Як вирощувати зелень на балконі: інструкція для початківців

Статті
19 Січень 2024
1370
  1. Що можна посадити на балконі прямо зараз
  2. Що потрібно для того, щоб виростити петрушку чи кріп у горщику?
  3. Як вирощувати зелень на балконі: загальні рекомендації для всіх видів
    1. Вирощування цибулі вдома: впорається навіть дитина
    2. Вирощування салату вдома: особливості, про які потрібно знати
    3. Як виростити кріп без зайвого клопоту
    4. Як виростити руколу в домашніх умовах: буде краще магазинної
    5. Виростити – це ще не все: як зрізати шпинат правильно
  4. Підсумуємо

Свіжа зелень – важливий додаток до будь-якої страви. Вона надає свіжості, смаку та особливого аромату, служить прикрасою і навіть основою кулінарних вишукувань. У сезон її можна їсти у будь-яких кількостях, купуючи на ринку або збираючи на власному городі. Взимку за пучком кропу доводиться йти до супермаркету. Купити вдається не завжди, та й ціна особливо не тішить. Але ж можна самому вирощувати зелень у горщику на балконі. І для цього зовсім не треба бути агрономом. Лови інструкцію!

Що можна посадити на балконі прямо зараз

Хочеш отримати швидкий результат без особливих турбот? Вибирай скоростиглі сорти зелені:

  • цибулю;
  • кріп;
  • петрушку;
  • салат;
  • базилік;
  • шпинат;
  • руколу;
  • кінзу.

Вони добре ростуть в домашніх умовах, не потребують особливого догляду та дають перший урожай за кілька тижнів.

Запам'ятай! Листовий салат та кріп порадують свіжою зеленню через 35–45 днів. Базилік росте до 55 днів, рукола – до 25 днів. А зелену цибульку можна зривати вже через 10 днів.

Що потрібно для того, щоб виростити петрушку чи кріп у горщику?

Спочатку подумай, як найкраще організувати свій «город». Якщо хочеш виростити трохи зелені, тобі вистачить підвіконня на балконі. На нього можна без проблем поставити кілька горщиків для квітів або лотків для розсади та чекати на врожай. Якщо ж у планах – забезпечити кропом та цибулею не лише свою родину, а й усіх родичів та знайомих, то без додаткових полиць та стелажів не обійтися.

Пам'ятай: оптимальна температура вирощування більшості видів зелені – 17–21 °C. На заскленому, добре утепленому балконі твої «грядки» будуть чудово почуватися з ранньої весни до пізньої осені. Але взимку місце для горщиків доведеться шукати у квартирі.

Світловий день у цей час року короткий, а більшість «зелених» рослин любить багато світла.

Навіть якщо вікна у твоїй квартирі виходять на сонячний бік, без додаткового освітлення не обійтись. Доведеться поставити ультрафіолетові лампи, інакше зелень буде кволенькою і бліденькою, а то й зовсім не зростатиме.

Ще одна умова – необхідний рівень вологості. Він має становити 50–60%. Якщо ти вирощуєш зелень на заскленому балконі або у квартирі, найкраще купити зволожувач повітря. Якщо такої можливості немає, молоді паростки доведеться не лише поливати, а й щодня обприскувати. Для цього підійде і пульверизатор, і простенький розпилювач на пляшку. Їх можна придбати в інтернет-магазині Аврора. А заразом – і насіння, відповідний ґрунт (можна універсальний), керамзит для дренажу, рукавички для роботи. Тепер можна сіяти.

Як вирощувати зелень на балконі: загальні рекомендації для всіх видів

Кожна «зелена» культур має свої особливості вирощування. Але загалом діяти треба так:

  1. На дно горщика або іншої відповідної ємності засип дренаж. Він потрібний для того, щоб вода не застоювалася, а земля не закисала.
  2. Зверху насип ґрунт. До краю горщика має залишитися 2–3 см.
  3. Полий землю теплою водою. Вона має стати помірно-вологою.
  4. Висади насіння. Зробити це можна по-різному. Наприклад, рівномірно розкидати в художньому безладді по поверхні ґрунту. Або помістити в окремі борозенки, які потрібно заздалегідь накреслити.
  5. Насіння злегка присип землею. Чим дрібніше зернятко, тим меншим має бути шар ґрунту. Знову зволож поверхню. Найкраще використовувати пульверизатор, щоб не залити і не вимити майбутні сходи.
  6. Накрий горщик харчовою плівкою, щоб створити парниковий ефект. Постав у тепле місце, без протягів.
  7. Щодня ненадовго відкривай плівку для провітрювання.
  8. Після того, як насіння проросте, перестав ємність на добре освітлене місце. Плівка більше не потрібна, її можна зняти.
  9. Чекай врожаю.

Тепер про особливості посадки кожного виду зелені.

Вирощування цибулі вдома: впорається навіть дитина

Цибуля – найневибагливіший вид зелені. Щоб виростити його в домашніх умовах, навіть ґрунт не потрібен. Достатньо взяти цибулину (бажано ту, яка вже встигла пустити стрілу) та опустити її корінцями у банку з водою. За тиждень-другий можна знімати перший «урожай».

У ґрунті цибуля почуватиметься анітрохи не гірше. Щоб виростити її на підвіконні, візьми піддон для розсади, насип землі і посади цибулини, зануривши їх приблизно на третину. Добре збризкай водою. Ґрунт повинен бути завжди помірно вологим.

Хочеш, щоб зелена цибуля завжди була у тебе на столі – висади її у дві різні ємності з інтервалом 2 тижні. Поки ти використовуватимеш зелень з однієї, в іншій встигнуть вирости нові соковиті пір'я.

Вирощування салату вдома: особливості, про які потрібно знати

Апетитне хрумке салатне листя – незамінний інгредієнт для приготування та прикраси безлічі страв. До того ж дуже корисний і абсолютно позбавлений калорій продукт. Його можна вживати в їжу хоч щодня. Головне, знати, як виростити салат удома. Нічого складного у цьому немає. Дотримуйся загальних вказівок, і насіння зійде дуже швидко – через 2–5 днів.

Важливий момент: салату для зростання потрібно багато місця. Якщо є можливість, використовуй окремі ємності для кожного кущика. Місця для них, звичайно, знадобиться більше. Зате кущі будуть більш пишними, з великими листовими пластинами.

А знаєш, як виростити листя салату вдома, якщо місця на підвіконні дуже мало? Висіваючи насіння у горщик, залишай проміжки між лунками не менше 10 см. Тоді майбутнім кущикам буде куди рости.

І ще. Салат – культура волого- та світлолюбна. Горщики з ним розміщуй на сонячному боці, якщо потрібно – зроби підсвічування. Рослини вчасно поливай і щодня обприскуй. Якщо все зробиш правильно, за 30 днів зможеш отримати перший урожай.

Якщо не забезпечити салату належних умов, почнеться його стрілкування. А якщо щось і виросте, листя може стати гірким на смак.

Як виростити кріп без зайвого клопоту

Тут також є свої нюанси. Оболонка насіння кропу містить багато ефірних олій, які ускладнюють схожість. Але проростання можна прискорити. Для початку промий насіння в гарячій воді, а потім замочи його в теплій на 1–2 дні. Рідину міняй кілька разів на добу. Потім дістань насіння, злегка просуши його до сипучості та висади у зволожений ґрунт.

Деякі городники вважають за краще пророщувати кріп у вологій марлі або бавовняній тканині. Ти теж можеш спробувати. Насіння виклади між двома шарами матеріалу та помісти в імпровізовану мінітепличку. Це може бути будь-який харчовий пластиковий контейнер чи ланч-бокс, прикритий кришкою чи пакетом. Тепличку постав на тепле підвіконня і не забувай провітрювати. Марлю періодично зволожуй, поки насіння не проклюнеться. Потім висади його в горщик.

Після появи сходів забезпечуй їм регулярний полив та гарне освітлення (не менше 6 годин на день). За 30–40 днів зможеш зібрати перший урожай.

Аналогічним чином можна виростити й петрушку. Тільки чекати на перший врожай доведеться довше, приблизно 1,5–2 місяці.

Як виростити руколу в домашніх умовах: буде краще магазинної

Насолоджуватися цією корисною зеленню можна цілий рік. Смак і аромат домашньої руколи не можна порівняти з магазинною травою. Росте вона дуже швидко і не потребує танців із бубнами. Оптимальна температура для вирощування руколи вдома – 16–18 °С. Плюс – гарне освітлення та вологість.

Головна умова – регулярний полив. Без нього листя стане гірким і грубим. Щоб ґрунт не так швидко пересихав, вибирай горщик глибиною не менше 10 см.

Рукола не повинна рости надто густо, це позначиться на врожаї. Пам'ятай про це, висіваючи насіння. Його потрібно розкладати на відстані 3–4 см одне від одного. Але й у цьому випадку молодим паросткам може бути тісно. Після появи справжнього листя руколу слід проріджувати. Все, що видалиш, не викидай, подавай на стіл! Це смакота!

Виростити – це ще не все: як зрізати шпинат правильно

Ця рослина з тонким смаком заслуговує на те, щоб виділити їй куточок на «грядці». Шпинату дуже потрібне освітлення, тому розміщуй горщик з посівами на південних підвіконнях або організуй додаткове підсвічування. Якщо є можливість, постав тару з рослинами на закритому балконі. Там температура нижча, а шпинат не любить, коли надто тепло.

До того, як помістити насіння шпинату в ґрунт, його бажано проростити на серветці. Так ти знатимеш, що воно точно зійде, а не сидітиме сиднем в контейнері.

Зрізати шпинат можна через 20–40 днів, коли він сформує 6–7 дорослих листочків. Сміливо пожинай плоди своєї праці та подавай на стіл ошатну, яскраву зелень.

Не спізнися зі зрізанням шпинату! Ця рослина дуже швидко переспіває. Після появи 9–12 листків вона утворює стебла і стає непридатною для харчування. Крім втрати смакових якостей та більшості вітамінів, такий шпинат накопичує велику кількість щавлевої кислоти, яка шкідлива для організму людини.

Якщо ти зрізатимеш велике листя вибірково, роби це акуратно, щоб не пошкодити кущ. З однієї рослини можна зняти за раз більшу частину зеленої маси. Решта нехай росте. Так ти продовжиш період збору до початку стрілкування.

Підсумуємо

Нічого складного у вирощуванні зелені на балконі немає, особливо, якщо спочатку придбати зручний та відповідний інвентар в Аврорі. Безперечно, всі рослини вимагають догляду. Не забувай регулярно поливати їх, обприскувати паростки для підтримки вологості та удобрювати. «Годувати» рослини починай, коли вони підуть в ріст. До цього їм вистачатиме корисних речовин, які знаходяться у ґрунті. Добриво повинно містити достатню кількість азоту, адже саме він відповідає за нарощування зеленої маси.

Деякі зусилля доведеться докласти. Зате матимеш можливість балувати себе улюбленою зеленню будь-якої пори року. А це того варте!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар