Матеріали та призначення рушників

Статті
15 Травень 2024
138
  1. Який матеріал для рушників найкращий?
  2. Які оптимальні розміри рушників?
    1. Банні рушники
    2. Пляжні рушники
    3. Текстильні вироби для рук
    4. Рушники для обличчя
  3. Кухонний текстиль
  4. Як правильно доглядати за кожним типом рушників

Вишукані та ніжні банні рушники можуть перетворити звичайну ванну кімнату на оазис розкоші та комфорту, що здатний забезпечити найвищий рівень відпочинку. Але як вибрати саме той, який відповідає твоїм потребам? Через велике різноманіття брендів та матеріалів, прийняття рішення щодо покупки може бути непростим. Ця стаття допоможе тобі зрозуміти особливості різних видів рушників та їхнє призначення.

Який матеріал для рушників найкращий?

Вид тканини визначає більшість унікальних характеристик текстильного виробу. Бавовна – найпопулярніший матеріал для рушників. Проте зауваж, що не всі бавовняні вироби однакові. З високоякісної турецької та єгипетської сировини виробляють найкращі, м’які рушники, що відрізняються високою здатністю до поглинання рідини. Бавовняні вироби не викликають алергії, є багатофункціональними та ідеальними для щоденного використання.

Махрові рушники відрізняються об’ємною фактурою петель, яка забезпечує високу поглинальну здатність. Махра має різну товщину. Товстіші вироби м’які та приємні на дотик, але водночас вони важать більше, повільніше висихають. З натуральної бавовни виготовляють не лише махрові, але й вафельні полотенця. Їхніми головними особливостями є:

  • ажурний візерунок, що дозволяє матеріалу краще вбирати вологу та швидше висихати;
  • легкість, яка робить вироби зручними у використанні;
  • пориста структура, що дає змогу повітрю краще циркулювати, запобігаючи появі неприємного запаху.

Вафельні моделі є чудовими для кухні, а завдяки компактності їх зручно брати з собою на пляж чи пікнік.

Багатьом цікаво, що таке рушник із бамбука. Для отримання цієї сировини стовбури рослини розділюють на волокна, які перетворюють на нитки. Бамбукова тканина відрізняється природною м’якістю, а також відома антибактеріальними властивостями. Саме тому вона може стати відмінним варіантом для ванної кімнати з поганою вентиляцією.

Мандрівники та любителі спорту зазвичай надають перевагу рушникам із мікрофібри. Вони швидко висихають і вбирають вологу. До того ж займають менше місця, ніж махрові. Окрім мікрофібри, популярною сировиною для виготовлення рушників є нейлон, віскоза та поліестер. Синтетичні нитки можуть поєднуватися з натуральними, що робить вироби м’якшими та пухнастими. Хоча ці типи рушників міцні та довговічні, вони не так добре вбирають вологу, як продукція, виготовлена зі 100-відсоткової бавовни.

Льон – це ще одна тканина, на яку варто звернути увагу. Вироби з неї можуть виглядати набагато тоншими за бавовняні, але насправді здатні вбирати більше вологи.

Які оптимальні розміри рушників?

Використовувати окремий виріб для догляду за кожною ділянкою тіла – це не просто примха. Купувати різні рушники для обличчя, рук та тіла – питання гігієни та комфорту. Хоча не всі виробники зазначають на товарах їхнє призначення, наша класифікація розмірів допоможе тобі розібратися:

  • 70x140 см – 90x180 см – банні;
  • 80x160 см – пляжні;
  • 40x65 – 50x80 см – для рук;
  • 40x60 см – кухонні;
  • 35x35 см – для обличчя.

Однак ці розміри є орієнтовними. Керуючись власними стандартами, виробники можуть виготовляти довші чи коротші, вужчі чи ширші моделі.

Банні рушники

Ідеально підходять для щоденного використання. Завдяки великому розміру їх зручно обгортати навколо талії або тулуба. Ці вироби виготовляють зі м’яких і міцних матеріалів, найчастіше це бавовна та віскоза.

Пляжні рушники

За розмірами нагадують банні моделі, проте відрізняються типом тканини. Для них не використовуються махрові матеріали, що робить речі компактнішими. Спеціальні пляжні рушники займають менше місця в сумці, швидко сохнуть і легко очищаються від піску.

Текстильні вироби для рук

Їхньою головною характеристикою є поглинальна здатність та міцність тканини. Це зумовлено тим, що такі моделі перебувають в інтенсивнішому використанні та частіше підлягають пранню.

Рушники для обличчя

Є найменшими за розміром. Ці моделі виготовлені з натуральної гіпоалергенної бавовни, м’які, легкі, швидко сохнуть.

Кухонний текстиль

Незамінний помічник кожної господині. Кухонні рушники – це найрізноманітніша категорія: виготовляються з натуральних та синтетичних тканин, бувають махровими та вафельними, мають широку колірну гаму. Головними параметрами вибору цих моделей є здатність до поглинання вологи та простота догляду.

Як правильно доглядати за кожним типом рушників

Наявність особливих вимог щодо догляду може стати важливим фактором при виборі домашнього текстилю. Наприклад, великі банні рушники білого кольору здаються непрактичним рішенням. Проте на відміну від яскравих речей їх можна прати в гарячій воді для кращої дезінфекції. При цьому не доведеться хвилюватися про втрату кольору. А застосування відбілювача зможе повернути рушникам білосніжний вигляд навіть після багатьох місяців використання.

Правильний догляд за речами подовжить термін служби та збереже їх у відмінному стані впродовж років. Ось що тобі варто знати:

  • махрові вироби можуть втратити м’якість через використання великої кількості прального засобу або додавання кондиціонера для тканин. Це провокує склеювання ворсу. Накопичення такого засобу з часом зробить рушники жорсткими, що є протилежним ефекту, якого ти хочеш досягти. Тому кращий варіант – звичайний порошок для прання, що відповідає кольору речі;
  • махра не вимагає прасування. Це може порушити її текстуру;
  • температура прання залежить від особливостей матеріалу. Наприклад, бавовняні вироби можна прати при 60 градусах, а бамбукові – не більше ніж при 30. Завжди перевіряй етикетки, щоб дотримуватися рекомендацій виробника;
  • рушники яскравих кольорів краще берегти від потрапляння сонцезахисних кремів, косметики та засобів для догляду за волоссям. Така продукція часто містить відбілювальні компоненти;
  • оптимальний спосіб сушіння всіх видів рушників – на відкритому повітрі. Якщо ж погода не сприяє, можна використати сушарку, але неодмінно виставляй невисоку температуру – такі речі не люблять пересушування.

Незалежно від того, купуєш ти великі махрові рушники чи вибираєш вироби для рук, їх необхідно випрати перед використанням. Це допоможе видалити залишкові речовини, алергени або забруднення, які можуть бути на поверхні тканини після виробничого процесу чи транспортування.

Улюблений рушник втратив свої властивості? Попри дотримання всіх рекомендацій щодо догляду, це можливо, адже навіть дуже якісні речі мають певний термін придатності. Для рушників це приблизно 80–100 циклів прання. Якщо змінювати їх раз на 4–5 днів, строк використання становитиме близько 2 років. Після цього тканина втрачає об’єм, стає жорсткішою, вбирає вологу не так добре, як раніше. Якщо це сталося, не засмучуйся – вибирай новенький рушник в Аврорі.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар