Керамічні кухонні ножі: чим можна пояснити їх популярність

Статті
17 Травень 2024
249
  1. Як вибрати кухонний ніж
  2. Чому керамічні ножі настільки популярні в Україні
  3. Керамічний ніж затупився: що робити
  4. Догляд за керамічними ножами: що потрібно знати

Кухонні ножі — те, без чого не обійтися під час створення кулінарних шедеврів на кухні. Саме за допомогою цих інструментів можна різати овочі, фрукти, м’ясо, рибу чи інші продукти. Хоча більшість людей звикли користуватися виробами з різних видів сталі, керамічні ножі також мають великий попит. Їх виготовляються за допомогою спеціальної технології, яка передбачає сухе пресування порошку діоксиду цирконію та його тривале спікання. Після випалення формується монолітне лезо, але, щоб досягти потрібної гостроти та якості різання, його додатково шліфують та полірують.

Якщо тебе цікавлять кухонні ножі з кераміки, інтернет-магазин Аврора пропонує різні моделі, що дозволить підібрати потрібний варіант.

Як вибрати кухонний ніж

Серед широкого асортименту вибрати ріжучі інструменти для кухні непросто. Тобі обов’язково потрібно розібратися з видами ножів та їх призначенням. Вони бувають таких видів:

  • Кухонний ніж шеф-кухаря. Це універсальний інструмент з довгим лезом, який ідеально підходить для нарізки м'ясних продуктів, овочів, а також шаткування зелені. Його особливості: важка, але зручна ручка, широке та товсте лезо.
  • Обвалочний. Він підходить для зрізання м’яса з кістки. Відрізняється тонким та довгим лезом, яке ближче до держака розширюється. Ріжуча крайка трохи вигнута.
  • Ніж для хліба. Його особливість — однакова ширина по всій довжині та хвиляста крайка. Завдяки такій конструкції цей інструмент можна також використовувати для свіжої випічки.
  • Філейні моделі. Такі аксесуари замовляють для філіювання та тонкої нарізки м'яса, риби. Саме лезо гнучке, тонке та довге. Щоб запобігти налипанню продуктів, його виготовляють з невеличкими жолобками.
  • Інструменти для нарізки сиру. Клинок тонкий, вузький та вигнутий догори. Має зубчату ріжучу крайку та роздвоєний кінчик.

Довідка! Деякі кухонні ножі можуть мати на клинку порізи — вони необхідні, щоб сир не налипав на полотно.

  • Ножі для томатів та м’яких овочів. Їх можна відрізнити від інших завдяки тоненькій пилці на ріжучій крайці.

Крім того, є спеціальні вироби, які призначені виключно для чищення моркви, картоплі та інших овочів.

Вибираючи ріжучий інструмент для кухні, обов’язково звертай увагу на його призначення. Навряд чи тобі буде зручно використовувати керамічний ніж для хліба, щоб порізати сир чи томати. Врахуй ряд інших чинників:

  • колір клинка — він має бути рівномірний без вкраплення інших відтінків;
  • поверхня — без пошкоджень, подряпин та відколів.

Зверни увагу! Кераміка — крихкий матеріал, який при ударах може розколюватися;

  • ціна — оскільки процес виготовлення керамічних кухонних ножів складний, то вони не можуть мати занадто низьку вартість.

Вибравши потрібний інструмент для своєї кухні, ти значно полегшиш собі процес приготування різних блюд та отримаєш задоволення від кулінарних експериментів.

Чому керамічні ножі настільки популярні в Україні

Попри те, що кухонні інструменти з кераміки з’явилися приблизно 40 років тому у Японії, їх не так давно почали продавати в магазинах України. Спочатку між користувачами виникали суперечки: одні вважали, що ніщо не зможе замінити сталеві моделі, інші казали, що керамічний ніж — те, що повинно бути у кожного господаря дома.

Сьогодні всі суперечки затихли, адже підтвердилися переваги цих виробів. По-перше, вони легкі. Ті, хто працюють в кафе чи ресторанах, кажуть, що нарізати керамічними ножами м’ясо, овочі чи фрукти — одне задоволення. Оскільки їхні леза відрізняються від сталевих, то потрібен час на звикання, але це займає мінімум часу. Нарізаючи продукти таким інструментом, руки зовсім не втомлюються — це важливо, коли потрібно переробити великий об’єм свинини, телятини чи курятини.

Варто згадати хімічну нейтральність лез. Вони не схильні до корозії, тому, якщо ти після використання забув їх помити чи витерти рушником, нічого страшного. Так аксесуари можуть похизуватися гарною стійкістю до сильних кислот, через що їхнє лезо залишається гострим набагато довше, ніж у ножів, виготовлених з інших матеріалів. Оскільки керамічні леза не тупляться дуже довго, то їм не потрібна регулярна заточка. Наприклад, ти можеш користуватися інструментом пів року і більше без додаткової заточки, хоча все залежить від виду кухонного ножа та бренду.

Попри велику кількість переваг, вироби мають деякі недоліки, які не варто приховувати. Керамічні ножі вимагають дбайливого поводження та не «люблять», коли їх використовують для нарізки заморожених чи надто твердих продуктів.

Керамічний ніж затупився: що робити

Після довгого часу експлуатації кухонні ріжучі інструменти можуть затупитися і погано справлятися з поставленою задачею. Оскільки вже не виходить швидко порізати хлібобулочні вироби, м’ясні продукти чи овочі, то не дивно, що повстає питання, як заточити керамічний ніж в домашніх умовах. Такі вироби мають свої особливості, тому для заточки підходять тільки інструменти з алмазним напиленням. Це можуть бути спеціальні точила, алмазні пасти чи електричні наждаки.

Точилки представлені різними виробниками, тому, вибираючи їх, звертай увагу, на яку товщину леза вони розраховані, які ножі можуть заточувати та під яким кутом. Деякі моделі здатні виправити незначні дефекти, які виникли в процесі експлуатації. Що стосується електричних наждаків, потрібно придбати круги з алмазним напиленням.

Найпростіший спосіб заточки кухонних ножів в домашніх умовах — електроточилки. Тобі потрібно встановити в пристрій лезо і закріпити його згідно з інструкцією. Є моделі, де, щоб заточити лезо, ним просто потрібно проводити в пазу точилки. При використанні алмазних паст їх наносять на дерев’яну плашку і заточують так, як звичайні ножі. Сама процедура нелегка, але дозволяє отримати гарний результат.

Догляд за керамічними ножами: що потрібно знати

Ножі з кераміки — кухонне знаряддя XXI століття, які виготовлені з використанням інноваційних технологій. При правильному догляді вони прослужать тобі не один рік.

Дотримуйся таких правил використання кухонного знаряддя:

  • перед використанням обов’язково промий виріб гарячою водою;
  • для нарізання продуктів використовуй тільки пластикові чи дерев’яні дошки;
  • пам’ятай: ножі з кераміки найкраще підходять для нарізки овочів, фруктів, рибного філе, хліба;
  • не використовуй ріжучий інструмент для роботи з замороженими чи твердими продуктами;
  • не відкривай ними пляшки чи банки;
  • слідкуй, щоб керамічні ножі не падали на тверду поверхню, тому що можуть з’явитися сколи;
  • для зберігання використовуй спеціальні підставки чи ящики;
  • не використовуй для миття посудомийку.

Керамічні кухонні ножі насправді в Україні мають попит, але, щоб вони тобі довго служили, потрібно не тільки правильно їх вибирати, а й дотримуватися правил експлуатації.

Інтернет-магазин Аврора пропонує не тільки ріжучі інструменти, а й інші товари для кухні. Ти запросто можеш придбати столовий посуд чи форми для запікання. Магазин дбає про те, щоб тобі було приємно вибирати та зручно купувати. Уважно читай описи товару, характеристики та оформляй замовлення з доставленням до найближчого магазину.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар