Як підготуватися до фотосесії: покрокова інструкція

Статті
6 Березень 2024
235
  1. Чому варто хоча б раз сходити на фотосесію?
  2. Варіанти красивих фотосесій: які види зйомок бувають?
  3. До якого фотографа записатись на зйомку? Чек-лист вибору спеціаліста
  4. На вулиці або в студії?
  5. А як позувати на фотосесії?
  6. Про зовнішній вигляд на фотосесії
  7. Варто спробувати: класні ідеї фотосесій
    1. Ідеї для зимової фотосесії
    2. Ідеї фотосесії навесні
    3. Фотосесія влітку
    4. Ідеї для осінніх фотосесій

Погодься, приємно дивитися на красиві фотографії. Ось ти просто гортаєш галерею і кайфуєш від того, наскільки круті вийшли картинки. Тепер публікуєш фото у соціальних мережах, збираєш лайки та коментарі. Потім на сімейному святі роздивляєшся альбом чи шикарну фотокнигу, чуєш компліменти від родичів. А через кілька років показуєш дітям світлину у фоторамці й розповідаєш про цей день якусь історію. Словом, фотосет — емоції й пам'ять на все життя. Але для того, щоб отримати крутий результат, треба добряче підготуватись: визначитися з видом (жанром) та ідеєю, вибрати фотографа, локацію, знайти відповідні одяг, взуття, аксесуари, зробити макіяж і зачіску. Процес багатоетапний, але воно того варте! Поради та оригінальні ідеї для фотосесії, зібрані у цьому матеріалі, допоможуть отримати крутий результат.

Чому варто хоча б раз сходити на фотосесію?

Професійна зйомка — це завжди терапія. Ми часто дивимося на себе й звикаємо до картинки: ця сторона «робоча», ця «неробоча». Буває, не помічаємо те, що не подобається (родимки, зморшки, розтяжки). Через об’єктив камери фотографи бачать по-іншому і зазвичай сприймають те, що ми не любимо як «родзинку».

Щобільше, справжні профі не тільки майстерно керують світлом та знають сотні поз, а й виступають трошки у ролі психолога. Чому?

Тому що:

  • оригінальні ідеї для фотосесії — це можливість приміряти на себе нетиповий образ та хоча б ненадовго вжитися в іншу роль;
  • під час зйомки та перегляду отриманих знімків можна відстежувати свої реакції, помічати, що комфортно, а що ні;
  • фотосесія дозволяє відпочити від звичних ролей — вдома ти мама, дружина, домогосподарка, а в фотостудії — грайлива, замріяна особистість або просто в образі іншої людини;
  • зробити фотосесію — значить потішити самооцінку, бо де ще ти почуєш стільки компліментів за годину?

Фотосесія — прекрасна форма терапії для тих, кому складно розкриватися, володіти своїм тілом. Хороший фотограф може вловити і показати ті самі нюанси фігури, міміки, жестів, які і роблять людину у кадрі неповторною. І мова не лише про індивідуальні зйомки! На сімейних класно закарбувати проникливі моменти для родинного архіву. Словом, робити фотосети, хоч іноді, точно варто.

Перш ніж почнеш вибирати образи для фотосесії, визначся:

  • яку саме зйомку замовити;
  • як вибрати фотографа;
  • яка буде ідея фотосесії;
  • в якому місці та в який час це відбуватиметься;
  • що одягнеш ти та інші учасники зйомки.

Нюансів багато, давай послідовно!

Варіанти красивих фотосесій: які види зйомок бувають?

За справді красивою картинкою стоїть величезна робота. Усе починається, звісно, з ідеї. Насправді їх дуже багато, називаємо найпопулярніші.

Фотосесії за кількістю учасників:

  1. Індивідуальний фотосет. З назви зрозуміло: у кадрі лише одна людина. Жанр — фешн, стріт, портрет, фотосесія вагітності, контент для бізнесу або щось інше, обмежень немає. Те ж саме стосується образу, аксесуарів і реквізиту. Ти можеш повністю віддатися творчості!
  2. Групова зйомка. Це може бути лавсторі, сімейна, дівочі посиденьки — з сестрою, подругою або цілою групою дівчат (наприклад, перед весіллям). Оригінальних ідей для фотосесії безліч!

Чому це важливо? Формат може вплинути не тільки на концепцію, а і на ціну зйомки. Як правило, нюанс відображений у прайсі фотографа. Давай нарешті виберемо фахівця!

До якого фотографа записатись на зйомку? Чек-лист вибору спеціаліста

Припустимо, в тебе в голові вже є оригінальні ідеї фотосесії, образи, може навіть референси (приклади фото). А фотограф? Треба подивитися портфоліо хоча б кількох фахівців.

Алгоритм такий:

  1. Пам'ятай: на показ виставляють найкраще. Якщо у процесі перегляду фотографій немає відчуття гармонії та єдності стилю, краще пошукати іншого фахівця. Якщо любиш яскраві, життєрадісні фото, а в портфоліо зібрані меланхолійні чорно-білі кадри, співпраці не вийде.
  2. Дивись уважно, як виглядають люди на фото. Якщо емоції нещирі, а посмішки натягнуті, результат твоєї фотосесії буде не кращим.
  3. Зважай на обробку. Хтось робить лише легку світло- і кольорокорекцію, інші ретушують. Занадто агресивна обробка — «червоний прапорець». Якщо явно помітно, що «майстер» міняв одяг, зачіску чи макіяж, видаляв або додавав тло, коригував фігуру чи овал обличчя, пошукай іншого.
  4. Поспілкуйся. З ким ще обговорювати оригінальні ідеї для сімейної фотосесії, як не з фотографом? У процесі зверни увагу на свої відчуття. Тон спілкування, вичерпність відповідей, гумор — значення має все. Справжній фахівець допоможе підготуватися до зйомки, пояснить, як все відбувається, допоможе з одягом, макіяжем, вибором локації.
  5. Прайс. Дорого — не значить якісно, дешево — не значить погано. Але промоніторити ціни у місті не буде зайвим. Домовляються про вартість послуг заздалегідь. Сумлінний фотограф обов'язково укладає письмовий договір, де прописує, що саме входить у ціну послуги і які додаткові витрати можливі.

І наостанок: один і той самий фотограф не може знімати новонароджених, фешн і, скажімо, весілля. Зазвичай у майстра є спеціалізація, і він постійно вдосконалює навички.

На вулиці або в студії?

Ідеї для фотосесії на вулиці можуть здатися більш привабливими, ніж у студії. Не треба додаткових витрат на оренду, ти не залежиш від розкладу (популярні фотостудії треба бронювати сильно заздалегідь), а головне, не отримаєш таких самих знімків, як половина міста. Але всюди є свої нюанси.

На вулиці класно робити оригінальні фото прогулянки. Наприклад:

  • лавсторі з коханим у місці вашого знайомства чи першого побачення;
  • іміджева зйомка для соціальних мереж;
  • сімейний пікнік на природі;
  • на фоні історичних пам'яток або колоритних будівель/районів.

Але якщо ти з дітьми, бери на озброєння ідеї для сімейної фотосесії в студії. Її можна присвятити дню народження або іншому святу, зробити за мотивами улюбленого кіно чи мультфільму, зберегти спогади про вагітність. Класичні цикли світлин виходять, якщо знімати те саме через певні проміжки часу. Ось тут ти вагітна. А тут — тримаєш немовля на руках. Особливу увагу варто приділити одягу та аксесуарам. Старайся підібрати комплекти так, щоб уся сім'я виглядала гармонійно. Найпростіше — джинси + біла футболка або інше однотонне вбрання. Уникай рясного декору й дрібних принтів, це відволікає.

У фотостудії зручно знімати й інший контент. Ти точно бачила «мокрі» або «пісочні» фотосети, їх знімають у приміщенні. Та й зйомку у білизні не влаштуєш на вулиці.

А як позувати на фотосесії?

Звісно, ти можеш розраховувати на фотографа — він підкаже, як краще стати й куди дивитись. Але без попередньої підготовки не обійтись. Щоб не почуватися незручно та не соромитись (неважливо, про що йдеться – зйомку для соціальних мереж або фотосесію вагітних, де важливо, що одягнути і як стати), спробуй:

  • пошукати приклади позингу в журналах та інтернеті;
  • покрутитися перед дзеркалом «в образі», поки не станеш почувати себе розкуто;
  • тренувати «м’яку посмішку» — думай про приємне і не напружуй м'язи;
  • дати волю емоціям — живі фото завжди виглядають виграшно;
  • не намагайся скопіювати когось, а лише надихайся.

Чим ретельніше готуєшся, тим кращий результат

Про зовнішній вигляд на фотосесії

Як бачиш, дрібниць не буває. Якщо збираєшся не зі стилістом, а самостійно, треба заздалегідь підібрати:

  1. Плаття чи інше вбрання. Якщо зйомка творча, не обмежуйся у виборі сценічного костюма. Іміджева чи для бізнесу — одягай те, що підкреслює твою особистість та експертність. Сімейна — щось не надто яскраве. Плануєш фотосесію вагітних, що одягнути? Хоч боді з високими гольфами, хоч сукню-хмаринку. Непогано виглядає мінімалістична сорочка. Головне, підкреслити животик.
  2. Мейк. Фотографи запевняють: краще зробити хороший мейк, ніж намагатися «витягнути» картинку ретушшю. Тобі не потрібен сценічний грим, нюдового макіяжу достатньо. Бери пензлики та спонжі, декоративну косметику. Якщо фарбуєшся рідко, потренуйся заздалегідь.
  3. Зачіска. Знову ж таки, усе залежить від концепції. Якщо це не амбіційний арт-проєкт, красиво вкласти волосся зможеш і самостійно.

Подбай про прикраси та декор. Деякі фотоідеї просто не вдасться втілити без милих дрібничок.

Варто спробувати: класні ідеї фотосесій

Тепер пройдемося не по стилях, а по сезонах. Бо класні картинки можна робити круглий рік.

Ідеї для зимової фотосесії

Мова не лише про різдвяно-новорічні зйомки у студії, варіантів більш ніж достатньо. Зберігай ідеї для зимової фотосесії:

  • снігові розваги — ліплення сніговика чи гра в сніжки, катання на санках чи ковзанах, сліди на снігу у вигляді сердечок чи янголів;
  • в передчутті свята — ввечері з бенгальськими вогнями, гірляндами, ліхтариками, свічками;
  • прогулянка в лісі чи парку — не бійся вдягати яскравий одяг (червоний, помаранчевий, жовтий);
  • на різдвяному ярмарку — якщо у твоєму місті такі проводять, гріх не відвідати; якщо ні — влаштуй яскраву фотозону самотужки;
  • на кухні — необов'язково мерзнути на вулиці чи орендувати студію, фотографуйся, коли місиш тісто чи вариш глінтвейн.

Не забувай про карамельки-тростинки, мандарини і панчохи для подарунків. Це атмосферна атрибутика.

Ідеї фотосесії навесні

Коли природа пробуджується, хочеться і собі чогось особливого. Ідеї для весняної фотосесії:

  • у квітучому саду — виходить суперніжно, особливо у сакурі, абрикосах, бузку;
  • на велосипеді — бери з кошиком, клади туди випічку і квіти;
  • пікнік на природі — безпрограшна ідея для сім'ї;
  • з букетом півоній — не забудь про гарну сукню в тон;
  • до Великодня — підходить, щоб створити ваші спільні з сім'єю спогади.

Знімати можна і вдома. Для атмосферності додай сезонний букет.

Фотосесія влітку

Ось ідеї для фотосесії в лісі, парку чи студії:

  • лісова мавка або ельфійка — вибирай сама, знімки босоніж на лісовій галявині вийдуть оригінальні;
  • розваги біля води — особливо красиві кадри на березі річки чи моря можна зробити зранку або перед заходом сонця;
  • на винограднику чи в саду, коли фрукти достигли — було б бажання, класні знімки вийдуть і на городі;
  • у полі — соняхи, стигле колосся, лаванда, а ближче до осені снопи — усе це виглядає неймовірно привабливо;
  • пікнік на природі — подбай про красиві ретромеблі, мережану скатертину і красивий посуд, буде вау;
  • затишний вечір біля вогнища — схоже на попередню ідею, тільки інше за настроєм.

Коли на вулиці тепло, так і хочеться експериментів. Якщо вже маєш досвід зйомок, спробуй зробити фото під дощем. До речі, заморочуватися з одягом, макіяжем і зачіскою не доведеться.

Ідеї для осінніх фотосесій

Жовте листячко — класно тло для знімків. Бери на озброєння ідеї для осінніх фотосесій:

  • пікнік у багажнику авто — обов'язково візьми плед, кошик зі смаколиками, термосами;
  • розваги у парку й віночок із листя — збирай букети, підкидай угору, стрибай;
  • величезне серце з опалих листочків — для лавсторі чи сімейної зйомки – ідеально;
  • довгі шарфи — коли, як не зараз, робити акцент на аксесуарах;
  • під парасольками або у калюжах — обов'язково подбай про яскраві гумові чоботи;
  • з гарбузами — це необов'язково Хелловін, може бути щось на зразок свята врожаю.

Бачиш, оригінальних ідей фотосесії дуже багато. Не бійся знімати те, що хтось уже робив. Бо в тебе все одно вийде по-своєму.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар