Три добрі великодні паски. Рецепти пасок

Статті
15 Квітень 2024
725
  1. Рецепт перший — бабусина паска
    1. Інгредієнти
    2. Спосіб приготування
  2. Рецепт другий — сирна паска
    1. Інгредієнти
    2. Спосіб приготування
  3. Рецепт третій — краффін
    1. Інгредієнти
    2. Приготування
  4. Наш досвід приготування

До Великодня залишається менше ніж місяць, а отже, саме час шукати рецепти паски. Зазвичай їх завжди печуть твої бабуся або мама, та в цьому році ти вперше це вирішила зробити самостійно або просто шукаєш нові ідеї? Щоб на Великдень у тебе на святковому столі точно була смачна паска, ділимось заздалегідь декількома рецептами. Спойлер: не всі вони бувають вдалими. Проте ми знайшли 3 рецепти паски, якими з радістю поділимося з тобою.

Рецепт перший — бабусина паска

Звісно, що краще за все пекти паску за сімейним великоднім рецептом, якому вже понад 100 років. Бабуся пекла на Великдень солодку паску, з великою кількістю родзинок, яка в поєднанні з запеченим мʼясом або ковбаскою була просто неперевершеною. Старі її форми для використання вже напевно непридатні, тому одразу замов декілька нових форм для випікання в інтернет-магазині Аврора. Вибирай різні діаметри, щоб напекти й маленькі пасочки, й великі. Також одразу вибирай присипку та прикраси для випічки. Зупинись на неймовірно милих кроликах та курчатках.

Отже, рецепт великодньої паски від бабусі наступний.

Інгредієнти

Для опари:

  • 300 мл молока;
  • 50 г свіжих дріжджів (½ стандартної пачки);
  • 50 г цукру;
  • 200 г борошна.

Для тіста:

  • 3 яйця (білок та жовток);
  • 2 жовтки;
  • 130 г вершкового масла;
  • 30 мл рослинної олії;
  • 120 г цукру;
  • 20 мл горілки;
  • 3 г солі;
  • 700 г борошна;
  • 200 г родзинок.

За цим рецептом вийде 5 пасок, використовуючи форми діаметром 11 см та висотою 12 см.

Спосіб приготування

Розпочнемо з опари. Для цього 300 мл молока (кімнатної температури або трохи теплого) змішуємо у мисці з цукром та свіжими дріжджами. Поступово додаємо борошно і знову ретельно перемішуємо. Накриваємо суміш харчовою плівкою та відставляємо настоюватися приблизно на годину в тепле місце.

Далі готуємо тісто. У миску викладаємо яйця, додаємо цукор і перемішуємо. Вливаємо горілку для розпушування тіста та додаємо лимонну цедру. Сіль змішуємо з борошном, а олію з'єднуємо з вершковим маслом. Просіюємо борошно через сито, додаємо опару, яйця, змішані з цукром, та лимонну цедру. Поступово замішуємо тісто, з'єднуючи всі інгредієнти. Як тільки борошно зволожиться, викладаємо тісто на стіл і вимішуємо його до еластичного стану близько 10 хвилин. Додатково борошно додавати не потрібно. Але тісто необхідно вимішати до стану, поки воно не липнутиме до рук. Після цього беремо ємність, змащуємо її олією, викладаємо туди тісто, накриваємо і залишаємо в теплому місці на 2 години.

В цей час потрібно підготувати родзинки — промити їх теплою водою та повністю висушити. Через 2 години знову змащуємо олією стіл та руки, викладаємо на стіл тісто. Додаємо до нього родзинки. Ділимо тісто на 5 рівних частин і підкочуємо їх, щоб верхівки були рівними. Перекладаємо сформовані пасочки у форми, викладаємо на деко і залишаємо знову в теплому місці приблизно на годину.

Потім змащуємо пасочки глазур'ю, приготованою з 1 жовтка та 1 ч. л. молока (можна замінити на вершки). Пекти потрібно при температурі 160 °С приблизно 30-35 хвилин. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Сучасних варіантів прикрашання пасхальної випічки безліч. Головне, завжди мати під рукою якісний кондитерський інвентар, а натхнення завжди знайдеш у соцмережах.

Рецепт другий — сирна паска

Коли переглядали великодні рецепти пасок, нас дуже зацікавив варіант з використанням кисломолочного сиру. Його ми радимо тим, хто не має досвіду роботи з дріжджами. Та і загалом така пасочка готується набагато швидше, адже не потрібно годинами чекати, поки зійде тісто. Рецепт розрахований на 3 паски.

Інгредієнти:

  • 300 г кисломолочного сиру;
  • 3 яйця;
  • 150-180 г цукру (якщо любиш більше солодку випічку, додавай 180 грамів);
  • 1 пачка ванільного цукру;
  • 70 г вершкового масла (попередньо розтопленого);
  • 15 г розпушувача;
  • цедра 1 лимона;
  • 130 г сухофруктів;
  • 220-240 г борошна.

Спосіб приготування

У глибоку миску викладаємо сир (краще використовувати домашній або ж магазинний сир «Рікота») та яйця. Ретельно збиваємо їх за допомогою блендера до отримання однорідної пишної маси.

У іншу миску викладаємо цукор, ванільний цукор та вершкове масло (його потрібно попередньо розтопити та охолодити до кімнатної температури). Збиваємо їх блендером до утворення однорідної суміші. Окремо просіюємо через дрібне сито муку, додаючи розпушувач для більшої пишності випічки.

Далі додаємо сирну суміш до масляно-цукрової та перемішуємо. Потім всипаємо просіяне борошно з розпушувачем. Нам треба акуратно вимісити м'яке, нелипке тісто. На цьому етапі додаємо до тіста родзинки або інші сухофрукти на свій смак.

Форми для випікання пасок змащуємо олією або вершковим маслом, щоб пасочки не прилипали. Викладаємо у форми тісто, заповнюючи їх приблизно на 2/3 об'єму. Відправляємо пасочки у розігріту до 180 °С духовку і випікаємо протягом 40-45 хвилин.

Цей рецепт смачної паски на Великдень передбачає приготування глазурі. Також можна використати й магазинну глазур. Мороки з нею набагато менше і виглядає вона теж чудово, особливо якщо зверху посипати її посипкою або іншими прикрасами для випічки.

Але якщо хочеше приготувати глазур власноруч, ось перевірений рецепт. 1 чайну ложечку (з невеликою гіркою) сухого желатину заливаємо 2 столовими ложками холодної води та відставляємо набухати на 15 хвилин. Далі у невелику каструльку всипаємо 200 г цукру, додаємо 4 столові ложки води та ставимо на малий вогонь. Помішуючи, доводимо суміш до кипіння. Після цього зменшуємо вогонь і, продовжуючи помішувати, додаємо набухлий желатин. Збиваємо міксером близько 5 хвилин, поки суміш не стане білого кольору. Покривати глазур'ю можна тільки холодні паски!

Рецепт третій — краффін

Це щось середнє між листковим круасаном й мафіном. Випічка дуже смачна і до того ж виглядає святково. Тому, якщо шукаєш оригінальний і добрий рецепт паски, радимо приготувати краффін.

Інгредієнти

Для опари:

  • 300 мл молока;
  • 20 г цукру;
  • 5 г сухих дріжджів (або 15 г пресованих);
  • 150 г борошна.

Для тіста:

  • опара;
  • 2 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 500 г борошна;
  • 200 г вершкового масла.

Приготування

Традиційно розпочинаємо з опари. Якщо використовуємо сухі дріжджі, змішуємо їх із частиною борошна в окремій мисці. Якщо ж пресовані дріжджі, розчиняємо їх у невеликій кількості злегка підігрітого (не вище 40 °С) молока.

У окрему більшу миску наливаємо решту молока, додаємо цукор, борошно і приготовлену раніше суміш дріжджів з борошном або розчинених у молоці. Ретельно перемішуємо до отримання однорідної консистенції. Накриваємо опару чистим лляним або бавовняним рушничком і ставимо в тепле місце (25-30 °С) приблизно на 1 годину.

Тим часом готуємо тісто. У глибоку миску вбиваємо яйця, додаємо цукор, сіль і збиваємо виделкою або лопаткою до розчинення цукру. Коли опара підійде, додаємо її до яєчної суміші та розмішуємо. Просіюємо через друшляк борошно, невеликими порціями всипаємо його в тісто. Наприкінці додаємо розм'якшене при кімнатній температурі вершкове масло та замішуємо м'яке, не липке тісто руками.

Викладаємо готове тісто в змащену олією миску, накриваємо рушником і відправляємо в тепле місце на 1 годину. Коли тісто підійде, обережно вибираємо його з миски на робочу поверхню та ділимо на 6 рівних частин. Формуємо з них кульки, трохи сплющуємо та накриваємо харчовою плівкою.

Традиційно великодні краффіни готують з використанням сухофруктів, горіхів, шоколаду. По черзі беремо кульки тіста, розкочуємо їх в прямокутники розміром близько 30х40 см та товщиною 3 мм. Зверху тісто змащуємо вершковим маслом, викладаємо родзинки. Защипуємо краї тіста та формуємо паску.

Викладаємо пасочки у змащені олією форми, накриваємо плівкою та даємо постояти ще 20-30 хв. Випікаємо при 180 °С 30-35 хвилин до золотистого кольору. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. За бажанням краффіни декорують цукровою пудрою. Також можна використати хрест чи свічки.

Наш досвід приготування

Тестуючи різні рецепти пасок на Великдень, ми зрозуміли, що найголовніше — це хороший настрій. Адже якими б чудовими не були пропорції та інгредієнти, коли ми не в гуморі, все валиться з рук. Тому ось що ми радимо:

  • Створи на Великдень атмосферу свята. У багатьох з нас є чудові спогади про минулі великодні свята — згадай, яке це було дійство, коли бабуся чи мама випікали пасочки. І відтвори його в себе на кухні!
  • Не варто хвилюватися, якщо щось піде не за планом. Пам'ятай, що кожна невдача — це лише урок на майбутнє. І навіть якщо рецепти пасок до Великодня не справдили твоїх очікувань, не засмучуйся. Але радимо все-таки заздалегідь їх протестувати.
  • Залучуй до процесу дітей чи онуків, нехай вони беруть участь у вимішуванні тіста чи прикрашанні випечених пасочок. Це створить чудові спогади та зміцнить сімейні традиції.

А головне — насолоджуйся процесом! Нехай приготування пасок стане справжнім святом та гарною сімейною традицією на Великдень.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар