Правда та міфи про шоколад: корисні й цікаві факти

Статті
20 Листопад 2023
701
  1. Цікаві факти про шоколад: коли він з'явився
  2. Який буває шоколад
  3. У яких формах випускається шоколад
  4. Чим корисний шоколад
  5. Коли шоколад може бути шкідливим
  6. Скільки шоколаду можна їсти в день
  7. Як правильно вибирати шоколад
  8. Яких речовин багато у шоколаді
  9. Цікаві факти про шоколад: поширені міфи
  10. Чи заборонене вживання шоколаду під час дієти?
  11. Чому може бути алергія на шоколад

Полюбляєш батончики «Снікерс», Lion та інші? Звикла купувати плитку улюбленого «Мілленніум» або «Альпінелла» для гарного настрою, але не впевнена, що це корисно для здоров’я? Читай все про шоколад на сайті Аврори і вибирай, який та коли краще смакувати.

Придбати солодощі для себе й рідних ти зможеш в інтернет-магазині, не виходячи з дому. Тут ти знайдеш не тільки шоколадки й батончики, але також драже, пасту, набори цукерок, льодяників. Це їжа, яку люблять не лише діти, адже вона дарує гарний настрій і заряджає організм енергією. Не забувай читати опис до кожного смаколика і враховуй, що захоплюватися ласощами некорисно для зубів і організму в цілому.

Цікаві факти про шоколад: коли він з’явився

Люди смакували цей продукт і знали про його властивості ще 4 тисячі років тому. Першими шоколад виготовляли й куштували американські аборигени, індійці-омельки. Тоді так називався напій, зварений з обсмажених та перетертих плодів какао. Згодом секрети приготування перейняли ацтеки і майя – тоді смаколик і отримав свою теперішню назву, в перекладі «гірка вода».

У Європі про цей вид їжі дізналися у 16 столітті завдяки завойовнику Кортесу – повертаючись із Мексики, він привіз на батьківщину какао-боби. В Іспанії почали виготовляти шоколад, доступний для європейців. У цій країні до нього додавали тростинний цукор, а перед подачею добре розігрівали. Спочатку продукт смакували тільки в рідкому вигляді, у 1875 році він отримав форму батончика.

Який буває шоколад

Його за правом вважають найпопулярнішим десертом у світі, адже саме він є основним інгредієнтом солодощів, що підкорили світ. Споживання не просто дарує задоволення й гарний настрій, але може бути корисним для здоров’я. Варто звертати увагу на склад шоколаду перед тим, як купувати його, щоб не зашкодити собі.

Кількість та наявність інгредієнтів залежать від виду:

  • гіркий. Найкорисніший, адже містить найбільший, у порівнянні з іншими різновидами, відсоток какао-продуктів – від 75% до 100%. Має містити до 55% сухого залишку та від 33% какао-масла. Щоб пом’якшити гіркий смак, додають цукор, проте його вміст невеликий;
  • темний або чорний. Під час виготовлення беруть близько 40% какао-продуктів, додатково використовують горіхи, родзинки, цукати, сухофрукти тощо. Ці інгредієнти впливають на користь і смак продукту;
  • молочний. Містить найбільшу кількість калорій у порівнянні з іншими, до нього також додають сухе молоко або вершки. Протертого какао менше, ніж у перших двох різновидах. Такий шоколад виготовляють з 1901 року;
  • білий. У його складі взагалі немає тертого какао, проте є близько 20% масла і від 3,5% молочного жиру. Серед інших інгредієнтів – цукор, сухе молоко, ванілін.

Багатьох покупців лякає наявність у складі продукту пальмової олії. Доведено, що цей інгредієнт збільшує вміст «поганого» холестерину в організмі й викликає захворювання на атеросклероз. Інші дослідження підтверджують прямий зв’язок пальмової олії та деяких захворювань серцево-судинної системи, ожиріння тощо.

Невелика кількість пальмової олії справді може міститися в шоколаді. Це пов’язано з високою вартістю справжнього какао-масла – деякі виробники використовують дешевші аналоги. Проте не поспішай відмовлятися від солодощів, коли бачиш у переліку інгредієнтів пальмову олію. У разі відповідального, контрольованого вживання проблем зі здоров’ям не буде.

У яких формах випускається шоколад

Сьогодні цей найпопулярніший у світі десерт можна смакувати у вигляді:

  • батончиків. Один із найпопулярніших – «Снікерс», поціновувачам подобаються також «Натс», «Лайон» та інші. Це не просто смаколик, але й перекус, який швидко тамує голод і забезпечує потрібний на весь день заряд енергії;
  • плиток. Ще один різновид шоколаду, який буває класичним гірким, темним, молочним, білим, пористим, із родзинками, горіхами, мигдалем тощо. Головна зручність плитки в тому, що нею можна поділитися з друзями;
  • драже. Невеликі кульки, часто вкриті глазур’ю із горіхами чи іншою начинкою всередині;
  • крем-пасти. Чудовий варіант для приготування ранкового тосту з хлібцями або канапками. Відрізняється зручною для намазування кремовою текстурою;
  • цукерок. Це смаколики невеликого розміру, які продаються у яскраво або романтично оформлених коробках. Їх часто купують як подарунок.

Шоколад додають і до дієтичних батончиків зі злаками та сухофруктами, які входять до меню для здорового харчування. Смаколики відрізняються не тільки за формою, а й вагою – наприклад, батончики бувають 50 г або більше, складаються з однієї чи декількох частин.

Чим корисний шоколад

Приємний смак дарує задоволення гурманам, особливо тим, які не уявляють свого життя без солодкого. Коли й ти – серед таких, пам’ятай про калорійність продукту та необхідність контрольованого споживання. Найкориснішим вважається гіркий шоколад, у якому має бути не менше 55% какао-продуктів. Але не всім він до вподоби через досить специфічний смак.

Коли ти дотримуєшся дієти, в тебе неодмінно виникне питання, скільки калорій в шоколаді. Енергетична та поживна цінність продукту завжди вказується на пакуванні й залежить від типу продукту. Загалом кількість ккал на 100 грамів приблизно однакова, проте в темному або чорному їх трохи більше через наявність жирів. Молочний теж вважається досить калорійним, адже до нього додають вершки або молоко, які збільшують вміст вуглеводів.

Серед корисних властивостей дієтологи та інші лікарі відмічають наступні:

  1. Підвищення працездатності. Шоколад покращує кровообіг, завдяки йому мозок функціонує активніше, ніж зазвичай. Флавоноїди, що містяться у складі продукту, допомагають запам’ятовувати важливі факти й легко концентруватися на роботі або навчанні.
  2. Сповільнення процесів старіння. Завдяки потужному антиоксидантному ефекту від споживання поліфенолів у складі шоколад нейтралізує більше шкідливих для організму вільних радикалів. Так, він запобігає розвитку онкології та появі передчасних ознак старіння.
  3. Покращення роботи серцево-судинної системи. Какао-масло містить багато жирних кислот, які не тільки знижують рівень «поганого» холестерину, але й підвищують «хороший». Завдяки дії поліфенолів у судинах утворюється менше бляшок, вони стають гнучкими й еластичними.
  4. Позитивний вплив на нервову систему. Недарма шоколад рекомендують їсти, щоб завадити хандрі й покращити настрій. Продукт стимулює вироблення ендорфінів, які знімають головний біль і напругу.
  5. Боротьба зі стресом. Шоколад містить триптофан, який активує синтез серотоніну або «гормону радості». Це природний антидепресант, що допомагає впоратися з депресією.

Крім того, у складі шоколаду багато фосфору, заліза, калію, магнію та інших корисних мікроелементів. Проте не забувай, що позитивний вплив продукту на організм можливий тільки в тому випадку, якщо споживати його не у величезних кількостях і вибирати якісну їжу.

Коли шоколад може бути шкідливим

Цукор – головний інгредієнт, який може бути не тільки корисним. Його надлишок у раціоні призводить до зайвої ваги та ожиріння, особливо у схильних до повноти людей. Через надходження в організм відразу великої порції цукру різко збільшується рівень глюкози – згодом це може призвести до порушення вуглеводного обміну. Інгредієнт негативно впливає на емаль зубів, руйнуючи її та спричиняючи карієс.

Какао-боби, які використовують під час приготування, містять теобромін, алкалоїд, який збуджує нервову систему. Продукт також є джерелом кофеїну, шкідливого у великих кількостях – він провокує тахікардію (прискорене серцебиття), безсоння, підвищує збудливість. Тим, хто страждає на ниркову недостатність, хронічне запалення кишківника, подагру, сечокам’яну хворобу, доведеться взагалі відмовитись від шоколаду.

Скільки шоколаду можна їсти в день

Щоб смаколики дарували тільки задоволення й не приносили шкоди, не варто перевищувати допустиму для кожної людини дозу. Відповідь на питання, скільки шоколаду можна їсти в день, різна – все залежить від індивідуальних особливостей твого організму і стану здоров’я. Патологічна одержимість тільки здоровим харчуванням – це теж не найкращий варіант, адже в раціоні має бути 20% їжі для задоволення.

Загалом, достатньо 1-2 шматочків після сніданку, обіду або вечері. Щоб не порушити енергетичний баланс організму, ласощі потрібно вживати як перекус, наприклад до чаю або кави. Вчені стверджують, що оптимальна кількість для профілактики захворювань серцево-судинної системи – це 45 грамів на тиждень.

Ми вже з’ясували, що за калорійністю та вмістом інгредієнтів типи продуктів відрізняються між собою. Так, виникає питання, скільки можна їсти чорного шоколаду. Рекомендована денна норма складає 20-30 грамів. Найкраще вибирати виріб зі збільшеним вмістом какао – його кількість, як правило, вказують на пакуванні.

Як правильно вибирати шоколад

Десерт – джерело задоволення, проте варто пам’ятати, що він не може замінити сніданок, обід або вечерю. Ось поради дієтологів щодо того, як вибрати якісний шоколад:

  • на першому місці в переліку інгредієнтів – терте какао й какао-масло. Цукор має бути останнім, а ще краще, коли його немає взагалі. Важливо, щоб виробник не використовував сторонні, дешевші й шкідливі домішки;
  • до складу можуть входити також молоко й ванілін. Але загалом чим менше інгредієнтів, тим краще;
  • серед компонентів не має бути сої.

У складі якісного, безпечного для здоров’я продукту не має бути барвників, ароматизаторів, підсилювачів запаху чи смаку.

Яких речовин багато у шоколаді

Насамперед це вуглеводи або цукри, які швидко засвоюються організмом. Найменше їх міститься у гіркому шоколаді, адже більш ніж половина його складу – це какао. Також у продукті є рослинні білки бобів і тваринні, якщо серед інгредієнтів є молоко. Кількість останніх збільшується у виробах із горіхами – за видом і розміром вони також бувають різними (цілими, подрібненими тощо).

Жири у складі представлені какао-маслом, яке теж отримують із какао-бобів. Це рослинний продукт, який не може бути дешевим. Виробники бюджетної продукції використовують його замінники, які не вважаються якісними. Дієтологи поділяють жири на насичені й ненасичені, у какао-маслі більше останніх, оскільки це продукт не тваринного походження.

Цікаві факти про шоколад: поширені міфи

Є декілька популярних загальноприйнятих думок про цей продукт, які насправді не є на 100% правдивими. Зокрема, прихильники ласощів, знайомі з перевагами какао, вважають, що воно взагалі не шкідливе для організму. Проте, якщо дотримуєшся дієти та стежиш за фігурою, не забувай, що цей продукт у більшості містить цукор, тому є калорійним. Нераціональне вживання призводить до таких проблем:

  1. Алергічні реакції.
  2. Порушення обміну речовин.
  3. Ожиріння.
  4. Підвищений ризик атеросклерозу.

Ще один поширений міф – буцімто організму важко перетравлювати шоколад. Дослідження показують, що цей продукт залишається у шлунку недовго – близько 35-40 хвилин, це менше, ніж м’ясо або яйця. Додаткове навантаження на печінку можливе, якщо їсти шоколадку або цукерку разом з алкоголем.

Переглядаючи цікаві факти про шоколад, зверни увагу, що сам по собі він не є панацеєю і не врятує тебе від депресії. Завдяки невеликій кількості триптофану в продукті під час вживання виробляється серотонін – це так. Проте одного його замало, щоб побороти депресію, адже це серйозний психічний розлад, який потребує втручання та допомоги фахівця. Заїдати горе – точно не варіант, адже в процесі виникає бажання їсти більше солодкого.

Враховуй і той факт, що шоколад сам по собі не може стати причиною розвитку карієсу. Споживання продуктів, які містять багато цукру, призводить до проблем із зубами – отже, плитки гіркого продукту зі збільшеним вмістом какао варто вважати безпечними. Якщо ти будеш їсти багато молочного або білого шоколаду, справді є вірогідність, що скоро тобі доведеться звернутися до стоматолога. Темний і гіркий подбають про здоров’я твоїх зубів.

Ще одне поширене, проте неправдиве твердження – у шоколаді багато кофеїну. Ця речовина справді присутня у складі, проте у дуже малій кількості. Щоб спожити її стільки, скільки є у чашці кави, доведеться з’їсти близько восьми плиток вагою 100 грамів. Проте надмірне споживання дійсно може стати причиною тахікардії, аритмії і проблем із серцево-судинною системою.

Чи заборонене вживання шоколаду під час дієти?

Якщо ти хочеш схуднути, тобі доведеться відмовитись від солодощів. Проте це не означає, що шоколад взагалі не можна – навпаки, невелика кількість, наприклад, кілька квадратиків плитки із малим вмістом цукру подарують гарний настрій. Не забувай про відповідальне й контрольоване вживання.

Коли дотримуєшся дієти, тебе неодмінно зацікавить, скільки калорій в шоколаді. Варто зазначити, що їх багато – 550 на 100 грамів, це показник для гіркого. У молочного він трохи вищий – 550-560, у білого доходить до 590 ккал. Калорійність збільшується за наявності у складі додаткових інгредієнтів, наприклад, горіхів, карамелі, родзинок.

Чому може бути алергія на шоколад

На жаль, не кожен має можливість насолоджуватися улюбленими смаколиками. Головна причина алергії – у присутності в складі відразу декількох компонентів, будь-який із них може стати алергеном. Саме через це шоколад не рекомендують вживати дітям до 2 років, а після цього віку – тільки в дуже маленьких кількостях. Небажані реакції викликають:

  • дешеві рослинні олії, які можуть використовувати замість какао, щоб зменшити вартість продукту;
  • молоко – від нього повністю відмовляються ті, хто не переносить лактозу;
  • цукор. Цей інгредієнт часто викликає діатез у дитини.

Людям, яким діагностовано діабет другого типу, необов’язково повністю відмовлятися від шоколаду. До різкого зростання цукру в крові призводять білий та молочний, проте це залежить ще й від того, коли саме їх їли – вранці або ввечері, натщесерце чи перед сном. Фахівці в один голос стверджують, що вживати ласощі варто в першу половину дня, наприклад, перед тренуванням або розумовим навантаженням.

Придбати смаколики для себе та близьких ти можеш не виходячи з дому в інтернет-магазині Аврора. Замовляй безкоштовну доставку до однієї з торговельних точок у Львові, Житомирі, Полтаві та інших містах. Ти можеш також вибрати доставку кур’єрськими службами до відділення.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар