Як облаштувати зону відпочинку на дачі: поради та ідеї, які допоможуть це зробити

Статті
19 Березень 2024
249
  1. Не знаєш, як облаштувати простір на дачі, – почни з вибору місця
  2. Як облаштувати простір для відпочинку на дачі, враховуючи вподобання всіх членів сім'ї
  3. 5 ідей, як облаштувати зону відпочинку на дачі
  4. Що має бути на дачі

Дача – не тільки будинок, город під палючим сонцем і декілька клумб із різноманітними квітами. Це ідеальне місце для відпочинку на природі, сімейного вікенду або приємного вечора в дружній компанії. І неважливо, що ти називаєш словом «дача» – заміський котедж або невеликий будиночок для зберігання садового інструменту та інвентарю для поливу. Навіть на маленькій території можна знайти місце й перетворити його на затишний куточок для релаксу або веселих посиденьок. Думаєш, як облаштувати зону відпочинку на дачі? Нумо розбиратися.

Не знаєш, як облаштувати простір на дачі, – почни з вибору місця

Єдиної рекомендації, де саме варто створити зону відпочинку, тобі ніхто не дасть. Дачні території можуть бути абсолютно різними, і облаштовувати їх доведеться для себе.

Але декілька слушних порад, які допоможуть визначитися з місцем, все ж є:

  1. Не варто розташовувати зону відпочинку біля паркану, який стоїть уздовж дороги. Інакше замість чистого повітря будеш «насолоджуватися» пилом і вихлопами авто. Та й зайвий шум, який доноситиметься з вулиці, навряд чи сприятиме відпочинку.
  2. Вибирай відокремлене місце. Ти приїжджаєш на дачу, щоб позасмагати, поспілкуватися, побути в колі сім'ї або наодинці з собою. Не хочеш ловити цікаві погляди всюдисущих сусідів – розташовуй зону відпочинку так, щоб вона була прихована від сторонніх очей природною або штучною огорожею.
  3. Краще – ближче до будинку. Якщо ти любиш пити каву або снідати на свіжому повітрі, облаштуй простір на дачі так, щоб не довелося бігати з чашками й тарілками на інший край ділянки. Це дуже незручно.
  4. Не забувай про навіс. Негода завжди приходить несподівано і може порушити твої плани. Щоб цього не сталося, обладнай надійний навіс, який захистить від факторів зовнішнього середовища. Непогано, якщо зона відпочинку розташовуватиметься з підвітряного боку. Добре, коли в ній буде хоча б одна стіна, яка захистить від зливи або сильного вітру.
  5. Подбай про вільний доступ. До зони відпочинку має бути зручно підходити в будь-яку погоду. Облаштуй садові доріжки так, щоб вони не перетворилися на нездоланне болото, коли піде дощ. Якщо в зоні відпочинку буде поріжок, не варто робити його занадто високим. Він може стати великою перешкодою для маленьких дітей або літніх людей.

Досвідчені дачники радять вибирати місце між будинком і садом. Таке розташування дасть змогу насолоджуватися природою, приховає від сторонніх шумів і подарує можливість із комфортом відпочити від міської метушні.

Як облаштувати простір для відпочинку на дачі, враховуючи вподобання всіх членів сім'ї

Зазвичай для зони відпочинку відводять 10–15 % земельного наділу. І це теж варто врахувати, перед тим як облаштувати простір на дачі.

Якщо територія ділянки велика, можеш проявити всю свою фантазію. Наприклад, створити декілька місць, які будуть спрямовані на різні види відпочинку або об'єднати їх в одну масштабну лаунж-зону.

На невеликій ділянці теж можна облаштувати не один куточок для приємного байдикування, а декілька, але вони будуть скромнішими за розмірами.

Не забувай про дітвору. Малечі потрібна своя зона для розваг. Облаштувати її варто недалеко від дорослої, щоб було зручно наглядати за юними непосидами. Оформ її залежно від віку дітвори. Для найменших потрібно побудувати пісочницю, гірки та гойдалки. Для дітей старшого віку можна поставити батут, різні лазалки та ігрові комплекси, які захоплять їх надовго. Урізноманітнити активний відпочинок допоможуть іграшки для розваг на природі.

Подумай про стильний дизайн ділянки, яка буде вести від будинку до зони відпочинку. Для облаштування використовуй красиво викладені доріжки, клумби з квітами, штучний водоспад. Загалом все, що буде гармоніювати з оформленням самої лаунж-зони.

У кожної людини своє бачення ідеального відпочинку. Одним подобається валятися в гамаку під яблунею з цікавою книжкою, іншим – зібрати велику компанію та посмажити барбекю. Враховуй особисті вподобання членів сім'ї, і тоді у тебе точно все вийде.

5 ідей, як облаштувати зону відпочинку на дачі

Варіантів оформлення лаунж-зони на дачі може бути безліч. Ось деякі з них:

  1. Кімната з зелені. Жива огорожа, за допомогою якої оформляється зона відпочинку, виглядає дуже ефектно. Вічнозелені рослини та квітучі чагарники створюють по-справжньому затишну атмосферу. На жаль, зустрінеш такий варіант не дуже часто. Він вимагає постійного догляду, який займає багато часу. Але в тому разі, якщо ти любиш возитися з рослинами, спритно справляєшся з садовим секатором і пилкою для обрізки гілок, тоді можеш спробувати створити цю оригінальну зону для відпочинку.
  2. Відкрита або закрита альтанка. Це найпопулярніший варіант. Він підійде всім, хто шукає, як облаштувати простір для відпочинку на дачі. Альтанку закритого типу використовують навіть у зимовий час. Встанови там невеликий тепловентилятор, і можеш не боятися перепадів температури повітря. У відкритій альтанці взимку буде некомфортно, зате влітку – у самий раз. Дах захистить і від палючого сонця, і від дощу. А який простір для фантазії! Споруду можна задекорувати плющем, розмістити по периметру горщики з квітами. У самій альтанці встанови столик зі стільцями та лавками чи невеликий диван із кріслами. Яскравими деталями в оформленні стануть декоративні плетені або текстильні кошики, подушки на стільці. Біля альтанки встанови мангал, прикупи в інтернет-магазині Аврора шампури та решітку-гриль, і питання, чим зайнятися у вихідні, відпаде саме собою.
  3. Тераса. Вона є продовженням будинку, розташована в безпосередній близькості від кухні. Варіантів оформлення простору може бути безліч. Усе залежить від того, який вигляд має сама прибудова до будинку. Деякі власники роблять терасу повністю відкритою – як настил без даху. Але найчастіше вона складається з дерев'яної основи, опорних стовпів і покрівлі. Іноді доповнюється поручнями або ґратчастими стінами. Якщо поставити тут зручні меблі, можна запросто облаштувати їдальню або місце для відпочинку. Любиш вечірні посиденьки? Тоді потрібно подбати про освітлення в темний час доби. Для цієї мети підійдуть переносна лампа з подовжувачем, ліхтар на батарейках або миленький настільний нічник. Все це ти зможеш знайти в інтернет-магазині Аврора.
  4. Пергола. Це легкий ґратчастий навіс на вертикальних опорах. Його можна встановити як біля будинку, так і на відстані від нього. Головною особливістю перголи є конструкція даху, він робиться не суцільним, а ажурним. Прикрась таку споруду кучерявими рослинами, розстав усередині меблі та декор – і затишна зона відпочинку готова.
  5. Патіо. Цим красивим словом називають невеликий внутрішній дворик, кімнату просто неба. Майданчик для нього викладається плиткою, каменем або заливається бетоном урівень із землею. Для патіо не потрібна огорожа, але дворик може мати спільну стіну з будинком. Замостити майданчик можна й де-небудь у саду. Тоді для захисту від вітру та цікавих поглядів патіо варто доповнити тимчасовою або постійною ширмою. Для облаштування зони можна встановити м'які меблі, вуличний камін, мангал, вазони з квітами.

Кожен із перерахованих варіантів має свої переваги. Вибирати варто, враховуючи особисті потреби й фінансові можливості.

Що має бути на дачі

Планування та облаштування зони відпочинку залежить від того, як ти збираєшся проводити свої вихідні. Але є й те, що обов’язково має бути на дачі:

  1. Гойдалки. Це маст-хев дачної ділянки. На них можна гойдатися в компанії кількох людей або просто відпочивати в тіні. Якщо додати декоративні подушки та валики, то гойдалки стануть ідеальними меблями для полуденного сну, читання книжки або перегляду фільму на ноутбуці. Особливого догляду вони не потребують. Достатньо лише періодично мити гойдалки нейтральними мийними засобами та гарненько протирати. На зиму їх потрібно прибирати в сухе прохолодне приміщення.
  2. Підвісні крісла. Вельми популярне рішення для облаштування терас і патіо. Вони легко переміщуються, не займають багато місця, мають стильний вигляд. А найголовніше – у них дуже затишно відпочивати.
  3. Гамаки. Це класика. Маючи такий аксесуар, ти зможеш насолоджуватися комфортним відпочинком де завгодно. Для того щоб повісити його в саду, знадобиться зовсім небагато часу. Освітлення або облагороджування гамак не потребує.
  4. Басейн. Якщо хочеш мати можливість поплавати в спеку в прохолодній, чистій воді, варто серйозно задуматися про його облаштування. Ідей може бути безліч. Найпростіша – надувний басейн.
  5. Водоспад. Він стане родзинкою території, її незвичайним доповненням, яке викличе захоплені погляди у всіх гостей.
  6. Мангал або барбекю. Це річ найпершої потреби, адже смажити шашлики на природі подобається всім. Однак замість простого металевого ящика можна спорудити що-небудь цікавіше. Наприклад, викласти майданчик плиткою, дошками або гравієм, а вогнище організувати з цегли або каменю. Біля вогню можна розставити стільці, лавки або навіть пеньки – все це дасть змогу розташуватися біля багаття великою компанією. А щоб зона відпочинку виглядала стильно, достатньо декорувати її гірляндами або ліхтариками.

І не забувай про аксесуари, адже саме дрібниці створюють затишок. Садові скульптури у вигляді кумедних казкових героїв, що визирають з-під куща, поїлки та годівниці для птахів, декоративні ліхтарики, каміння, яке світиться в темряві, – все залежить тільки від твоєї фантазії. Яскравим доповненням до оформлення стануть квіти в підлогових горщиках або кашпо, на арках або перголах.

Головне – не перестаратися. Не варто перевантажувати простір, намагаючись розмістити все й одразу. Дизайн зони відпочинку повинен органічно поєднуватися з ландшафтом і самим будинком. І, звичайно ж, він має подобатися своєму господареві. Тільки в цьому разі ти зможеш відпочивати з задоволенням і комфортом.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар