Творчі заняття й хобі дитини: як знайти справу до душі

Статті
15 Грудень 2023
1456
  1. Які можуть бути захоплення
  2. Навіщо потрібні хобі для дітей
  3. Чим зайняти дітей вдома: ідеї для дошкільнят
  4. Цікаві ідеї для малювання
  5. Чим зайняти дітей вдома: варіанти для підлітків
  6. Чим зайняти дітей вдома, окрім малювання

Думаєш, чим зацікавити сина або доньку, щоб вони не проводили багато часу в гаджетах? Творчість для дітей не просто корисна, а й необхідна, адже розвиває уяву, фантазію, емоційний інтелект, дрібну моторику пальців, необхідну для формування чіткого мовлення. Саме тому випускають так багато відповідних наборів і товарів для втілення ідей – величезний асортимент ти знайдеш в інтернет-магазині Аврора.

Недарма творчим заняттям приділяють багато уваги в дитячому садочку та школі. Вони не тільки розвивають, а й дають можливість розслабитись, відпочити після складних занять. З віком захоплення дитини змінюються. Читай цікаві відомості від Аврори, щоб дізнатися більше, і заодно зверни увагу на товари для творчості і хобі у каталозі – серед них точно знайдеться той, що буде до вподоби.

Які можуть бути захоплення

Сучасній дитині доступно багато – це, зокрема, різноманітні види гаджетів. Більшість хобі останніх років передбачають постійне або періодичне використання девайсів. Розглянемо, які можуть бути захоплення у дітей різного віку:

  • фотографія. Щоб робити яскраві знімки природи, предметів, людей, тварин, достатньо камери в смартфоні. Це не просто цікаве, а й корисне заняття, яке формує естетичний смак і розвиває творчі здібності;
  • влоги на YouTube або в ТікТок. Щоб знімати ролики й викладати їх в інтернет, не треба дороге обладнання, достатньо звичайного смартфона. Таке хобі однаково підходить для хлопчиків і дівчаток. Тематика влогу може бути різною – це не лише розвага, а й вивчення основ інтернет-маркетингу;
  • кіберспорт. Популярне хобі дітей (комп’ютерні ігри) не обов’язково тільки шкідливе. Minecraft, Roblox вчать основ програмування, знайомлять з останніми технологіями. Участь у змаганнях виховує цілеспрямованість, здатність досягати бажаного;
  • спорт. Це захоплення залишається актуальним протягом багатьох років, до того ж у сучасних дітей купа можливостей. Вони можуть займатися футболом, волейболом, баскетболом, відвідувати заняття з боротьби, художньої гімнастики, танців тощо.

У підлітків паралельно з іншими часто з’являється ще одне хобі – колекціонування. Предмети, які вони збирають, можуть бути пов’язані з героями фільмів, коміксів, мультфільмів, книжок, з улюбленими музичними гуртами, акторами тощо. Дехто колекціонує речі, пов’язані з захопленнями, а деякі особливо амбітні й цілеспрямовані діти – власні нагороди.

Навіщо потрібні хобі для дітей

Мати власне захоплення та приділяти йому час корисно як малюкам, так і дорослим. Хобі для дітей допоможе не нудьгувати, наприклад, на канікулах, коли домашні завдання виконувати не треба. Будь-які цікаві заняття формують навички самоорганізації, вміння концентруватися й зосереджуватися. Це саме те, що знадобиться також у дорослому віці.

Маючи захоплення, дитині простіше отримати звичку доводити розпочату справу до кінця. Крім того, хобі допомагає знайти друзів – у будь-якому віці ми шукаємо їх за інтересами, що сприяє формуванню кола однодумців. Заняття мистецтвом, спортом знімають внутрішню напругу та підвищують самооцінку – дитині завжди приємно перемагати в змаганнях, створювати шедеври власноруч.

Чим зайняти дітей вдома: ідеї для дошкільнят

Коли дитина не ходить до садочка з якихось причин або перебуває на карантині, канікулах, твоя задача – знайти для неї цікаве заняття. Керуйся саме тим, що їй подобається. Варіантів, чим зайняти дитину 5 років, безліч, проте найпопулярнішим і найцікавішим як для хлопчиків, так і для дівчаток є мистецтво.

Це можливість самовираження, демонстрації свого внутрішнього світу – часто психологи аналізують характер маленького пацієнта саме за його малюнками. Подбай, щоб удома були:

Дай дитині можливість створювати нові речі своїми руками. Якщо вона малює, нехай це буде щось абстрактне або фантастична, вигадана тварина. З часом маленькі художники стають вебдизайнерами, архітекторами, займаються моделюванням 3D.

Цікаві ідеї для малювання

Це універсальне заняття, яким часто цікавляться й підлітки. Проте тематика й техніка малюнків із віком змінюються. Думаєш, чим зайняти дитину 6 років? Саме мистецтво стане оптимальним варіантом. Малювати можна не тільки олівцями, фломастерами або фарбами на папері. Є й багато інших технік, які зацікавлять майбутніх митців.

Ось цікаві ідеї для малювання, які тобі точно варто занотувати:

  1. Водою. Для цього випускають спеціальні розмальовки – для них потрібен маркер на водній основі.
  2. Кляксографія. Тобі знадобляться папір, фарба, пензлики, вода й трубочки для напоїв. Дозволь дітям залишити на папері велику пляму з гуаші або акварелі, а потім по черзі дуйте на неї, щоб вона почала розтікатися. У результаті вийде незвичайний малюнок.
  3. Долонями. Інвентар простий – фарба, папір і тарілка. Нехай малюк опустить долоньку в рідину, вже змішану з гуашшю або аквареллю, а потім прикладе її до аркуша.
  4. Ватними дисками. Таке заняття зацікавить і школярів – це цікава ідея, якщо не знаєш, чим зайняти дитину 7 років. Для створення малюнка потрібно пофарбувати ватні диски, висушити їх і приклеїти до картону. Такий вид мистецтва розвиває не тільки дрібну моторику, а й акуратність.

Цікаве для дітей також малювання ватними паличками – це спрощений варіант техніки під назвою «пуантилізм». У процесі ваша дитина буде замальовувати картину крапками. Створити їх дуже просто – занурювати ватні палички у фарбу (гуаш або акварель).

Чим зайняти дітей вдома: варіанти для підлітків

У цьому віці хлопчики й дівчатка не просто чудово розбираються в гаджетах, а й мають свої, тому проводять з ними багато часу. Вище ми вже писали, чим цікавляться хлопчики 12 років – це програмування, фотографія, вебдизайн, кіберспорт. Такі ж інтереси можуть бути й у дівчаток. Якщо цього недостатньо, ось декілька цікавих ідей:

  • намалювати ілюстрацію до улюбленого фільму або аніме. Можна створити й абстракцію на довільну тему, головне – ніяк не обмежувати у творчості;
  • влаштувати кулінарний майстер-клас. Це доречна відповідь на питання, чим зайняти дитину 9 років і старше. Як хлопчикам, так і дівчаткам подобається створювати смаколики та прикрашати їх своїми руками, а потім пригощати домашніх;
  • влаштувати квест. Зовсім не обов’язково придумувати щось дуже складне – достатньо заховати предмет так, щоб його було важко знайти, і поставити відповідну задачу. Ще цікавіше – відправитися до найближчого торгового центру й пошукати там, наприклад, однакові речі тощо.

Вибираючи, чим зайняти дитину 12 років, керуйся її інтересами. З дівчатками можна влаштувати розбір гардероба або показ мод із поєднанням найдивовижніших речей. Хлопцям у цьому віці вже варто довірити робити щось просте з домашніх робіт (наприклад, допомогти батькові під час ремонту).

Чим зайняти дітей вдома, окрім малювання

Сучасним хлопчикам і дівчаткам складно довго концентруватися на чомусь одному. Тому їм потрібно пропонувати різноманітні заняття, які сприятимуть не тільки розвитку, а й відпочинку. Ось топ-9 ідей, чим зайняти дитину вдома:

  • погратися в машинки. Такий варіант більше подобається хлопчикам, хоча деякі дівчатка теж не відмовляються влаштувати перегоновий заїзд. Можна побудувати гараж, автотрек, відтворити сюжет із мультика;
  • зібрати робота-трансформера. Це заняття сподобається не тільки дошкільнятам. Якщо шукаєш, чим зайняти дітей вдома, коли їм уже більше ніж 9, запропонуй створити власного робота;
  • пограти в конструктор. Універсальне захоплення, яке формує просторове, логічне мислення, покращує дрібну моторику пальців. Звертай увагу на вік – дітям до 3 років потрібні набори без невеликих чи металевих деталей;
  • зібрати пазли. Їх теж можна підбирати за віком. Для малюків придбай варіанти з великими частинками, краще з дерева, для дітей старше підходять і складніші (на 500, 1000 і більше елементів);
  • зіграти в настільні ігри. Це універсальний варіант. Якщо тобі важко придумати, чим зайняти дитину 10 років або старшого підлітка, запропонуй «Воєнну монополію», «Лото», «Футбол» та інші;
  • почитати книгу. Для малюків вибирай дитячі, яскраві, з великими літерами й картинками, з міцного, цупкого картону. Дітям цікаві й книжки-іграшки, де потрібно додатково фантазувати, домальовувати, наклеювати тощо;
  • провести заняття. Для дошкільнят важливо проводити уроки в ігровій формі, так вони легше й простіше сприйматимуть інформацію. Можна, наприклад, потренувати руку за допомогою прописів, попрацювати з наліпками тощо;
  • ліплення. Також корисне хобі сучасних дітей, яке розвиває моторику пальців та творчу уяву. Щоб було цікавіше, купуй не тільки пластилін, а й легший моделін, не забудь і про інструменти;
  • картина за номерами. Розвиває логіку й художні навички, фантазію, вчить бути уважним до деталей. Це популярне хобі не тільки серед сучасних дітей, багатьом дорослим теж подобається створювати подібні шедеври.

Коли ідеї закінчуються, на допомогу прийдуть іграшки – маючи їх, навіть не доведеться думати, чим зайняти дітей вдома, малюки охоче гратимуться самостійно. Не забувай вибирати їх відповідно до віку. Не всі предмети, представлені в магазинах, підходять маленьким до 3 років.

Дитячі хобі бувають різними, їх може бути й декілька. Якщо дитині до душі мистецтво, не обмежуйся тільки малюванням або ліпленням – придбай товари для творчості (наприклад, мозаїку, тісто, комплекти для рукоділля тощо). Багато цікавого й корисного ти знайдеш в інтернет-магазині Аврора. Замовляй усе необхідне з безкоштовною доставкою до однієї з-понад 1000 торгових точок у Херсоні, Харкові, Тернополі та інших містах або забирай посилку у відділенні служби-перевізника.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар