Розвиток дітей за віковими етапами

Статті
10 Листопад 2023
803
  1. Вікова періодизація людини: що потрібно знати, якщо в сім'ї підростає дитина
  2. Періодизація вікового розвитку та іграшки: що купити дитині
  3. Ще кілька слів про вікову періодизацію

Хочеш виростити щасливу людину? Тобі в поміч — вікова періодизація. Знаючи основні етапи розвитку дитини, зможеш краще зрозуміти малечу, вчасно помітити особливості формування рис характеру та в разі потреби їх скоригувати. А ще — організувати цікаве дозвілля, адже будеш точно знати, які дитячі іграшки підходять для конкретного періоду, а які купувати вже пізно чи ще рано. Якщо близькі питатимуть, що подарувати, просто покажи список товарів за віком.

Вікова періодизація людини: що потрібно знати, якщо в сім'ї підростає дитина

Візьми в руки будь-яку іграшку для малюків, книгу чи інший товар для дітей. Бачиш позначку «для дошкільнят», «для молодшого шкільного віку» тощо? Це воно! Різні періоди дитячого віку мають свої особливості.

От дивись:

  1. Період новонародженості та грудний вік. До одного року дитинка цікавиться «спілкуванням» із дорослими. Головні значущі фігури — мама і тато. Батьки мають потурбуватися про належний тактильний, зоровий і вокальний контакт: носити на руках, дивитися в очі, говорити, співати колискові. Нові навички з'являються з кожним місяцем. Якщо немовля тільки плаче й використовує міміку, то ближче до року може реагувати окремими звуками, інтонацією, жестами.
  2. Раннє дитинство. Цей етап охоплює період від одного до трьох років. Діти з подивом помічають, що довкола безліч цікавих предметів й активно досліджують їх. У цей час дитя перетворюється на маленького дослідника. Поступово розвивається мовлення. Запас слів ще невеликий, та з кожним місяцем він збільшується. Інтерес до предметної діяльності зростає. «Що це таке?», «Як воно працює?», «Яка ця штука на смак?» — ось питання, на які намагається знайти відповідь мозок дитини. Малюк поступово усвідомлює своє «я», запам'ятовує назви предметів, звикає до існування правил.
  3. Дошкільний вік — наступний етап розвитку дитини, що охоплює період від трьох до семи років. У цьому віці відбувається активне формування соціальних навичок, а провідною діяльністю стає сюжетно-рольова гра. Дошкільнята прагнуть самостійності, вміють дотримуватися правил, відчувають потребу в спілкуванні з однолітками, вчаться налагоджувати контакт з іншими дітьми та дорослими.
  4. Молодший шкільний вік. З семи до одинадцяти років провідною діяльністю стає навчальна. Хлопчики й дівчатка вчаться самоконтролю, можуть залишатися зібраними й зосередженими протягом тривалого часу. З'являються навички саморефлексії.
  5. Підлітковий вік. З одинадцяти до п'ятнадцяти (за іншою періодизацією — до сімнадцяти) триває той самий «перехідний вік», що так лякає багатьох дорослих. Підлітки відчувають гостру потребу в спілкуванні з однолітками, самовираженні, сепарації. У цей час діти хочуть відчути себе дорослими. Бунт проти заборон, регулярне порушення правил, невизнання авторитетів — ось явища, яких не уникнути. Додай сюди статеве дозрівання, зміни пропорцій тіла — суміш запальна. Батькам доводиться проявляти неабияку гнучкість і витримку, аби залишитись для власних дітей авторитетом.

Знаючи все про вікові періоди: часові межі, особливості фізичного та психічного розвитку, потреби, — помітно простіше спілкуватись з дитиною.

Періодизація вікового розвитку та іграшки: що купити дитині

Коли знаєш етапи розвитку дитини, вибрати іграшки, аби влаштувати дозвілля та сприяти формуванню характеру, просто. Бери на замітку, що купити малечі залежно від віку:

  1. Немовлятам і грудним малюкам потрібні яскраві брязкальця, мобіль над ліжечком, розвивальні килимки, прорізувачі, тактильні книжки та інші забавки. У категорії дитячі товари та іграшки чекають качечки для купання. Названі речі допомагають у пізнанні світу: встановлювати зоровий контакт, реагувати на звук та стимулювати інші важливі рефлекси.
  2. Діткам до трьох років купуй перші м'які іграшки або конструктори. Стимулювати розвиток мислення допоможуть заняття з інтерактивними забавками: столики, музичні інструменти, усілякі тактильні м'ячики, сортери. Дорослі зобов'язані підтримувати цікавість, адже бажання гратися самостійно в малюка поки не виникає.
  3. Дошкільнятам стануть у пригоді липучки, лизуни, антистрес, адже вони слугують для розвитку моторики. Також доречні будь-які активності, спрямовані на тренування абстрактного мислення.
  4. Молодші школярі потребують ігор із використанням конструкторів. Це впливає на посидючість, здатність дотримуватись інструкцій, просторове мислення, фантазію. Ще одне корисне заняття — малювання. Тож не шкодуй коштів на папір, пензлі чи фарби. Доречне все, що стимулює творчість.
  5. Підлітки дуже вимогливі до всього, тож купувати навмання точно не вийде. Не дивуйся, якщо замість книг дитина замовить, скажімо, косметику, — просто вибирай якісну. Заборони ведуть до бунту, тож намагайся лагідно скеровувати невгамовну енергію в потрібному напряму.

Як бачиш, вікова періодизація людини доволі проста. Знаєш особливості певного віку — уникаєш складнощів у вихованні дитини, адже на кожному етапі життя маленькій людині потрібно різне.

Ще кілька слів про вікову періодизацію

Не забувай, усі етапи — умовні, їх межі можуть трохи коливатися, а перехід від одного до іншого рідко буває одномоментним. Що б не говорили про періодизацію вікового розвитку, пам'ятай: дитині насамперед потрібні любов і турбота. Ти будеш дбати про правильне харчування — хай організм працює на корисному «паливі». Вимірюй зріст та вагу, аби впевнитись, що розвиток йде за планом. Заохочуй до спорту чи творчості — це важливо. Але на будь-якому етапі, чи то процес адаптації в дитячому колективі (в садочку чи школі), чи пошук себе в підлітковому віці, пам'ятай: кожна дитина — особлива, а для тебе — найкраща. Люби щиро та дбай!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар