Поради при ожеледиці: як ходити по льоду й не падати

Статті
29 Січень 2024
177
  1. Що зробити, щоб взуття не було слизьким
    1. Спеціальні накладки на підошву проти ковзання
    2. Як зробити підошву неслизькою за допомогою підручних засобів
  2. Вирішити проблему раз і назавжди

Коли випадає сніг, а на дорозі утворюється ожеледиця, подолання щоденного маршруту перетворюється на той ще квест. Його мета – дістатися до пункту призначення цілим та неушкодженим і при цьому не впасти. Головне питання: що робити зі слизькою підошвою? Важлива умова: залишитися вдома неможливо. Або ти вже вирушив у дорогу, але раптом виявив, що погода приготувала тобі сюрприз.

Що зробити, щоб взуття не було слизьким

Всі відомо, що екіпірування для зимового сезону потрібно підбирати правильно. Звичайно, ти пам'ятаєш, що взуття має бути з невисоким каблуком, широким носком та рельєфним протектором, який забезпечить гарне зчеплення з поверхнею. Але на практиці часто буває по іншому: на ногах стильні чобітки зі шкіри на високому каблуку чи черевики з тонкою та абсолютно гладкою підошвою. І наразі треба виходити з того, що є. Як зробити підошву неслизькою? Чи взагалі є дієвий спосіб?

Спеціальні накладки на підошву проти ковзання

Купи в інтернет-магазині Аврори льодоступи або льодоходи для взуття. Це такі спеціальні накладки на підошву проти ковзання. Зроблені вони з міцної гуми, оснащені сталевими шипами. Залежно від моделі та ступеня захисту, льодоходи можуть мати різні характеристики. Головна відмінність – кількість шипів. Вони розташовуються на всій підошві або на якійсь ділянці. Розмір накладок – універсальний.

Виглядають, на перший погляд, моторошно, зате від падіння захищають безвідмовно. У них можна ходити хоч снігом, хоч льодом. Такі накладки:

  • міцно фіксуються на нозі за допомогою еластичних петель;
  • не псують взуття;
  • на морозі не тріскаються;
  • служать не один сезон;
  • місця багато не займають.

І за всіх своїх переваг стоять зовсім недорого. Але якщо твій естетичний смак не дозволяє тобі оцінити всі переваги цього пристосування, ось кілька порад, які допоможуть.

Як зробити підошву неслизькою за допомогою підручних засобів

Якщо зима прийшла, як завжди, несподівано, на тротуарі крига, а тобі треба дістатися пункту призначення, можна використовувати те, що є під рукою. Паличкою-виручалочкою можуть стати:

  1. Рулончик тканинного лейкопластиру. Відрізай кілька шматочків та клей хрест на хрест на суху, чисту підошву черевиків чи чобіт. Пам'ятай: такий спосіб підходить тільки для сухої, морозної погоди. У дощову негоду пластир відклеїться миттєво. За бажання його можна замінити на двосторонній скотч.
  2. Повсть або наждачний папір. Основна складність – знайти матеріал. З наждачним папером простіше, він є у будівельних магазинах. Шматочки повсті можна відрізати від старих валянок. Якщо нічого немає, використовуй губку для посуду. А точніше – її тверду частину з нетканого матеріалу, схожого на повсть. Клеїш по периметру підошви, чекаєш, поки висохне, і готово. Знову ж таки, врятує цей спосіб тільки в морозну суху погоду. І ще важливий момент: крупниста наждачка може дряпати підлогу у приміщенні.
  3. Клей. Береш універсальний чи ПВА. Наносиш візерунок на суху підошву. Чекаєш на повне висихання «захисного малюнка» і можеш сміливо тестувати його на льоду. Щоб посилити антиковзкий ефект, свіжий клей можеш посипати піском.
  4. Саморізи. Трохи "варварський" спосіб, але теж дієвий. Береш дрібні шурупи і вкручуєш їх у підошву. Це нескладно. Головне, не перестаратися та не проткнути підошву наскрізь. Ходити у такому взутті буде вкрай неприємно. Ну хіба що ти – йог, і любиш спати на цвяхах.
  5. Шкарпетки. Якщо тобі потрібно лише подолати небезпечну ділянку, дістаєш з сумки бавовняні шкарпетки, спритно надягаєш їх поверх взуття і блискавично долаєш перешкоду. Такий спосіб може уберегти від падіння. Якщо почуття стилю для тебе другорядне – дій!

А як бути, якщо нічого з перерахованого вище під рукою немає? Ось поїхав на зимову риболовлю чи на природу, шашлику на морозі посмажити. А там суцільний лід та сніг. Як пересуватися? Заглянь у багажник авто або подивися в рюкзаку: можливо, там знайдеться гумка-тримач із гачками. Затяті рибалки стверджують: якщо намотати цю еластичну штуку на підошву і надійно закріпити, можна сміливо ходити по льоду. Неслизько і навіть м'яко.

Вирішити проблему раз і назавжди

Якщо бажання купувати нове взуття нема, а проблему треба вирішити? Набридло клеїти скотч або немає бажання ходити по вулиці в шкарпетках поверх черевиків? Тоді йди у взуттєву майстерню. Там тобі допоможуть. Майстер зможе поглибити протектор, поставити залізні набійки або вкрутити металеві шурупи, нанести на підошви поліуретановий захист. Все залежатиме від виду взуття та твоєї готовності до експериментів. Ну, ще й від бажання платити. Але відмовлятися від «тюнінгу» точно не варто. Падіння на вулиці загрожують забоями та переломами. Зручне взуття з неслизькою підошвою – це гарантія того, що будь-яка негода не застане тебе зненацька.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар