Ізіпот – «розумний» чайник для справжньої чайної церемонії

Статті
20 Березень 2024
217
  1. Що таке ізіпот
  2. Як працює тіпот
  3. Головна перевага ізіпота

Ти досі не знаєш, що таке ізіпот і як ним користуватися? Невже ти заварюєш китайський чай по-старому – у френч-пресі чи чашці? Шок! По-перше, це марнотратство. По-друге, від міцності та гіркоти такого чаю зуби зведе. Ти ж не зможеш сповна насолодитися смаком та ароматом напою, відчути справжнє задоволення від кожного ковтка. Адже це такий кайф – пити якісний, заварений за всіма правилами чайок у затишному кріслі. Потрібно терміново виправляти це прикре непорозуміння. Отже...

Що таке ізіпот

Ізіпот (тіпот, гунфу або заварник із кнопкою) – це сучасний, суперкльовий та суперзручний гаджет, виготовлений, як правило, з термостійкого боросилікатного скла. Придумали його в країні, де сходить сонце, а китайці знаються на чаях.

Приготування та вживання цього напою в Піднебесній є не просто мегаскладним та тривалим процесом, а й справжнім ритуалом, вищим мистецтвом. Збагнути його тонкощі вдається не кожному. Потрібні правильний посуд, постійні додавання та переливання води, спеціальний настрій. Тільки тоді все вийде.

У сучасних реаліях дозволити собі подібну розкіш може далеко не кожна людина. Але й нехтувати якістю чаю лише заради швидкості його заварювання теж не варто. Вихід один – використовувати ізіпот.

Сьогодні це найкращий варіант для правильного приготування китайського чаю.

Напій із нього буде ніби поданий під час традиційної чайної церемонії. Але в ній заварювання шляхом проливу триває щонайменше 40–60 хвилин. В ізіпоті приготувати чай можна в 10 разів швидше та простіше. До того ж немає жодних проблем із посудом: купляти безліч кухонного приладдя тобі точно не знадобиться. Всього один заварник допоможе та подарує море емоцій. Тепер ти розумієш, що ізіпот – це круто?

Спитаєш, у чому секрет такої магії? У конструктивних особливостях, завдяки чому будь-який чай у тіпоті можна заварювати декілька разів за технологією проливу. Це справжня чайна церемонія в одному флаконі!

Як працює тіпот

Користуватися ним простіше простого:

  1. Насип у спеціальний «стакан» чайника для заварювання близько 7–8 грам свого улюбленого чаю. Це може бути будь-який китайський сорт.
  2. Залий 150–200 мл гарячої води (85 градусів), закрий кришкою.
  3. Почекай 10–20 секунд. Заради цікавості можеш спостерігати за процесом приготування та контролювати ступінь готовності напою: скляні стінки чайника для заварювання дозволяють це робити. Не перетримай, інакше з'явиться гіркота.
  4. Натисни на кнопку на кришці. Вона відкриє клапан у нижній частині склянки. Неймовірно: перша заварка зливається з чайника! За правилами її потрібно вилити в раковину, адже цією водою ти тільки промиваєш та пом'якшуєш листя. А ось другою заваркою можна вже насолодитися сповна. І так повторити 6–8 разів! Пуер і червоний чай може витримувати до 10, а то й 15 заварок. Уявляєш, яку цінність ти нещадно запарюєш у звичайній чашці?

Конструкція тіпота продумана до дрібниць. У клапані є ситечко, яке утримує в склянці для заварки навіть найдрібніші чаїнки. Внутрішня колба надійно зафіксована в шиї заварника. Тобі не доведеться нічого притримувати, коли розливатимеш чай у піали або маленькі чашечки. Зняти склянку, щоб вимити чайник, також дуже просто. Потрібно лише прокрутити його трохи убік.

Ізіпот може бути у формі циліндра або класичного чайника для заварювання різного об'єму. Це дозволяє готувати напій як для однієї порції, так і для цілої родини чи великої компанії.

Служити «розумний» гаджет може дуже довго. Він не ламається, не протікає, не збирає накип. До того ж не займає багато місця, стильно виглядає. Заварювати чай за його допомогою можна не лише вдома, а й в офісі.

Головна перевага ізіпота

Але головна перевага цього гаджета криється саме в якості та свіжості напою, яким ти зможеш тепер насолоджуватися. Спробуй заварити один і той же чай у кухлі та в ізіпоті. Порівняй смаки. Є різниця? Це все одно, що порівнювати піцу «Маргарита» з супермаркету та зі справжньої сімейної піцерії в Неаполі.

Заварювати в такий спосіб можна будь-які сорти китайського чаю – улюблений пуер, ароматний улун, розкішний червоний, ніжний білий та жовтий. Смак, аромат і навіть колір напою щоразу буде інакшим. Мало того, якщо ти з народження гурман, напевно, зможеш вловити, що кожна нова заварка навіть одного сорту «звучить» по-різному. Отже, пробувати – не перепробувати.

Роби висновок: якщо в тебе ще немає ізіпота, саме час його придбати. Твоє уявлення про те, яким має бути справжній китайський чай, зміниться назавжди. Ти зможеш балувати себе смачним та корисним напоєм, коли захочеш!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар