Як вибрати якісний чай — тільки корисні поради

Статті
9 Квітень 2024
81
  1. Види чаю: що потрібно знати
  2. Яким буває чай за формою
  3. Правила вибору чаю
  4. Чаї від інтернет-магазину Аврора

Знайти корисний, якісний, натуральний чай не так просто. Пошук ідеального напою може бути справжнім викликом, адже сучасний ринок пропонує величезний асортимент. Крім того, ми звикли, що є лише зелений та чорний чай — види, які в Україні мають найбільший попит. Насправді напій може бути ще фруктовим, білим, трав’яним. Як купити якісний чай і не розчаруватися у своєму виборі? Для цього дотримуйся корисних порад від наших експертів: вони допоможуть тобі підібрати правильний продукт, і ти зможеш насолоджуватися справжнім, ароматним напоєм.

Види чаю: що потрібно знати

Чаювання — це вже традиція. Саме за чашечкою гарячого напою відбуваються душевні розмови та підписуються вигідні угоди. Але мало хто знає, що чай буває різних видів. Його розрізняють за формою та наявністю домішок.

З чайного листа виготовляють такі напої:

  1. Зелений. Він може бути світлого, темного кольору чи мати жовтувато-зелений відтінок. За своїм смаком чай буває терпкуватим, квітково-ніжним чи пряним. Це напій слабкої ферментації, тому в ньому зберігаються всі корисні властивості листа.
  2. Білий. Ніжний та дорогоцінний продукт, який виготовляють із чайної тіпси, що виробляється з наймолодших верхніх пагонів куща рослини. Оскільки сировина піддається мінімальній обробці, це дозволяє зберегти всі корисні речовини, аромати й смакові якості.
  3. Жовтий. Дуже рідкісний і вишуканий продукт, який виробляється виключно в певних регіонах Китаю. Він має дуже ніжний смак та аромат, які відрізняють його від інших напоїв. Основна особливість продукту полягає в тому, що після збору листя воно піддається спеціальному процесу «жовтіння», який надає йому характерний жовтуватий колір.
  4. Улун. Якщо ти думаєш, який чай вибрати, щоб здивувати гостей, придивися до цього виду. Він має особливий смак та аромат, які можуть змінюватися від заварки до заварки (а це можна робити до 15 разів). Готовий напій має пряний, трохи специфічний, солодкуватий та квітковий присмак. Залежно від сорту колір може бути як світло-коричневим, так і оранжево-червоним. Виготовляється зі зрілого листя, яке збирають із дорослих кущів.
  5. Чорний. Сильно ферментований напій має попит в Україні та Європі. Його особливість — багатогранний смак, який відрізняється залежно від того, у якій країні його виготовляли. Індійські сорти ти впізнаєш завдяки їхній терпкості, а цейлонські про себе нагадають фруктовими нотками те легкою медовою солодкістю. Квітково-ванільний аромат присутній у продуктах із Кенії, а копчений та квітково-медовий — у чаях із Китаю.
  6. Пуер. Відомий своїм глибоким та насиченим смаком. Є види чаю, які проходять процес ферментації природним шляхом, а є ті, які дозрівають «прискореним» методом. Смак та аромат залежать від способу дозрівання. Ті, хто полюбляє цей напій, відчувають нотки диму, сухофрукту й шоколаду, а також землисті відтінки.

Крім того, на сучасному ринку можна зустріти продукти, виготовлені як з однієї рослини, так і з декількох. У продажу є фруктово-ягідні та квіткові чаї, етнічні напої. Що стосується форми листа, то продукти бувають велико-, середньо-, мілколистовими та гранульованими. Є напої, які виготовляють із верхньої бруньки (тіпси), а також із дрібно перетертих листів (пудра або пил).

Яким буває чай за формою

Виробник всі напої поділяє за формою. Якщо тебе цікавить, який буває чай за цим параметром, то варто знати, що його можна розділити на сім видів:

  • порошковий;
  • розсипний;
  • пов’язаний;
  • пресований;
  • пакетований;
  • комковий;
  • екстрактний.

Що стосується пресованого продукту, він має вигляд брикетів або млинців. Тобто листя пресують, щоб надати йому необхідну форму. Пакетований чай дуже популярний в Україні. Його випускають у пакетиках, капсулах, пірамідах. Екстрактний — продукт у рідкому вигляді, який розчиняють у гарячій чи холодній воді.

У продажу також є чистий напій (без барвників та інших домішок), з добавками (ягоди, фрукти, прянощі) та з ароматизаторами (мають насичений смак).

Правила вибору чаю

Оскільки є різні види зеленого чаю, а також чорного, жовтого та білого, то вибрати його буде непросто. Насамперед визначся, що подобається саме тобі. Можливо, ти б хотів насолоджуватися напоєм із гіркуватим та терпкуватим присмаком. А може, тобі до смаку ніжні, ароматні продукти?

Якщо ти вже визначився зі смаковими якостями, подумай над видом. Можливо, треба придбати декілька варіантів, щоб провести експеримент. Один чай буде гарно смакувати з солодощами та кондитерськими виробами, інший — з горіхами чи іншими смаколиками.

Не забувай про якість, адже від цього залежать смак та корисні властивості напою. Краще надавай перевагу перевіреним брендам. Також поцікався тим, де був вирощений продукт. Чаї з регіонів, які славляться своїми плантаціями, можуть мати особливий смак та аромат. Звертай увагу на відтінок. У листя має бути однорідний колір. Якщо у вибраному сорті ти побачив іржаві, сірі чи коричневі відтінки, вони свідчать про неправильне зберігання. Це продукт низької якості.

Листи бувають різної скрученості. Довга тонка форма характерна для великолистових сортів. Сильно скручений лист у зеленому чаї говорить про те, що напій буде міцним. Якщо лист має звичайну форму, це вказує на те, що його сушили в природних умовах.

Якщо ти ще думаєш над тим, як вибрати чай, зверни увагу на показник вологості. У разі зберігання сировин у занадто вологих умовах, лист буде пліснявіти. Якщо його пересушили, він ламатиметься. Спробуй легенько розтерти лист у долоні, якщо він швидко повертається в колишню форму, значить, це продукт гарної якості.

Якщо правильно вибрати чай, то він може стати твоїм улюбленим напоєм, який допоможе розслабитися та насолодитися цікавими моментами.

Чаї від інтернет-магазину Аврора

Ми пропонуємо якісні продукти, які гарно будуть смакувати з шоколадом та цукерками, сушками, пряниками чи вафельними трубочками . У наявності — квіткові чаї, які найкраще підходять тим, хто надає перевагу незвичайним напоям. Вони виготовляються з відбірної сировини та мають гарне пакування. Підійдуть для дому, офісу чи на подарунок.

Також пропонуємо традиційні чорні чаї, які вгамують спрагу влітку та зігріють взимку.

Щоб насолоджуватися своїм улюбленим напоєм наодинці, у колі сім’ї, друзів чи колег, вибирай продукти з нашого асортименту та оформляй заявку на сайті.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар