Високосний рік: забобони та прикмети

Статті
7 Лютий 2024
1134
  1. Що варто знати про високосний рік?
  2. Чого остерігатися у високому році: головні забобони
  3. Як привернути удачу у високосному році?
  4. А що говорять астрологи?

Зазвичай у високосний рік пророкують серйозні зміни: переїзди, розлучення, доленосні знайомства та нові шлюби, дивовижні відкриття. А в народі вірять: не обійдеться без катастроф. Уже панікуєш, адже 2024 є саме таким? Не спіши, ми зібрали прикмети про те, чого не можна робити у високосний рік. Бо поінформований — значить озброєний. Інформація буде цікава і тим, хто геть не вважає себе забобонним.

Що варто знати про високосний рік?

Хай там як, а 366 днів року обіцяють бути насиченими. Звідки ця кількість? Чому є високосний рік? Раз на чотири роки у календарі з'являється один додатковий день, 29 лютого. Це відбувається тому, що «рік» — одиниця умовна, вона включає повний цикл зміни сезонів: зима, весна, літо й осінь. Протягом цього часу Земля робить повний оберт навколо Сонця. Але нашій планеті потрібно не 365 днів, а на 6 годин більше, тож за 4 роки накопичується ще одна доба.

Цікаво не тільки, чому кожний четвертий рік високосний, а і як про це говорять в народі. Поряд з усталеною назвою в українській мові є вирази «пере́ступний рік», або «Касянів». Перший — за аналогією до східнослов'янських мов (чеської, словацької, польської). Другий — на честь святого Касіяна. З ним і пов’язані упередження про високосний рік. За легендою, якось святі Іван та Касіян рибалили, аж раптом почули, як хтось тоне. Один з них кинувся рятувати, інший залишився осторонь. Побачивши це, Бог сказав: «Іван шану матиме, і святкуватимуть його тричі на рік, а Касіяна — лише раз на чотири роки». Люди здавна вірили, що 29 лютого не народжується нічого доброго. Утім, існує ще одне повір’я. Згідно з ним, святий Касіян відволікає чортів, щоб не шкодили людям, а раз на чотири роки має вихідний, тому йде помолитися до церкви.

А як щодо фактів? Дійсно, у високосні роки траплялися жахливі події та катастрофи.

  • 1912 — зіткнення «Титаніка» з айсбергом;
  • 1976 — масштабний Таншаньский землетрус у Китаї;
  • 2004 — серія руйнівних цунамі в Південно-Східній Азії;
  • 2020 — початок пандемії коронавірусу.

Але спокійно. Не кожен високосний рік так проходив. Та й в інші роки траплялися катастрофи: Перша світова почалась у 1914, Друга — у 1939, теракт 09.11 у США — у 2001. Як бачиш, не все так однозначно.

Чого остерігатися у високому році: головні забобони

Хочеш вберегти себе та рідних? Ось, що не бажано робити у високосному році за народними прикметами. Занотуй:

  1. Високосний — «рік нареченої», не можна брати шлюб, треба чекати 2025-й.
  2. Вкрай небажано народжувати дітей. Якщо плануєш вагітність, підгадай так, щоб народження сталося наступного року.
  3. Купувати житло. Тут так само, краще хоч трошки почекати.
  4. Починати власну справу. За прикметами краще присвяти цей час ретельній підготовці, а стартувати пізніше.

Словом, в народі вірять: кардинально міняти життя або починати нове у високосний рік не варто, бо ризики надто високі.

Як привернути удачу у високосному році?

Та якщо в тебе в планах вже є щось суттєве, особливо зі списку «Що не можна робити у високосний рік», бери на озброєння інші народні поради. Щоб примножити позитивну енергію у високосному році, потрібно:

  • позакривати всі борги;
  • пробачити кривдникам;
  • не шкодувати сил на генеральні прибирання, позбавлятися зайвого;
  • робити хай невеликі, але регулярні внески на благодійність;
  • тримати у гаманці велику купюру;
  • щодня накривати стіл як на свято, вибирати найкращий посуд.

Не забувай, забобони — це забобони, усюди має лишатися місце для здорового глузду.

А що говорять астрологи?

Рік 2024-й — високосний, водночас має хороші символи: дракон, дерево, зелений колір. Астрологи пророкують, що на світ нині чекають особливі енергії, попри ймовірно велику напругу, на нас чекають можливості. Серед них: кар’єрне зростання, фінансовий гаразд, міцні стосунки, визнання в середовищі колег і знайомих, духовний ріст.

Не покладайся лише на гороскопи, дій! Онови офісне приладдя та приладдя для діловодства — ніби дрібниці, а працювати приємніше. Менше думатимеш про високосний рік. До того ж Зелений дерев’яний дракон — тварина сімейна, більше читай книги з малечею. Мрій, занотовуй і візуалізуй сміливі плани в блокнотику (шукай у розділі канцтовари та хобі). Чоловіку придбай інструменти та матеріали для ремонту — хай зробить тобі мудборд, тобто основу для карти бажань зі звичайної дошки. А там і щось інше змайструє.

Досі розмірковуєшь, що робити, а що не можна робити у високосний рік? Віриш в прикмети чи ні, головне не захворій на синдром відкладеного життя. Шукай у кожному дні причини для радост та можливостейі, допомагай, кому можеш, і побачиш: не такий страшний високосний рік, як його малюють.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар