Як вибрати сковорідку: огляд різновидів та корисні поради

Статті
30 Квітень 2024
96
  1. Види сковорідок та їх призначення
    1. Класична сковорідка
    2. Сотейник
    3. Сковороди для запікання
    4. Сковорода-гриль
    5. Пательня ВОК
    6. Сковорода для млинців
  2. На що впливає матеріал для сковорідки?
    1. Нержавіюча сталь
    2. Алюміній
    3. Чавун
    4. Вуглецева сталь
  3. Як вибрати надійне антипригарне покриття?
    1. Тефлонове покриття
    2. Керамічне покриття
    3. Мармурове покриття
    4. Титанове покриття
    5. Алмазне покриття
  4. Важливі нюанси при виборі пательні
  5. Чи можуть антипригарні сковороди прослужити довше?

Якщо ти любиш готувати та прагнеш реалізовувати різноманітні кулінарні ідеї, важливо мати відповідний посуд. Хороша, якісна сковорода дає змогу досягти ідеального обсмажування, рівномірного розподілу тепла та виняткового смаку страв. Через широкий асортимент доступних варіантів підібрати правильний посуд для приготування, який найкраще відповідатиме твоїм потребам, може бути надзвичайно важко. У цій статті ми розглянемо, як вибрати пательню для твоєї кухні, враховуючи переваги та особливості різних типів виробів.

Види сковорідок та їх призначення

Посуд насамперед має бути зручним у використанні. Різні за формою сковороди застосовуються для виконання тих чи інших кулінарних задач. Розглянемо основні види пателень, щоб визначити, для приготування яких страв підходить кожна з них.

Класична сковорідка

Мабуть, це один із найуніверсальніших предметів кухонного посуду. Класична пательня має плоске дно та вигнуті стінки, що робить її ідеальною для перевертання та перемішування їжі. Класичні сковорідки бувають різних розмірів (навіть такі, що розраховані на одне яйце) і зазвичай не мають кришки.

Сотейник

Сотейник призначений для пасерування – смаження їжі під накритою кришкою. За конструкцією вони схожі на звичайні пательні. Основна відмінність полягає в бокових сторонах, які у сотейниках прямі, а у класичних сковородках заокруглені. З огляду на те, що сотейники глибші, їх можна використовувати для багатьох цілей, окрім пасерування. Наприклад, вони підійдуть для приготування страв у фритюрі, обсмажування.

Сковороди для запікання

Виглядають як велика пательня з плоским дном, короткими ручками-вушками, що зроблені з термостійкого матеріалу, і кришкою. Такий дизайн дозволяє використовувати сковороди для запікання, смаження.

Сковорода-гриль

Має велику пласку або ребристу поверхню. Такі вироби створені для приготування риби, м’яса та овочів, але також підходять для смаження млинців, оладок чи яєць.

Пательня ВОК

Це популярні універсальні азіатські сковороди з високими похилими боками. Мають гаряче дно та холодніші боки. Ідеально підходять для смаження, варіння на пару та фритюру.

Сковорода для млинців

Відмінною її особливістю є надзвичайно низькі бічні сторони, що значно спрощує процес захвату тонкого млинця. Проте оладки, яйця та інші компактні страви теж буде зручно готувати на такому посуді.

Як бачиш, суттєвих обмежень у використанні пателень немає. Отже, яку сковорідку вибрати, якщо майже кожна з моделей є багатофункціональною? Все залежить від способу приготування їжі та особливостей страв, яким ти надаєш перевагу. Однак, якщо бюджет дозволяє, краще купити сковороди, які спеціально призначені для конкретної задачі, – тоді готувати буде простіше.

На що впливає матеріал для сковорідки?

Пательня може бути виготовлена з різних матеріалів:

Кожен матеріал має унікальні властивості, які впливають на розподіл тепла, довговічність і вимоги до обслуговування.

Нержавіюча сталь

Пательні з нержавіючої сталі відомі своєю довговічністю та стійкістю до корозії. Вони не окислюються. Однак нержавіюча сталь сама по собі не може забезпечити найкращу теплопровідність, тому багато виробників додають алюмінієвий або мідний сердечник для покращення розподілу тепла.

Алюміній

Алюмінієві сковороди мають високу теплопровідність, тому швидко нагріваються та рівномірно розподіляють тепло. Такі вироби легкі та недорогі. Головною особливістю алюмінію є необхідність нанесення покриття, яке буде створювати бар’єр між металом і вашою їжею. Це зумовлено активною реакцією матеріалу на кислоти. Алюмінієві сковороди не можна використовувати на індукційних плитах – для цього знадобиться додатково купувати диск із нержавіючої сталі.

Чавун

Чавунні сковороди відомі своєю винятковою здатністю до збереження та рівномірного розподілу тепла. Вони мають природну антипригарну поверхню (якщо їх правильно підготувати до використання). Однак чавун потребує регулярного догляду, щоб запобігти іржавінню та зберегти властивості матеріалу.

Вуглецева сталь

Пательні з вуглецевої сталі легкі, мають чудову теплопровідність. Вони швидко реагують на зміни температури, дозволяючи забезпечити точний контроль над процесом приготування. Подібно до чавуну вуглецева сталь вимагає правильного використання й ретельного догляду, щоб запобігти появі іржі.

Як вибрати надійне антипригарне покриття?

Незалежно від матеріалу основи, більшість сковорідок мають додаткове антипригарне покриття. Воно запобігає прилипанню їжі до поверхні. Такі пательні ідеально підходять для приготування їжі з низьким вмістом жиру та для делікатних продуктів. Тож визначмо, яке покриття сковорідки краще.

Тефлонове покриття

Такі пательні є одними з широко розповсюджених. Тефлонові сковорідки здобули популярність завдяки простоті використання та догляду – їжа до них не пристає, що значно зменшує ризик зіпсувати страву та дозволяє швидко помити посуд після приготування.

Проте такі універсальні сковороди мають недоліки. По-перше, тефлон не є стійким до подряпин. По-друге, посуд із таким покриттям бажано берегти від сильного нагрівання. Для подовження строку служби виробу краще мити його вручну, без використання посудомийної машинки.

Керамічне покриття

Більшість сковорідок із таким покриттям виготовлені з кремнію. Це природний матеріал. Отже, використовувати такий посуд безпечніше для власного організму. Якщо поверхня буде раптово подряпана, у їжу не потраплятимуть шкідливі синтетичні речовини. Крім того, керамічне антипригарне покриття стійке до високих температур, що дозволяє посуду довше зберігати свої властивості.

Мармурове покриття

Надає посуду природного та унікального вигляду, не вимагає використання великої кількості олії. Якісне мармурове покриття вважається в 10 разів міцнішим у порівнянні з тефлоновим. Проте для збереження його властивостей рекомендується уникати перегрівання сковороди.

Титанове покриття

Такий матеріал притаманний професійному посуду, до якого висуваються підвищені вимоги щодо міцності та витривалості. Він не окислюється та не виділяє хімічних речовин під час нагрівання. Сковорідки з титановим покриттям стійкі до подряпин, легко миються, дозволяють готувати з мінімальною кількістю олії. Єдиний їхній недолік – висока вартість. Однак, оскільки термін експлуатації такої пательні становить майже 25 років, ціну можна вважати цілком виправданою.

Алмазне покриття

Сковорода з алмазним покриттям має відмінну теплопровідність, що дозволяє швидше готувати їжу та рівномірно її нагрівати. Такі вироби відрізняються стійкістю до пошкоджень, що сприяє подовженню терміну користування. Вони чудово адаптовані до високих температур та відносно легкі. Сковороди з алмазним антипригарним покриттям коштують дорожче, проте мають великий термін служби – до 10 років (за умови дотримання правил догляду).

Цікаво: Різні виробники створюють власні варіації покриття для посуду з антипригарними властивостями. Саме тому сковороди можуть відрізнятися вартістю, періодом служби та мати особливі рекомендації щодо догляду.

Важливі нюанси при виборі пательні

З огляду на широкий асортимент посуду, представленого сьогодні в магазинах, вибрати найкращий для себе варіант дещо складно. Спробуємо зменшити коло пошуку, відкинувши вироби, які тобі точно не підходять. Отже, головними критеріями вибору сковороди є:

Порівнюючи різні моделі, варто звернути увагу на нюанси. Яскравий дизайн, зручні ручки з термостійкого матеріалу, наявність кришки – все це може вплинути на твоє рішення щодо вибору посуду.

Чи можуть антипригарні сковороди прослужити довше?

Так! Якщо знати, чого не люблять твої пательні, можна подовжити термін їх експлуатації. Зробити це доволі просто:

Запам’ятай: сковорідок, які слугуватимуть вічно, не існує. Тож не варто хвилюватися, якщо посуд, до якого ти так звикла, почав втрачати свої антипригарні властивості та став вже не дуже зручним у використанні. Вибирай нову якісну пательню в Аврорі та продовжуй насолоджуватися комфортним процесом приготування улюблених страв.

  • нержавіючої сталі;
  • алюмінію;
  • чавуну;
  • вуглецевої сталі.
  • сумісність із плитою. Корисна інформація щодо можливостей застосування певного виробу розміщена на пакуванні або в описі продукції;
  • розмір та вага. Вибирай пательню, яка відповідає твоїм кулінарним потребам та кількості людей, для яких будеш готувати. З важкою або надмірно маленькою сковородою може бути не так зручно працювати, особливо якщо доводиться часто перевертати інгредієнти;
  • довговічність та простота обслуговування. Подумай, чи дійсно ти зможеш відмовитися від використання металевого кухонного інвентарю під час готування, чи матимеш бажання мити сковороду вручну тощо;
  • особисті вподобання. Якщо ти любиш смажити стейки або тушкувати овочі, варто придбати пательню, яка найкраще для цього підходить;
  • обмеження бюджету. Ціни на сковороди можуть значно відрізнятися. Тож доведеться вибирати, що краще: придбати декілька пателень для приготування різних страв чи купити одну, але надійнішу та витривалішу.
  • уникай різкого перепаду температур. Для сковорідок з антипригарним покриттям краще використовувати малий чи середній вогонь та не ставити їх під холодну воду одразу після приготування. Також не рекомендується викладати на розігріту пательню заморожені продукти;
  • не використовуй абразивні засоби та інструменти для очищення покриття. Вони будуть дряпати поверхню, що швидко спричинить прилипання їжі до неї;
  • заміни кухонне приладдя на безпечне. Під час приготування можна використовувати лише силіконові, дерев’яні або тефлонові лопатки.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар