Консервування фруктів та овочів: як уникнути зірваних кришок і відмивання стін

Статті
23 Жовтень 2023
272
  1. Зберігаємо дари літа
  2. Тривале зберігання за допомогою варіння та заливки
  3. Засолювання: ті самі бабусині огірки
  4. Як квасити в хорошому сенсі
  5. Як не завдати собі ганьби, консервуючи: лайфхаки

Добре вродили помідори? Вишня гнеться від ягід, а сусіди і друзі вже стали відмовлятись від твоїх кабачків? Значить, пора! Пора робити закрутки на зиму – салати, хрусткі огірочки, компоти і все, чого забажають твоя душа і фантазія.

Якщо врожай – гарний, а досвіду мало, тут, головне, не злякатись. У наших мам і бабусь були спеціальні книги рецептів і метод проб та помилок, щоб досягти того самого неперевершеного смаку помідорів з банки. У тебе ж є інтернет і Аврора, що допоможе розібратись, що до чого та як уникнути найрозповсюдженіших провалів під час консервації.

Зберігаємо дари літа

Консервування (щось на дорослому) – спосіб зберігання продуктів за допомогою виготовлення консервів. Спеціальна обробка збереже їжу тривалий час, не давши їй зіпсуватись. Методів консервування плодів та овочів існує багато, твоїй увазі пропонуємо топ-3 найпопулярніших видів консервації, які, власне, ми сьогодні розглянемо:

  1. Варіння та заливка.
  2. Засолювання.
  3. Квашення.

Консервування може бути різним і залежить від типу продукту та твоїх уподобань, але у кожного способу є свої секрети, щоб отримати максимум смаку та поживних речовин з кожної заготівлі.

Тривале зберігання за допомогою варіння та заливки

Метод відварювання овочів чи фруктів в окропі з подальшою їх заливкою сиропом чи маринадом. Цей спосіб консервації вимагає чіткого дотримання рецепта з усіма вказаними в ньому пропорціями цукру, оцту, солі тощо. Дана технологія дозволяє зберігати заготівлю тривалий час завдяки повній стерильності: банка, її вміст, кришка – все це проходить обробку при високій температурі. Існує міф, що при термічній обробці овочі та фрукти втрачають свої корисні речовини, але це не зовсім так.

Високі температури дійсно руйнують вітамін С, проте не менш корисний бета-каротин легше засвоюється організмом після термічної обробки.

Відварювання і заливка допоможуть зберегти текстуру продуктів і урізноманітнити їх смак за допомогою спецій. Наприклад, консервовані персики, залиті цукровим сиропом з додаванням невеликої кількості лимонної кислоти, стануть смачнющим десертом, що може зберігатись в холодному темному місці до двох років!

Засолювання: ті самі бабусині огірки

Сіль – розповсюджений консервант, який широко використовується в приготуванні закруток на зиму. Високий вміст солі здатний виводити воду з клітин плодів і таким чином запобігати розвитку бактерій і плісняви, що псують продукти. При способі соління овочі та фрукти кладуться шарами в банку і заливаються розсолом. Нічого стерилізувати не потрібно – сіль зробить все за тебе. Лови рецепт огірків від Аврори, що чудово урізноманітнить твій раціон взимку:

  • огірки (скільки захочеш, головне, щоб влізли в банку);
  • листя горіха – 2 штуки;
  • 4-5 листочків смородини;
  • 3 листочки вишні;
  • листя хрону – 1 штука;
  • 3 парасольки кропу;
  • 2 головки часнику.

Листя і часник потрібно викласти на дно банки, щільно напхати її огірками, попередньо замоченими в холодній воді (якщо не всі огірки поміщаються – будь наполегливою і трохи потряси банку). Залий вміст сольовим розчином в пропорції 100 грамів солі на півтора літра води, поклади зверху парасольку кропу і щільно закрий капроновою кришкою. Постав в холодне темне місце і почекай місяць, поки огірки просоляться.

Якщо огірків – повно, а листя немає, просто заміни його на приправу, і отримай той самий смак бабусиного засолення. Тільки заради всього святого, не обрізай хвостики, інакше огірки швидко просоляться, але не встигнуть забродити, а це обов'язкова умова, щоб отримати пікантну нотку кислинки.

Як квасити в хорошому сенсі

Квашення – найдавніший метод зберігання продуктів, що працює за дотримання деяких умов: герметичності, достатнього затемнення і низької температури. Така біотехнологія можлива завдяки молочнокислому бродінню, де консервантом виступає молочна кислота. Найкращими плодами для такого способу консервування вважаються капуста, огірки, яблука, буряки та помідори. До них додають різноманітні спеції, а сам процес бродіння може тривати від декількох днів до кількох місяців в залежності від температури.

Ферментація, як метод консервування, вважається найкориснішою зі способів заготовлення продуктів.

Молочнокислі бактерії позитивно впливають на мікрофлору кишківника і спрощують процес травлення.

Плюс до всього, квасити – швидко: візьми капусту, дрібненько нашинкуй, додай солі і гарно пожмакай. Та й хай собі кваситься дні 3-4. Потім додати терту моркву, спеції, засунь все вищезгадане в банку і залий соком, що виділився з капусти! Корисна ферментована консерва готова.

Як не завдати собі ганьби, консервуючи: лайфхаки

Коли з методами консервування розібрались, варто згадати про правила, без яких всі зусилля будуть марними, і замість смачних закусок на тебе чекатимуть брудні плки і зірвані кришки. Ось практичні поради, які допоможуть уникнути найрозповсюдженіших помилок при консервуванні:

  • стерильність понад усе. Ретельно підготуй банку для стерилізації: на пару, в гарячій воді, в духовці, пароварці чи мікрохвильовці – головне, за допомогою високої температури позбутись всіх мікроорганізмів, що можуть зіпсувати продукти і зірвати кришки з твоїх заготівель;
  • бери для консервації лише свіжі овочі і фрукти без ознак пошкоджень;
  • вибирай якісні кришки з лаковим покриттям, що захищає від корозії, і гумовою прокладкою – вона допоможе створити герметичне середовище і стане гарантією довгого зберігання;
  • груба кам'яна сіль ідеальна для консервацій, а йодована, навпаки, не підходить – йод може давати неприємний присмак плодам;
  • чітко дотримуйся рецепта, адже навіть незначне відхилення може змінити смак і текстуру. Холодна вода в інструкції не повинна бути кімнатної температури на практиці.

Консервування – це справжнє мистецтво, що розкривається і вдосконалюється в умілих руках. З часом і досвідом знайдуться рецепти, які стануть фірмовими, а разом з ними з'явиться сміливість для відкриття нових горизонтів смаків. Зберегти поживні речовини і насолоджуватись улюбленими овочами і фруктами взимку допоможе інтернет-магазин Аврора, тут ти знайдеш багато корисних штук для консервації і твого натхнення.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар