Як вибрати хорошу каструлю: на що звернути увагу

Статті
5 Березень 2024
163

Любиш готувати прості або складні страви для себе й домашніх? Впевнена, що від посуду безпосередньо залежать смак і аромат кулінарного шедевра? Читай корисні поради від Аврори, як вибрати каструлю з нержавіючої сталі та інших матеріалів для твоєї кухні.

Це обов’язковий предмет, який ти будеш використовувати постійно, щоб приготувати перші або другі страви, гарніри, салати, варити компоти тощо. Матеріали для виготовлення каструль беруть різні, від них залежать призначення та довговічність виробу. Під час придбання звертай увагу також на зручність і тип конструкції, а саме на кришку та ручки.

Як вибрати хорошу каструлю: матеріали

Цей предмет завжди присутній серед інших товарів на кухні, навіть якщо ти не любиш готувати. Враховуй, що каструлі відрізняються від скороварок і пароварок – це класичні ємності круглої форми з двома ручками. Ти будеш користуватися ними найчастіше під час варки й тушкування, рідше – для запікання й інших цілей.

Виробники каструль використовують такі матеріали:

  • алюміній. Легкий, швидко нагрівається та охолоджується, продається за доступною ціною. Проте стінки й дно алюмінієвих моделей зазвичай дуже тонкі, тому з часом вони можуть деформуватися, а сам метал у міру експлуатації темніє;
  • емальований. Так називається каструля з металу з нанесеним на неї спеціальним покриттям. Відрізняється екологічністю, підходить для приготування будь-яких страв, у тому числі дитячих. Серед інших переваг – завжди привабливий, стильний дизайн;
  • нержавіюча сталь. Універсальний, не вибагливий у догляді матеріал, який має великий попит. Не боїться металевих кухонних предметів (наприклад, ложок), не псується від контакту з абразивними мийними засобами;
  • чавун. Саме такі каструлі підходять для тушкування й приготування страв, що мають довго томитися під кришкою. Чавунний посуд часто називають також казанком, у ньому найкраще виходить робити рагу, плов, навіть запікати в духовці у разі відсутності дерев’яних або пластикових елементів;
  • кераміка. Ці каструлі використовують для випікання в мікрохвильовій печі. Вони також чудово підходять для духовки, проте обмежені у використанні з різними варильними поверхнями. Наприклад, на газовій плиті їх потрібно застосовувати з розсікачем полум’я.

Великий попит мають також скляні каструлі. За властивостями й характеристиками вони майже такі ж, як і керамічні (підходять не для всіх типів плит). Такі моделі особливо ефектно виглядають на святковому столі, їх використовують для сервірування й подачі страв, а також як форми для запікання.

Як вибрати хорошу каструлю з алюмінію

Чистий матеріал останнім часом зустрічається рідко, найчастіше такі моделі виготовляють із зовнішнім і внутрішнім покриттям. Це необхідно, щоб надати каструлі антипригарні властивості, зробити нейтральною до лугів і кислот. Алюмінієві моделі підходять для приготування будь-яких страв без додавання олії, у них також зручно зберігати їжу.

Роздумуючи, як вибрати хорошу каструлю, варто звернути увагу на такі критерії:

  1. Об’єм. Тут усе залежить від кількості людей у родині, частоти готування, страв. Наприклад, щоб зварити яйця або картоплю, знадобиться невелика модель (не більше ніж 2 літри), а місткі (від 3 до 5 л) потрібні для борщу, супу, каш.
  2. Діаметр дна. Універсальним вважається 20–24 см, якщо каструля потрібна для газової плити. Купуючи модель для електричної, варто керуватися розмірами конфорки.
  3. Товщина стінок і дна. Тонкі каструлі з алюмінію підходять для недовгого варіння, а для запікання й томління знадобляться литі або ковані.

Для приготування макаронів, круп, інгредієнтів для салатів знадобиться модель з антипригарним покриттям. Проте вона потребує дбайливішого та акуратнішого ставлення. Зокрема, її не можна мити під холодною водою розігрітою, потрібно спочатку дочекатися, доки вона охолоне.

Як вибрати каструлі: чим особливі емальовані

Найчастіше такі моделі використовують для приготування супу, борщу або інших рідких страв. Це металеві каструлі зі спеціальним покриттям, нагрівання яких відбувається раніше за інші матеріали. Їжа там закипає швидше, тому за нею потрібно стежити, адже вода може википіти раніше, ніж зазвичай. Емаль запобігає реакції металу під час контакту з кислотою, тому вважається екологічною й безпечною.

В емальованих каструлях також зручно зберігати готові страви, проте перед їх використанням врахуй декілька нюансів. Покриття є дуже крихким і чутливим до механічних пошкоджень, з часом на ньому з’являються подряпини та сколи. Не варто терти його скребком, користуватися абразивними мийними засобами. Якщо зварити в такій посудині, наприклад, буряк, вона зафарбується в колір їжі.

Як вибрати каструлю з нержавіючої сталі

Саме такий посуд дозволяє готувати різні страви й експериментувати з кулінарними шедеврами. Перше, на що звертають увагу, – тип нержавіючої сталі, яку використали для виготовлення. Найкращим вважається сплав 12Х18Н10Т, у його назві друга цифра повідомляє про вміст хрому, а третя – нікелю. Критеріями якісного виробу з нержавійки є:

  • багатошарове дно з прошарком із міді або алюмінію;
  • товщина стінок – мінімум 0,5 мм;
  • кріплення ручки – точковим зварюванням із зовнішнього боку;
  • лита конструкція без швів – саме в такому посуді їжа майже ніколи не пригорає.

Під час приготування страв у виробах із нержавіючої сталі потрібно бути дуже уважним, адже через багатошарове дно продукти в ній нагріваються повільно й можуть пригорати.

Як вибрати каструлі: переваги чавуну

Це матеріал із низькою теплопровідністю, завдяки чому довго нагрівається та зберігає температуру їжі. Під час виготовлення чавун прожарюють з олією, внаслідок чого на його пористій поверхні утворюється природне антипригарне покриття. Найкращими вважаються моделі зі стінками товщиною щонайменше 5–6 мм.

Проте перед придбанням врахуй і деякі недоліки чавунних каструль (наприклад, цей матеріал сприятливий до іржі). Щоб уникнути її появи, після кожного миття посуд потрібно витирати насухо. Не варто залишати чавун тривалий час у воді – саме через це він не підходить для зберігання готових перших страв. Матеріал довговічний, проте крихкий, тому може не витримати падіння з висоти чи сильного удару.

Які є каструлі для запікання: чим хороші керамічні та скляні

Перш ніж купити такий посуд, зверни увагу на маркування. За ним ти точно визначиш, чи підходить конкретна модель для використання на плиті, – буває, що ні, і виріб являє собою просто форму для запікання. Керамічний посуд покривають антипригарною глазур’ю, проте з часом це покриття втрачає свої властивості.

Матеріал повністю безпечний, адже для його виготовлення використовують глину без сторонніх домішок. Саме тому моделі з нього ти зможеш застосовувати в сервіруванні столу для подачі страв. Проте кераміка чутлива до ударів і падінь, а також для її миття не варто використовувати йоржики чи інші абразивні засоби.

Скляні частіше застосовують як форми для запікання, перед їх придбанням також потрібно впевнитись у сумісності з варильними поверхнями. Обсяг моделей, призначених для використання на плиті, зазвичай невеликий, не більше ніж 3 літри. Кришку також часто застосовують під час приготування страв у духовці. Враховуй, що скло не витримує сильного нагрівання й легко б’ється, тому потребує дбайливого ставлення.

Як вибрати каструлі з кришками

Це обов’язковий елемент, який завжди присутній на такому посуду. Аналізуючи, як вибрати каструлі, потрібно окремо згадати про кришки, адже від них також багато залежить. Їх виготовляють зі скла або з того ж матеріалу, з якого зроблений сам виріб для приготування їжі. Проте останнім часом найпопулярнішими є кришки зі скла – їх купують і використовують також для сковороди.

Скляні кришки виготовляють із металевою окантовкою по периметру – вона забезпечує міцність виробу й захищає його від пошкоджень. Зверни увагу, що в продажу дуже багато аксесуарів різного розміру, тому серед них завжди можна вибрати той, який підійде за цим параметром для твоєї каструлі. Залежно від матеріалу вони виконують різні функції:

  • дозволяють спостерігати за процесом приготування їжі;
  • мають отвори для виходу пари;
  • прискорюють кипіння, варіння, тушкування страви;
  • зберігають натуральний аромат і температуру продукту довше.

Буває, що кришки використовують як додаткові ємності (наприклад, для зливання води) – тут усе залежить від форми та глибини.

Види каструль за кріпленнями й матеріалами ручок

Від цих елементів виробу залежить, наскільки зручно й безпечно ти будеш користуватися ним. Переглядаючи, які є каструлі, зверни увагу на ручки – найкомфортнішими й найнадійнішими вважаються цілісні з корпусом. Литі встановлюють на моделях із чавуну, скла, кераміки, на алюмінієвих із покриттям, скляних.

На виробах із нержавіючої сталі частіше використовують заклепкове й гвинтове кріплення, а також зварювання точковим способом. Довгий час остання методика вважалася ненадійною для виготовлення каструль, але вже доведено, що це не так. Саме за допомогою точкового зварювання приєднують ручки більшість відомих сучасних виробників.

Також ці елементи виготовляють із нержавіючої сталі. Металеві теж дуже міцні й довговічні, але не варто братися за них голими руками під час приготування страви. Користуйся прихватом, щоб уникнути опіків через сильне нагрівання поверхні. Деякі бренди додають ізоляцію, щоб забезпечити максимальний комфорт для господині (наприклад, з дерева або бакеліту).

Види каструль для різних варильних поверхонь

Вибір залежить і від того, яка плита використовується на твоїй кухні. Для газової або електричної підходить майже весь наявний посуд, обережною потрібно бути тільки зі скляним та керамічним. Для поверхні з галогену або склокераміки підходять види каструль із товстим і рівним дном, яке за діаметром точно відповідає конфорці.

Якщо у тебе індукційна плита, доведеться приділити більше часу вибору посуду. Для неї використовуються тільки моделі з магнітними властивостями, зокрема чавунні або з нержавіючої сталі зі спеціальним маркуванням (у вигляді спіралі). Скляні й керамічні вироби не сумісні з індукційною поверхнею.

Знайти та придбати каструлю, а також додаткові пристосування для своєї кухні ти зможеш в інтернет-магазині Аврора. Замовити товари зручно з безкоштовною доставкою до торгових точок мережі в Житомирі, Харкові, Одесі та інших містах України. Або скористатися послугами кур’єрської служби по доставці.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар