Воблери на окуня: характеристики приманки та види

Статті
9 Травень 2024
785
  1. Воблер: що це таке
  2. Характеристики воблерів за плавучістю: що потрібно знати
  3. Якими бувають воблери за формою
  4. Вибір наживки на рибу: на що потрібно звертати увагу
  5. Якою повинна бути вага приманки
  6. Вивчення водойми
  7. Власна гра
  8. Ще декілька корисних порад

Риболовля приваблює багатьох чоловіків, а іноді й жінок, але не так часто. Це не тільки час, проведений у повній тиші, а й смажені окуні чи смачно приготовлена юшка. Але успіх спінінгової риболовлі залежить від правильного вибору наживки та її грамотного застосування. Якщо завзяті рибалки знають, як треба підбирати воблер на окуня чи іншого хижака, то новачкам не так просто. Щоб придбати приманки для риби, варто ознайомитися з їхніми видами та характеристиками.

Воблер: що це таке

Воблери — це пластикові приманки, які нагадують кормовий об’єкт хижака. Вони не тільки наслідують зовнішній вигляд маленьких рибин, а й відтворюють їхні ослаблені рухи та поведінку. Правильно підібравши наживку, можна спровокувати на атаку окуня, щуку та інших мешканців річок та озер. Воблери оснащуються декількома гачками, які потрібні не тільки для того, щоб за них зачепилася риба, а й для правильного балансування наживки. Якщо хоча б один гачок загубиться, його потрібно замінити на аналогічний.

Наживка також оснащується повідцем. Він може бути металевим або виготовленим із флюрокарбону. Як один, так і інший, мають свої переваги та недоліки. Повідець зі флюрокарбону захищає наживку від обриву, він невидимий у воді, що позитивно позначається на клюванні окуня. Щоб його зав’язати, не знадобиться використовувати додаткові інструменти.

Металеві повідці виготовляють зі сталі та титану. Останні доволі-таки пластичні, не іржавіють у воді. Сталеві моделі помітні у водоймі, можуть відлякувати обережну рибу. Приманки на окуня в інтернет-магазині Аврора представлені кількома різновидами, що допоможе вибрати потрібний варіант.

Характеристики воблерів за плавучістю: що потрібно знати

Плавучість — основний показник, який позначає, як буде поводитися та чи інша приманка у водоймі. За цим параметром воблери розділяють на такі, що плавають, тонуть та є нейтральними.

Перші (позначаються буквою F) моделі при потраплянні у водойму швидко спливають на поверхню. Найкраще їх застосовувати на мілководді або річках (озерах) з великою рослинністю. Такі воблери, своєю чергою, поділяються ще на три види, зокрема на такі, що спливають швидко (FF), повільно (SF), плавучі (F).

Вибір моделі буде залежати від активності окуня чи іншої хижої риби.

Ті воблери, що тонуть (S), використовуються на невеликій глибині. Їхня особливість полягає в тому, що вони імітують загиблу рибину, яка повільно опускається на дно. Рекомендуються для використання в чистій воді або для закидання на далеку відстань. Їх, як і плавучі воблери, можна розділити також на три види, які:

  • тонуть (SS);
  • роблять це повільно (S);
  • швидко тонуть (FS).

На сайті Аврори представлені різні товари для риболовлі, що дозволить тобі підібрати приманку залежно від активності риби.

Воблери з нейтральною плавучістю мають одну особливість: вони зависають у товщі води.

Якими бувають воблери за формою

Воблери на окуня, щуку чи іншу хижу рибу представлені різними формами:

  1. Popper (поппер) — вузькоспеціалізовані приманки, які використовуються для ловлі риби у верхніх шарах води. Найбільший попит мають у теплу пору року — час, коли хижаки шукають їжу на поверхні. Можуть бути у вигляді витягнутого циліндра, конусні й ті, що імітують дрібного окуня. Воблери у вигляді циліндра безшумні; конусні, у порівнянні зі своїми «побратимами», сильно розбризкують воду та гучно булькають.
  2. Jerk Bait (джерк-бейт) — приманка може похизуватися великими розмірами та вагою. За допомогою такої наживки можна приманювати хижаків навіть із глибини два й більше метрів.
  3. Minnow (мінноу) — моделі, які демонструють доволі-таки цікаву гру. Вони можуть рухатися, наче змійки, або перевалюватися з однієї сторони на іншу. Такі воблери представлені в різних варіантах, тому можна придбати такі, що тонуть, плавучі чи нейтральні екземпляри.
  4. Shad (шед) — приманки, які пропонуються у двох варіантах (можуть тонути або плавати). Перші використовують у водоймах зі стоячою водою, другі — у річках з сильною течією. Хоча такі воблери швидко занурюються на потрібну глибину, у них є один недолік — можливість порушення балансу, що здатне стати причиною захлестів за волосінь. Крім того, для вудилищ а це може бути велике навантаження.
  5. Crank (кренк) — наживка, яка відрізняється своїм широким та плескатим із боків тілом. Краще ловити на неї окуня наприкінці літа або на початку осені, використовуючи гру середнього рівня активності.
  6. Fat (фет) — краплеподібні моделі з широким та коротким тілом. Вони приваблюють хижаків яскраво вираженою грою, великою амплітудою рухів.
  7. Rattlin (ратлін) — плоска приманка. На цей воблер окунь гарно ловиться. Наживка відома тим, що дуже швидко опускається на дно — до 30 м за секунду.

Як бачиш, воблери представлені різними видами. Вони відрізняються не тільки формою та плавучістю, а й іншими характеристиками. Тому зовсім не дивно, що у багатьох рибалок, особливо у новачків, постає питання, як же вибрати приманку.

Вибір наживки на рибу: на що потрібно звертати увагу

Ловити окуня потрібно там, де мешкає більш-менш активна риба. Також, купуючи приманку, важливо, щоб вона була схожа на об’єкт, за яким полює окунь. Якщо проігнорувати це правило, можна просидіти цілий день біля річки чи озера, нічого не спіймавши.

Якою повинна бути вага приманки

Вага воблера — важлива деталь, яку потрібно врахувати. Однак, перш ніж вибрати цей параметр, потрібно визначити навантаження спінінга. Якщо взяти до уваги поради досвідчених рибалок, то тестовий показник повинен бути 5–25 г. У такому разі ти можеш придбати воблери, вага яких не менше ніж 5 і не більше як 20 г.

Вивчення водойми

Перед тим як купити оснащення для риболовлі, варто визначитися з тим, у якій водоймі будеш ловити рибу. Зверни увагу на течію: швидка чи стояча. Знайди інформацію про глибину водойми, а також про те, яка в ній рослинність. Саме з урахуванням цього потрібно вибирати приманку для поверхні, середніх шарів чи ту, яка буде опускатися на дно.

Власна гра

Під «грою» потрібно розуміти поводження приманки під час рівномірної проводки. Зазвичай вибирають наживки для ривкової проводки. Якщо власної гри у приманки немає, тоді не варто перевищувати вагу воблера, адже через «провалювання» вудилища створити гру наживки не вийде.

Ще декілька корисних порад

Перш ніж придбати приманку, звертай увагу на такі деталі:

  1. Плавучість. Воблери з нейтральною плавучістю вибирають, якщо дно рівне, а глибина однакова. Якщо ти будеш ловити рибу з берега, надавай перевагу плавучим видам; якщо з човна, вибирай екземпляри, що тонуть.
  2. Час. У яких шарах води буде знаходитися окунь, залежить від пори року: якщо тепло, то ближче до поверхні, якщо холодно, то на глибині.
  3. Довжина. Саме вона буде впливати на гру воблера. Чим довша наживка, тим більш розмашиста гра. Вибір розміру залежить і від габаритів риби, яку плануєш ловити. Для великої вибирай більшу приманку, для маленької — невеличку модель.
  4. Колір. Воблери представлені різними відтінками. Для активних хижаків підійдуть натуральні кольори, вони імітують той чи інший вид риби. Маленького окуня здатні імітувати жовті, сріблясті або зелені наживки. Якщо ти плануєш спіймати щуку, тоді надавай перевагу яскравим кислотним відтінкам. Вибір кольору залежить і від погоди: у похмуру — непримітні, у сонячну — яскраві та ті, що блищать.
  5. Бренд. Надавай перевагу продукції перевірених виробників, які мають гарну репутацію.

Якщо тобі потрібні не тільки воблери, а й котушки, шнури та волосіні, враховуй, що в Аврорі величезний вибір та доступні ціни. Рибалити, використовуючи товари, куплені в нашому магазині, — одне задоволення!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар