Уся правда про шоколад: користь та шкода

Статті
29 Лютий 2024
178
  1. Хвилинка теорії: що таке шоколад?
  2. Їсти чи не їсти, або всі «за» та «проти» для нашого організму
    1. Чорний шоколад: користь і шкода
    2. Про молочний та білий шоколад: користь і шкода
  3. Скільки шоколаду можна їсти, щоб не нашкодити здоров'ю

Ти ж не будеш сперечатися, що взимку солоденького хочеться як ніколи. Тоді як на вулиці холодно та сніжить, немає нічого кращого за шоколад, цукерки, батончики та чашечку ароматного чаю чи кави. Солодощі — безпрограшний подарунок на День святого Миколая, Різдво, Новий рік, свято закоханих, та й в інші дні теж (коли втомлюєшся, сумуєш, дивишся улюблений серіал). Словом, причин потішити себе смачненьким годі шукати! Здавалося б, користь шоколаду очевидна. А як же цукор? Деякі люди його бояться як вогню. З'ясуймо, любов до шоколаду — це добре чи погано?

Хвилинка теорії: що таке шоколад?

Продукт, який ми так любимо, не що інше, як мікс бобів і масла какао. Його батьківщина — Центральна та Східна Америки, де до XIX століття це був гарячий напій. Але в 1875 році європейці винайшли машину для пресування какао-маси й солодкого молока — ось тут і почалася історія твердого шоколаду.

Сьогодні солодощі та кондитерські вироби можуть містити такі його види:

  • чорний — темно-коричневий шоколад, у складі багато какао та мінімум цукру;
  • білий — десерт із масла какао, також містить цукор, сухе молоко та ваніль;
  • молочний — має світло-коричневий відтінок;
  • рожевий — вишуканий сорт із бобів Рубі, що мають приємний світло-малиновий колір, фруктовий аромат та смак із ягідною кислинкою.

Останній вид найдорожчий, тому продається далеко не всюди. Та нам і без нього є про що говорити. Далі з’ясуємо все про шоколад: користь і шкода.

Їсти чи не їсти, або всі «за» та «проти» для нашого організму

У Мережі регулярно з’являються статті, присвячені якомусь одному аспекту. Виробники намагаються грати на наших емоціях: роблять акцент на тому, що шоколадні продукти смачні, поживні, дарують приємні враження. Прихильники здорового способу життя навпаки застерігають: зловживання смаколиками негативно впливає на наш організм.

Домовмося: далі говоримо саме про якісну продукцію, виготовлену з дотриманням ДСТУ. Глянь на етикетку. У складі гіркого шоколаду мають бути лише какао терте, какао-масло і цукор. Молочного — усе те саме плюс сухе молоко. Білого — тільки какао-масло, молоко, цукор. Нічого іншого в складі бути не повинно, якщо це натуральний продукт. Виняток — плитковий шоколад із різними начинками.

Традиційно вважається: чим вище вміст какао і нижче цукру - тим корисніше. З цієї точки зору найкращий вибір — чорний або гіркий. З нього й почнемо.

Чорний шоколад: користь і шкода

Почнемо з хороших властивостей. Користь гіркого шоколаду полягає у високому вмісті мікроелементів, антиоксидантів, вітамінів (Е, групи B), флавоноїдів та поліфенолів, таніну й кофеїну. Вживання продукту має такий ефект:

  1. Підвищення працездатності. Гіркий шоколад стимулює роботу мозку, бадьорить не гірше міцної кави, покращує пам'ять, допомагає впоратися зі втомою — фізичною та розумовою.
  2. Зміцнення здоров'я серця та судин. Продукт підтримує серцевий тонус, стабілізує рівень холестерину.
  3. Покращення настрою. Какао активізує синтез гормонів: серотоніну, дофаміну і триптофану, які відповідають за емоційний підйом.
  4. Поліпшення роботи ШКТ. Темний шоколад — натуральний пребіотик. Він пригнічує ріст патогенної мікрофлори та сприяє збільшенню кількості потрібних для організму біфідобактерій.

Чим іще корисний шоколад? Дослідження свідчать, що какао запобігає запаленню ясен, зменшує апетит, послаблює симптоми застуди. Та навіть більше, є природним афродизіаком. Про те, кому вживання смаколика варто обмежити, поговоримо далі. Спойлер: обмежень мало.

Про молочний та білий шоколад: користь і шкода

А як щодо молочного та білого? Кількість корисних речовин у такому шоколаді помітно менша, втім, ніхто не скасовував статус «гормону радості». Властивості десерту залежать і від того, що туди додають:

  • горіхи — арахіс, мигдаль, лісовий горіх, фісташка, що покращують увагу та пам'ять, насичують енергією, а також позитивно впливають на всі системи організму;
  • родзинки — нормалізують травлення, містять антиоксиданти;
  • кокос — екзотична добавка, у складі якої є аскорбінова кислота, білок, вітаміни;
  • фруктові начинки — десерти готують із різними кремами та мусами з високим вмістом цукру, не надто корисно, зате смачно.

Як бачиш, кращий варіант — темний шоколад із горіхами та родзинками.

А коли улюблені ласощі можуть зашкодити? Обмежити їх вживання варто в таких випадках:

  1. Чорний шоколад не рекомендується людям з алергією та мамам, які годують новонароджених, щоб не спровокувати небажану реакцію у малюка.
  2. Через вміст кофеїну деякі сорти чорного чи молочного шоколаду можуть викликати безсоння у дорослих та гіперактивність у дітей. Вживання продукту заборонено людям із цукровим діабетом.
  3. Білий шоколад — найкалорійніший. Через високий вміст цукру збільшується рівень глюкози в крові, зростає ризик утворення карієсу.

Чи значить це, що треба взагалі відмовитися від вживання ласощів? Звісно, що ні. Потрібно всього лише знати міру.

Скільки шоколаду можна їсти, щоб не нашкодити здоров'ю

Не будемо забувати про калорійність. Для плитки гіркого шоколаду це 530 ккал на 100 грамів виробу, вміст вуглеводів — 8 г. Для молочного такої самої ваги калорійність дорівнює 560 ккал, вміст вуглеводів — 51 г.

З точки зору енергетичної цінності продукти приблизно рівні. Але темний корисніший для здоров'я через більший вміст какао та меншу кількість вуглеводів. Не намагайся з’їсти всю плитку за раз, бо це майже добова норма калорій.

Нутриціологи дають наступні рекомендації: щоб не виникло проблем із зайвою вагою чи цукровим діабетом, не варто вживати більше ніж 20–50 грамів шоколаду. Це мінімум 1/5 частина плитки або три квадратики. Максимум — половина. Або з'їж три невеликі шоколадні цукерки. Не забувай: більше можна дозволити собі за умови важкої фізичної праці чи активних занять спортом.

Ще одна порада: старайся ласувати улюбленими десертами у першій половині дня. Тоді ти встигнеш використати спожиті калорії. Та й збадьорливий ефект ввечері тобі ні до чого. Хіба в тому разі, якщо не збираєшся на якусь паті.

Не забувай: шоколад вигадали для задоволення! Якщо дуже хочеться, їж. Просто знай міру.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар