Буллет Джорнал: переваги та особливості

Статті
15 Березень 2024
156
  1. BuJo – інструмент, що допоможе тобі почуватися щасливіше
  2. Як оформити Bullet Journal
    1. Купи блокнот
    2. Створи свою першу титульну сторінку
    3. Створи «ключ»
    4. Заплануй зміст
    5. Підготуй журнал майбутнього
    6. Налаштуй щомісячний журнал
    7. Заповни щотижневий та щоденний журнали
  3. Як вести Буллет Джорнал

Bullet Journal, або BuJo, — це новий вид календаря-органайзера, надзвичайно простий, але зрозумілий і структурований. Його легко налаштувати до твоїх особистих потреб, зробити милішим і гламурнішим, крутішим або по-діловому суворішим. Ідея, що лежить в основі BuJo, полягає в тому, щоб мати місце для всіх нотаток, зустрічей, завдань і думок, – і все ще бути господарем хаосу (очевидного). Кожен користувач має власну відповідь на питання, що таке буліт. Для когось він є місцем прояву творчого потягу, а комусь дасть змогу слідкувати за своїми емоціями чи краще планувати день, а хтось за його допомогою нарешті стане повноцінним володарем власного життя.

Bullet Journal кожен створює сам для себе. Це не окремий блокнот з інтернет-магазину Аврора, який ти можеш просто додати до свого кошика. Ні-ні. Тобі доведеться з’ясувати, що таке Bullet Journal саме для тебе, і власноруч створити його! Як та навіщо? Якщо тебе приваблює творчість та реалізація креативних ідей або ж ти хочеш мати персоналізований органайзер, заповнення якого нарешті допоможе навести лад у справах, читай далі.

BuJo – інструмент, що допоможе тобі почуватися щасливіше

Хочеш дізнатися, як це працює? Існуючи одночасно у форматі планувальника та щоденника, Bullet Journal може бути твоїм справжнім тренером у житті, піклуючись одночасно про декілька його сторін:

  1. BuJo створений як засіб для зниження рівня стресу. Час летить, а твої досягнення здаються не надто вагомими? Використай Буллет Джорнал для планування, і ти побачиш, що насправді це не так. Почни з найважливіших дат у році, потім перейди до щомісячних сторінок, які нагадають тобі про події та завдання на найближчі 30 днів. На їхній основі створи свій тижневий розклад та перейди до щоденного планування. Вуаля, навіть найамбітніші цілі стануть цілком досяжними.
  2. BuJo сприяє позитивному мисленню. У власному щоденнику ти можеш використовувати різні психологічні інструменти, аби почуватися краще. Наприклад, візуалізація цілей та бажань сприятиме досягненню успіху, а сторінка подяки допоможе знайти позитивні моменти навіть після поганого дня.
  3. BuJo підвищує продуктивність. Система кодів дозволяє розрізняти різні види діяльності та завжди знати, над чим ти працюєш саме зараз. Помічаючи в такий спосіб свої завдання, ти будеш бачити, які з них виконані, перенесені або скасовані. Візуалізація зробленої роботи створює позитивне відчуття ефективності та продуктивності.
  4. BuJo заряджає на творчість. Макет твого особистого Буллет Джорнала може бути простим, проте ніхто не забороняє розмалювати його всіма кольорами веселки. Використовуючи ручку чи різноманітні товари для творчості, ти стимулюєш власну уяву та виражаєш емоції.

Не вмієш гарно малювати? Не варто соромитися копіювати ілюстрації, вирізати зображення з журналів або друкувати те, що подобається, з Pinterest чи Instagram. Bullet Journal не повинен виглядати ідеальним. Саме тому тобі не варто хвилюватися, якщо деякі сторінки будуть менш привабливими за інші. Твій щоденник повинен бути живим, а не надмірно трудомістким. Тому ти можеш, наприклад, робити тижневий розклад у неділю замість того, щоб перевантажуватися, але створити свій BuJo за один день.

Як оформити Bullet Journal

Хочеш спробувати на собі ведення Буллет Джорнала? Тоді тобі спочатку треба його створити! Ми розповімо, з чого почати та підкинемо декілька корисних порад.

Купи блокнот

Методика Bullet Journal — це насамперед аналоговий метод планування. На додачу ти, звісно, можеш використовувати цифрові інструменти, щоб занотовувати важливу інформацію, проте насправді застосування звичайного паперового блокнота дає набагато більше простору для творчості. Автор методу створив перший прототип такого нотатника, який можна замовити в магазині. Проте оригінальний BuJo може успішно замінити звичайний блокнот або навіть зошит. Важливо лише вибрати такий, де кількість сторінок буде достатньою для регулярних записів.

Створи свою першу титульну сторінку

Вона може мати будь-який, навіть мінімальний обсяг інформації (наприклад, твоє ім’я та рік створення блокнота). У майбутньому це дозволить тобі зберігати власний архів записів та аналізувати свій прогрес. Титульна сторінка Bullet Journal зовсім не обов’язково має бути витвором мистецтва. Її дизайн – це лише спосіб зробити блокнот унікальнішим. Боїшся щось зіпсувати? Тоді просто використай наклейки та кольорові олівці для гарного каліграфічного напису.

Створи «ключ»

Це ніби маленький посібник, який розшифровує унікальну мову твого Bullet Journal. Це система знаків, що застосовується для швидких записів та структурування інформації. Наприклад, можна використати кружечок для позначення події, а трикутник – для завдання. Особливим способом помічай також важливу інформацію та ідеї. Спочатку доведеться періодично заглядати до ключа, проте згодом ти запам’ятаєш усі позначення.

Заплануй зміст

Буллет Джорнал – це щоденник дещо іншого формату, ніж ми звикли. Його користувачеві доведеться постійно переміщуватися між різними розділами нотатника, де будуть записані думки, ідеї, поточні плани, домашні справи, книги, які хотілося б прочитати, челенджі та багато іншої корисної інформації. Тому для швидкого пошуку варто заздалегідь пронумерувати сторінки та створити загальний перелік розділів. Не хочеш займатися цією нудною роботою? Альтернативою можуть бути кольорові наліпки чи розмальовані поля.

Підготуй журнал майбутнього

Це перелік всіх подій, які відбудуться за період ведення твого щоденника. Сюди зазвичай записують майбутні свята, дні народження, відпустки та інші важливі дати. До журналу варто повертатися, коли ти будеш планувати наступний місяць або тиждень.

Відкрий порожній розворот на дві сторінки, напиши вгорі: «Журнал майбутнього». Далі розділи вільний простір на потрібну кількість місяців і додай майбутні події, терміни, цілі або дати екзаменів. Пам’ятай, що це не завдання чи справи, а важливі дні, які варто запам’ятати.

Налаштуй щомісячний журнал

Однією з найбільших переваг Bullet Journal є те, що тобі не треба чекати настання нового року, щоб почати його вести. Ти можеш стартувати будь-якого дня або місяця. Щомісячний журнал – це розворот на одній або двох сторінках, який допоможе організувати наступні 30 днів. Тут зібрані всі плани, завдання та події на місяць. Традиційно щомісячний журнал супроводжується надійним помічником: списком справ з аналогічним переліком завдань на тиждень і день відповідно. Тут варто зазначити все, з чим ти плануєш впоратися протягом місяця.

Заповни щотижневий та щоденний журнали

Це фінальна частина створення Bullet Journal. І тут майже немає правил. Ти можеш використовувати цілу сторінку чи розворот для щоденних записів або ж виділяти їм лише декілька рядочків. Додай для кожної дати перелік завдань, подій та нотаток протягом дня. Ти можеш приділяти трохи часу щоранку, щоб спланувати свій день та нагадати собі про важливі події, або робити це у вихідний.

Як вести Буллет Джорнал

Вже закохався у BuJo та плануєш його створити? Наостанок дамо тобі декілька порад, як почати Буллет Джорнал, аби одразу відчути всі переваги:

  • використовуй маркери. Виділення кольором окремих завдань чи елементів списку допоможе сконцентрувати увагу на тому, що має пріоритет;
  • створи «ключ» із позначеннями на окремому аркуші та прикріпи його до обкладинки. Вона повинна розгортатися та згортатися автономно від інших сторінок, щоб не змушувати тебе щоразу шукати потрібні позначення;
  • підготуй список сімейних подарунків. Іноді під час буденної розмови дізнаєшся, чим можна порадувати кохану людину, дитину чи маму. Проте, коли до свята ще далеко, цінну інформацію легко загубити;
  • створи трекер нової звички. Фіксуй на папері, чи дійсно ти дотримуєшся вибраного курсу. Трекери здебільшого прості, вони містять звичайні галочки чи графіки;
  • веди фінансові журнали. Допомагають визначити, від яких покупок можна було відмовитися та розпоряджатися грошима краще в майбутньому, а також планувати великі витрати.

Отже, Bullet Journal дозволяє контролювати різноманітні сфери твого життя, сприяє покращенню настрою та допомагає досягати цілей. Хіба цього недостатньо для того, щоб почати вести його просто сьогодні? Придбай необхідну канцелярію в Аврорі, поринь у світ творчості та реалізуй свої найсміливіші амбіції.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар