Зелений чай проти чорного: який із них корисніший?

Статті
12 Березень 2024
135
  1. Чорний чай та його унікальні відмінності
    1. Вміст кофеїну
    2. Вплив на здоров'я
  2. Чи варто споживати зелений чай
    1. Вміст кофеїну
    2. Вплив на здоров'я
  3. Який чай варто купувати?
    1. Найкращий для заряду енергії вранці: чорний чай
    2. Найкращий для схуднення: обидва
    3. Найкращий для людей із підвищеною чутливістю до кофеїну: зелений
  4. Три корисні поради щодо чаювання

Чай – улюблений напій мільйонів людей по всьому світу. Він чудово зігріває, втамовує спрагу та тонізує. До того ж вважається дуже корисним. Насамперед варто зазначити, що обидва види мають однакове походження: вони виробляються з листя рослини Camellia sinensis, яке обробляється по-різному. Саме цим варто завдячувати особливим смаковим якостям та унікальному складу кожного продукту. Ця стаття розповість тобі про користь і шкоду зеленого чаю, а також допоможе дізнатися, чим від нього відрізняється чорний. Якщо ти турбуєшся про власне здоров’я та хочеш з’ясувати, що саме отримаєш, вибираючи той чи інший продукт, вдумливо читай про чай далі.

Чорний чай та його унікальні відмінності

Чорний чай має набагато інтенсивніший смак і колір у порівнянні з іншими видами (наприклад, з зеленим або білим). Причина криється в тому, що він піддається більшому окисленню (під впливом повітря або термічної обробки), що призводить до надання йому характерного кольору та насиченого смаку.

Вміст кофеїну

Вміст кофеїну в напої може бути різним, проте дослідження показують, що в чашці чаю його близько 47 мг. Для порівняння, філіжанка кави містить 137 мг.

Вплив на здоров'я

Користь чорного чаю полягає в його унікальному складі. Він містить поліфенольні антиоксиданти теафлавіни та теарубігіни, які відповідають за гіркуватий смак і темний колір. Ці речовини захищають організм від пошкодження клітин і зменшують запалення.

Результати дослідження свідчать про те, що регулярне вживання багатого на антиоксиданти чорного чаю зменшує ризик виникнення небезпечних захворювань, зокрема раку молочної залози та діабету другого типу. Доведено, що люди, які п’ють більше ніж одну чашку напою на день, мають менший ризик виникнення депресії через вміст L-теаніну.

Регулярне вживання чорного чаю допомагає знизити рівень холестерину в крові, може сприяти здоров’ю судин, підтриманню нормальної маси тіла та активізувати процеси метаболізму.

Чи варто споживати зелений чай

Зелений чай на вигляд та смак відрізняється від чорного. Він менше піддається окисленню, що дозволяє чайному листу зберігати свій природний колір. Зелений чай має менш насичений смак, ніж чорний. За смаковими властивостями він часто описується як трав’янистий і трохи солодкий.

Вміст кофеїну

Чашка завареного зеленого чаю містить лише 29,4 мг кофеїну, що значно менше, ніж у чорному чаї. Це дозволяє людям, що чутливі до його стимулювальної дії, насолоджуватися напоєм, не відчуваючи побічних ефектів (наприклад, нервозності чи проблем зі сном).

Вплив на здоров'я

Вивченню того, чим корисний зелений чай, вчені приділили багато досліджень. Експерти пояснюють його користь високою концентрацією поліфенольних антиоксидантів, у тому числі катехінів і флаванолів. Протизапальну та оздоровчу дію напою давно доведено. Вважається, що він допомагає запобігти виникненню певних видів раку, хвороби серці. Якщо ти шукаєш, який чай знижує тиск, то це про зелений. Проте напій здатен лише нормалізувати показники здоров’я. Тобто він не понизить кров’яний тиск нижче норми.

Як і чорний чай, зелений також містить велику кількість L-теаніну, який має антистресові властивості. Дослідження показують, що вживання зеленого чаю може допомогти підійняти настрій і захистити від симптомів депресії. Огляд, який охоплював вісім досліджень, показав, що часте вживання зеленого чаю було пов’язане зі зниженням ризику симптомів депресії на 34%.

Який чай варто купувати?

Якщо ти все ще задаєш собі питання, який чай корисніший – чорний чи зелений, то ми порадимо тобі насамперед брати до уваги власні смакові уподобання, а також переносність кофеїну. Проте, якщо ти вживаєш певний напій для покращення здоров’я, варто приділити вибору більше уваги та дотриматися наступних рекомендацій.

Найкращий для заряду енергії вранці: чорний чай

Він здатен дати тобі більше бадьорості завдяки підвищеному вмісту кофеїну. Напій допоможе тобі почуватися пильнішим. Протягом дня можна дозволити собі будь-яке чаювання, проте ввечері краще надати перевагу трав’яному чаю (наприклад, каркаде).

Найкращий для схуднення: обидва

Звісно, самі напої не можуть вплинути на вагу, якщо не змінити свою дієту та спосіб життя. Проте деякі дослідження підтверджують зв’язок регулярного споживання зеленого чаю та зменшення накопичення жиру в області живота у жінок. Водночас чорний може перешкоджати набору ваги.

Аби скористатися перевагами обох видів напоїв, краще пити їх гарячими.

Найкращий для людей із підвищеною чутливістю до кофеїну: зелений

Напої з кофеїном викликають у тебе відчуття тривоги та нервозності? Найімовірніше, у тебе підвищена чутливість до цієї сполуки. Врахуй, скільки кофеїну в чаї. Якщо зелений поступається за цим показником чорному майже вдвічі, то саме його споживання буде корисним для тебе.

Три корисні поради щодо чаювання

Дамо наостанок декілька порад, які допоможуть насолоджуватися чаюванням:

  1. Знайди свій смак. Враховуючи вміст кофеїну в чаї та власну чутливість до нього, варто спробувати різні види напою та вибрати той, що смакує найкраще саме тобі. В асортименті інтернет-магазину Аврора представлений широкий асортимент різних сортів звичайного та пакетованого чаю. Окрім того, ти можеш вибирати між класичним смаком та ароматизованим продуктом. З’ясуй, який додаток найкраще смакує: цитрусові та інші фрукти, квіти чи ягоди.
  2. Навчися правильно готувати. Температура води, час заварювання та кількість заварки впливають на смак напою. Зазвичай виробники розміщують рекомендації щодо приготування свого продукту на пакуванні. Проте варто зазначити, що зелений чай є чутливішим до високих температур, тож перегріта вода може погіршити його смак.
  3. Створи приємну атмосферу. Чаювання – це не лише про напій, а й про відчуття. Саме тому варто придбати гарний заварник та використовувати улюблену чашку. Прикрась стіл за допомогою витонченого посуду для сервірування, якщо ти полюбляєш чаювання з печивом, горіхами, медом чи фруктами. Розслабитися під час цього процесу тобі допоможе приємна музика та свічки.

Варто пам’ятати, що користь і шкода чорного чаю, як і зеленого, залежить від особливостей твого організму. Окрім того, велике значення мають норма й спосіб приготування та вживання напою. За умови дотримання міри він принесе багато користі. Почни свою подорож в ароматний чайний світ з Авророю.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар