в приміщенні такого типу, дай завдання – перенести кульку з однієї половини кімнати чи коридору до іншої, не торкаючись руками й так, щоб вона не впала. При цьому задачу можна полегшити за допомогою:

  • дмухання;
  • підштовхування носом або підборіддям;
  • допомагаючи собі колінами.

Якщо дітей двоє, запропонуй їм позмагатися між собою – хто перший дістанеться до фінішу з кулькою. У процесі можна використовувати різноманітні перешкоди, прокладати маршрути, по яких потрібно проходити.

Ігри для дітей з машинками

Такий варіант більше сподобається хлопчикам, хоча й серед дівчаток теж часто знаходяться охочі. Якщо у будинку або квартирі мало місця для рухливих завдань, саме такий спосіб допоможе цікаво провести час із малюком. Перше, що потрібно, – придумати сюжет, у якому братимуть участь машинки.

В залежності від типу й кількості іграшок, можна проводити цікаві ігри на двох або більше осіб. Запропонуй малюкові влаштувати гоночний заїзд – для цього можна використати конструктор і побудувати трек або створити власну трасу з підручних матеріалів. Можна розіграти сюжет, у якому машинки виступають у ролі рятівників або борців зі злом.

На нашому сайті ти знайдеш іграшкові танки, літаки та іншу військову техніку. Дітям подобається грати з ними, адже процес іде так, як хочеться їм, тобто завжди закінчується їхньою перемогою. Під час сюжетно-рольових ігор активно розвиваються фантазія та уява, а, граючись з іншими, малюк вчиться об’єднуватися у команди, вирішувати завдання гуртом.

Ігри для дітей на швидкість

Якщо у тебе їх декілька приблизно одного або різного віку, можна влаштувати змагання. Вибирай ігри, у які можна грати вдома без зайвого шуму, щоб не заважати сусідам. Наприклад, кидати м’яч у межах квартири небезпечно, проте можна використовувати надувний та грати інакше. Станьте на коліна та починайте котити його по команді, не допомагаючи собі руками.

У цьому змаганні виграє той, хто швидше дістанеться фінішу. Підготовка – не тільки надути м’яч, а й придумати, де у кімнаті буде кінець маршруту. Це ще одна весела гра для розвитку спритності, швидкості реакції та уваги. Замість м’яча, знову ж таки, можна використати декілька повітряних кульок.

Будування імпровізованого будинка

Дитина ніколи не відмовиться зробити щось власноруч, тим більше з нуля. Влаштовуючи ігри вдома, почніть створювати споруди, у яких зможете, наприклад, зіграти потім у хованки або навіть відпочивати. В останньому випадку варто спорудити щось на кшталт халабуди, її можна зробити прямо посеред кімнати.

Для цього тобі знадобляться:

  1. Картонні коробки – наприклад, подарункові або поштові з-під будь-якого вантажу.
  2. Елементи конструктора.
  3. Пледи.
  4. Парасольки та інші предмети.

Навіть якщо від початку немає ідеї, як саме виглядатиме домашній будиночок, проте достатньо тільки розпочати, щоб організувати будівництво. Це може бути як велика споруда, у якій поміститься уся родина, так і маленька, наприклад, для домашнього улюбленця, іграшок тощо.

Вікторини – ігри вдома для допитливих

Якщо твоя дитина не відмовляється час від часу продемонструвати власні знання та вміння, влаштуй для неї жартівливе опитування. Вікторини – гарні ігри для дітей шкільного віку, їх можна проводити разом із дорослими, у тому числі у форматі змагання. Щоб було цікавіше, краще активно залучити сина або доньку до процесу:

  • запропонуй стати ведучим конкурсу;
  • запиши на листі запитання або загадки чи дай малюкові придумати їх самостійно;
  • увімкни улюблену музику;
  • підготуй призи – наприклад, солодощі – за правильні відповіді;
  • вибирай переможця серед учасників.

У форматі вікторини можна влаштовувати ігри на чотирьох, трьох чи будь-якої кількості осіб. Щоб було цікавіше, ускладни процес – нехай гравці відповідають на питання на швидкість.

Ігри вдома на розвиток фантазії

Окрім занять творчістю, можна задіяти також інші предмети, щоб активно попрацювати над розвитком уяви. Вдалі ігри для дітей вдома мають бути й корисними – у цьому тобі допоможуть звичайні кольорові олівці, замість них можна також використовувати фломастери.

Розкажи, що вони, як і люди, іноді оживають і теж мріють – наприклад, уявляють себе іншими предметами:

  • червоний – полуницею;
  • жовтий – променем сонця;
  • зелений – листочком і так далі.

Проводячи цікаві ігри для дітей, запропонуй дібрати відповідники з оточуючого світу до інших кольорів. Це також чудовий спосіб вивчити різні відтінки й заодно підключити фантазію.

Будівництво лабіринту вдома

Смуга перешкод допоможе розвинути спритність і стратегічні навички. Облаштувати її цілком реально у кімнаті, а погратися буде цікаво не тільки малюкам, а й батькам. Щоб проводити такі ігри для сім’ї вдома, підготуй інвентар – тобі знадобляться, наприклад:

  • книги;
  • непотрібний старий одяг або взуття;
  • оточуючі меблі – стільці, тумбочки, крісла або навіть невеликий стіл;
  • довгі стрічки чи скотч.

Домашній лабіринт у кімнаті облаштовують різними способами. Наприклад, розміщають стрічки на різній висоті, щоб переступати через них, або роблять більш масштабні споруди для ходіння чи навіть повзання. Підключай фантазію та залучай малюків, щоб створити не стандартний, а заплутаний лабіринт разом.

Ігри вдома на полювання

Потрібно відшукати випадково загублену річ? Перетвори цей процес у веселі ігри для сім’ї та долучайся до нього разом із дітьми. Уявіть, що ви – детективи, яким потрібно зібрати докази, щоб знайти втрачений предмет.

Один із простих способів для влаштування такої ігри дома – полювання на конструктор LEGO. Послідовність дій:

  • підготуй 4 аркуші паперу різного кольору й елементи-відповідники до них;
  • заховай останні у кімнаті;
  • поклади папір на підлогу або стіл поруч;
  • запропонуй дітям знайти відповідники та покласти їх до потрібного кольору за певну кількість хвилин.

Замість конструктора та паперу можна використати частинки пазлів і заодно зібрати картинку. Процес сприяє постійному руху та додатково прокачує мислення.

Веселі ігри для дітей: квести

Щоб гратися й отримувати задоволення, завжди потрібен гарний настрій. Влаштовуй веселі ігри для дітей, щоб ніхто не сумував удома, за допомогою цікавих завдань. Наприклад, до дня народження вдома можна облаштувати повноцінний квест, тобто поєднати лабіринт – читай вище, як його створити – смугу перешкод і гру на полювання.

Заховай якусь важливу або необхідну річ і дай дітям завдання її знайти. Нехай воно буде непростим, і в процесі їм доводиться розгадувати прості задачі, приклади, ребуси чи інші головоломки. Для пошуку потрібно намалювати лінії та підказки, куди рухатися – використовуй папір або стрічки, щоб не витрачати багато часу на підготовку.

Рухливі ігри вдома у квартирі

У дітей завжди багато енергії, їй потрібно давати вихід. Щоденна активність необхідна й для гармонійного розвитку в цілому. Рухливі ігри вдома можна влаштовувати й так, щоб не сваритися із сусідами. Наприклад, за допомогою дитячого комплекта, що включає елементи для баскетболу, дартсу і футболу, можна займатися спортом прямо у своїй кімнаті.

Рухливі ігри для дітей в приміщенні – це також і лабіринти, й смуги перешкод на різній відстані, і змагання з повітряними кульками. Останні можна використовувати в якості інвентаря для домашнього баскетболу, волейболу або футболу. Натягніть або покладіть стрічку там, де мають бути ворота, або щоб розділити дві команди.

Музичні й танцювальні ігри в приміщенні

У твоєї дитини, навіть дуже маленької, точно є улюблена пісня – одна або декілька. Якщо фантазія тебе підводить, просто увімкни караоке та почніть співати разом. Необов’язково для цього мати здібності, достатньо хорошого настрою та улюбленої музики. Такі ігри в приміщенні краще влаштовувати удень, а не ввечері, щоб не сваритися із сусідами.

Можна й ускладнити завдання – так буде цікавіше:

  1. Танцювати тільки шиєю, коли інші частини тіла лишалися на місці.
  2. Увімкнути відео та точно повторювати рухи за виконавцем.
  3. Проводити змагання під музику – наприклад, той самий квест, полювання або збирання надутих повітряних кульок до того моменту, доки не закінчиться пісня або її частина.

Якщо є вільний час, можна вгадувати мелодії – наприклад, називати тільки перші літери композиції або виконавця, давати інші підказки. Ускладнити завдання просто за допомогою часу – хто впорається швидше, той і виграв.

Ігри вдома з дитячими наборами

Малюки у віці від 2-3 років обожнюють рольові забавки, у яких можуть ототожнювати себе із дорослими та виконувати ті ж самі дії, що й мама чи батько. Придбай спеціальні комплекти, щоб влаштовувати малорухливі ігри в приміщенні, маючи все необхідне під рукою. З їх допомогою дитина зможе відтворити велику кількість різноманітних сюжетів:

  • похід у магазин за покупками. Придбай візочок із продуктами, щоб влаштувати імпровізований супермаркет удома. Така іграшка сподобається як хлопчику, так і дівчинці.
  • приготування їжі. У цьому допоможе, наприклад, набір, що включає кухонний комбайн із продуктами. Заодно буде чудова нагода ближче познайомити малюка з технікою та різними інгредієнтами, що використовуються для приготування;
  • лікування. Такий сюжет дитині завжди хочеться реалізувати. У процесі не забудь розповісти синові або донечці, якою важливою є професія лікаря.

Іграшкові кухні, візочки з морозивом, касові апарати, пістолети – ці комплекти також можна використовувати й для рухливого дозвілля.

Цікаві ігри для двох дітей

Зацікавити відразу обох не завжди виходить, особливо якщо у них велика різниця у віці. Проте є завдання, яке брати та сестри охоче виконують разом – у вигляді змагання або просто спільної гри. Наприклад, запропонуй створити спільну картину, до якої повинен долучитися кожен член родини. Це може бути, наприклад, фантастичне звірятко – нехай один намалює голову, інший – тулуб, потім по черзі лапи, очі й так далі.

Ще один цікавий варіант, у який можна гратися і з батьками, – створення власної смішної історії. У цьому випадку кожному учаснику пропонується продовжити фразу, причому він не знає змісту тих, які написані до неї, і не може прочитати, що було після. Кожен вигадує своє, а в кінці усе написане розкривають і зачитують. У результаті виходить за змістом майже не пов’язаний, але дуже веселий сюжет.

Класичні сімейні ігри з дітьми

Є забавки, які батьки вигадували раніше, коли не було такої великої кількості гаджетів та ігрових наборів. Вони досі залишаються актуальними та користуються попитом, адже сприяють:

  • здоровій активності;
  • взаєморозумінню між батьками та дітьми;
  • розвитку фантазії та уяви;
  • цікавому дозвіллю.

Веселі сімейні ігри з дітьми, які залишаються актуальними багато років, зазвичай сюжетно-рольові. Наприклад, у піратів – її можна поєднати з іншими, зокрема, пошуком втраченої речі (конструктора, гаджета, канцелярії, книги тощо). До цього підключається й будівництво – наприклад, щоб зробити власний корабель, знадобляться коробки або інші предмети, в якості парусу використовуй постільну білизну.

Дівчаткам часто подобаються рольові ігри з салоном краси або показом мод. Можна приміряти й мамині речі – не забудь попередити, що вони тобі ще знадобляться. Запропонуй дитині стати модельєром, а також самостійно створити зачіску, образ, макіяж. Необов’язково саме батькам бути моделлю, її роль зможе зіграти й улюблена лялька.

Ігри вдома для вивчення математики

Багатьом малюкам подобається гратися з цифрами та геометричними фігурами, тому такі забавки маленької дитини можна об’єднати із вивченням важливих понять. Наприклад, коли ти чекаєш гостей і накриваєш на стіл, запропонуй дітям попрактикуватися у рахунку. Нехай покладуть на стіл потрібну кількість тарілок, ложок і виделок. Дай їм задачу взяти з кошика стільки-то яблук або інших фруктів.

Коли любиш випікати, влаштуй ігри з дітьми в приміщенні з виготовлення печива у вигляді цифр. Дай малюкові самостійно розкатати ковбаску з тіста, а потім склади її так, щоб вийшла трійка, двійка або одиниця. З готового печива можна складати та розв’язувати приклади, крім того, необов’язково робити його їстівним. З дітьми старшого віку проводь забавки на усний рахунок – за допомогою м’яча або повітряної кульки задавай питання не тільки на додавання-віднімання, але й множення та ділення.

Домашні ігри на подвір’ї

Якщо ти живеш у приватному будинку, тоді зайнятися рухливими активностями можна й на вулиці, не хвилюючись щодо спокою сусідів. Перелік варіантів широкий – футбол, баскетбол, волейбол, дартс, бадмінтон і так далі. На нашому сайті продаються різноманітні іграшки для активного відпочинку – зручно гратися як улітку, так і взимку, коли випадає сніг.

Один із веселих способів провести час у дворі або у кімнаті – гра Твістер, яка не тільки дарує гарний настрій, а й розвиває гнучкість і спритність. Серед інших пропозицій, щоб весело провести час на природі:

Останніми можна гратися і в приміщенні. Якщо у тебе великий відкритий балкон, тоді варто прогулятися й на ньому зі сніжколіпом узимку.

Домашні ігри з водою

Потребують підготовки, адже в процесі діти будуть мокрими. Завчасно подумай про сухий одяг та взуття, облаштуй приміщення. Маленьким дітям, наприклад, подобається рибалити – це можна робити просто руками, ложкою або ополоником. Замість рибок використовуй, наприклад, каштани або невеликі фігурки. Подбай про те, щоб миска чи інша ємність була широкою та глибокою, тоді «риболовля» займе більше часу.

Домашні ігри з водою мають бути корисними, сприяти розвитку та вивченню нового. Наприклад, покажи дитині, як губка може вбирати у себе рідину. Покажи, як це працює, підготувавши дві ємності – до однієї налий води, іншу залиш пустою. Переносьте разом рідину з одного тазика до іншого за допомогою губки – це довгий, але, безперечно, дуже цікавий процес.

В інтернет-магазині Аврора ти знайдеш і багато інших цікавих іграшок, щоб організувати дозвілля з дитиною вдома. Перш ніж запропонувати або провести ту чи іншу гру, не забудь про безпеку. Прибери подалі гострі або дуже дрібні предмети, підготуй простір, щоб у ньому не було нічого зайвого. У нас ти завжди зможеш за доступною ціною купити все, що потрібно твоїй дитині щодня або для спільних ігор.

Ми даємо тобі можливість заощадити гроші й час – просто замовляй необхідні для сімейного дозвілля товари з безкоштовною доставкою до магазинів по Україні. Вони працюють у Житомирі, Львові, Черкасах, інших великих і маленьких містах. А також зможеш замовити доставку службою-перевізником.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар