Всі види пластиліну. Який пластилін краще вибрати для ліплення

Статті
20 Травень 2024
321
  1. Види пластиліну: що пропонують сучасні виробники
  2. Що можна зліпити з пластиліну — тільки цікаві ідеї
  3. Вибір пластиліну для дітей: на що звернути увагу
  4. Декілька порад з ліплення

Пластилін — матеріал, який виготовляють з очищеної глини з додаванням воску, жирів, барвників та інших інгредієнтів. Зазвичай його використовують діти для дрібного ліплення. Різноколірні брусочки мають попит серед скульпторів та аніматорів.

Придбати пластилін для дітей можна в інтернет-магазині Аврора. Вибирай набори від відомих виробників як з 10, так і з 36 штук. Але, перш ніж купувати матеріали для ліплення, потрібно розібратися з їх видами.

Види пластиліну: що пропонують сучасні виробники

Український ринок насичений різними товарами для творчості, серед яких і пластилін. Його випускають різних видів:

  1. Класичний. Це найпопулярніший матеріал, з якого можна ліпити різні форми та фігури. Перед тим, як ставати до роботи, його потрібно добре розім’яти у руках. Він м’який, пластичний, швидко застигає на повітрі.
  2. Повітряний (модулін). Це легкий та пухкий матеріал з великою палітрою кольорів. Малюки його просто обожнюють: він має приємний аромат, не липне до пальців та поверхні; швидко застигає та гарно тримає форму. Він не тоне у воді, не прилипає до рук і одягу.
  3. Восковий. Він відрізняється від класичного наявністю воску у своєму складі, в результаті чого отримує додаткову пластичність. Не вимагає нагрівання та спеціальної підготовки; має насичені кольори, які гарно змішуються між собою та дозволяють створювати нові відтінки. Попри свою м’якість, восковий матеріал не тане в руках та не «маститься». Йому можна легко надати потрібну форму, а всі деталі між собою гарно з’єднуються.
  4. Кульковий. Це сучасний матеріал для ліплення, в складі якого є кульки, які надають йому особливої структури. Його називають унікальним, адже він дозволяє створювати 3D-моделі та макети, надаючи їм потрібної викривленості та об’ємності.
  5. Скульптурний. Такі види пластиліну зазвичай використовують в профільних навчальних закладах. Матеріал не твердне на повітрі та має тривалий термін використання — він може бути ідеальним вибором для школярів.
  6. Застигаючий. Його перевага в тому, що після застигання та висихання він стає дуже міцним та твердим. Тобто ти запросто можеш з нього робити вироби, які будеш використовувати в якості декору чи прикрас.
  7. Тісто для ліплення. Це набори, в які входять різноманітні форми, які дозволяють створювати різні фігурки. Вони розширюють можливості для дитячої творчості.

Як бачиш, матеріали для дитячої (іноді використовуються і дорослими) творчості представлені різними видами, тому запросто можна придбати пластилін, враховуючи побажання того, хто буде з ним працювати.

Це цікаво! Сучасні виробники пропонують також набори певної тематики. В продажі є пластилін, з якого потрібно ліпити слонів, прибульців, поліціянтів.

Що можна зліпити з пластиліну — тільки цікаві ідеї

Якщо ти ставиш собі питання, що зліпити з пластиліну, то тут немає конкретної відповіді, адже ти можеш дати волю своїй фантазії. Найпростіше зі звичайного матеріалу створити:

  • фрукти чи овочі: яблука, груші, картоплю, томати;
  • квіти: троянди, конвалії, ромашки;
  • солодощі: морозиво, льодяники, капкейки;
  • страви: суші, яєчню, локшину.

Дівчатка для своїх ляльок виготовляють різні аксесуари. Можна придумати оригінальну сумочку, і навіть не одну. Зліпити капелюшок з широкими полями, брошки чи туфельки. Ці речі ти можеш використовувати за призначенням.

Матеріал для ліплення використовують для моделювання. З нього створюють літаки, ракети чи підводний транспорт майбутнього. Пластилін потрібен для виготовлення різних текстур, він дозволяє створювати імітацію дерев та рельєфні карти. Але це ще не все, за допомогою пластиліну «малюють» картини.

Ліплення — творчий процес, під час якого розвиваються дрібна моторика рук, мислення та уява. Займаються ним діти як дома, так і в садочку й школі. Залежно від того, що планується робити, можуть знадобитися додаткові аксесуари. В багатьох випадках не обійтися без стеки — інструменту, який значно полегшує роботу. Щоб робоче місце залишалося чистим, потрібно придбати спеціальну дошку. Також знадобиться місткість з водою (іноді пластилін потребує змочування) та допоміжні товари для творчості: стрічки, бісер чи пальчикові фарби.

Зверни увагу! Пластилінові вироби навіть з часом не втрачають форму, вони запросто можуть використовуватися як об’єкт колекціонування.

Вибір пластиліну для дітей: на що звернути увагу

Діти полюбляють ліпити різні фігурки з пластиліну як в колі батьків, так і з друзями. Вибираючи набори для творчості, в першу чергу потрібно звернути увагу на вік:

  • наймолодшим діткам до двох років краще купувати м’які матеріали, які б легко розминалися руками;
  • якщо твоєму синові чи доньці від трьох до чотирьох років, зверни увагу на твердіший вид, який розрізають спеціальним ножем. Це може бути комплект, в який входить не тільки пластична маса, а й інструменти для створення візерунків;
  • пластилін, який добре застигає та стає міцним, краще купувати школярам. Вони вчаться створювати різні іграшки, якими можна ще довгий час гратися.

Вибираючи матеріал для ліплення, звертай увагу на те, щоб він був еластичним та м’яким, з жорстким дуже важко дітям працювати. Важливо, щоб він не кришився, а всі елементи під час ліплення поєднувалися між собою.

Що стосується кольору, то чим більше відтінків, тим краще. Але знову все залежить від віку: для дітей, які тільки що починають працювати з моделіном чи іншим видами пластиліну, достатньо базових кольорів.

Важливу роль відіграє безпека матеріалу, тому не ігноруй такі поради:

  • уважно читай склад продукції — в ньому не повинно бути небезпечних хімічних речовин, серед яких барвники, загусники чи розчинники;
  • не бійся пластилін понюхати, якщо є можливість. Відчувається запах гуми, пошукай інші варіанти;
  • зверни увагу на саму коробку — жирні плями свідчать про низьку якість продукту.

В продажі є матеріали для ліплення, які пахнуть вишнею, грушею чи бананом. Маленьким дітям їх не рекомендується купувати, адже вони люблять все пробувати на смак.

Декілька порад з ліплення

Тим, хто тільки починає працювати з цим матеріалом, не завжди легко. Але, врахувавши декілька порад, від процесу ліплення можна отримувати задоволення. По-перше, створюй фігури чи інші об’єкти сухими та чистими руками. По-друге, не роби багато заготовин, вони будуть швидко застигати. По-третє, фіксуй великі елементи за допомогою зубочисток. Якщо тобі не вдається з’єднати дві деталі, змочи їх водою.

Тепер ти знаєш, що можна зліпити з повітряного пластиліну, воскового, застигаючого чи класичного матеріалу, та як його вибрати. Замов різноколірні брусочки для творчості через наш сайт з доставкою до найближчого магазину. Пластилін, який пропонує Аврора, має безліч переваг:

  • підходить як для дитячої творчості, так і для створення складних деталізованих об’єктів;
  • м’який, тому йому без проблем можна надати потрібну форму;
  • безпечний — в його складі немає токсичних речовин;
  • підходить для багаторазового використання;
  • не має неприємного запаху.

З покупкою пластиліну ти більше не будеш думати, чим зайняти дітей, коли на вулиці погана погода. Заходь в магазин, вибирай потрібні тобі набори та оформлюй заявку на покупку.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар