Як правильно підібрати аксесуари для інтер'єру

Статті
19 Лютий 2024
209
  1. Як вибирають декор дизайнери? Секрети професіоналів
  2. Аксесуари для інтер'єру спальні
  3. Декор вітальні
  4. Аксесуари для інтер'єру кухні
  5. Стиль — понад усе: як витримати єдиний настрій декору?

Нібито необов'язкові речі, але без них не обійтись — аксесуари для інтер'єру трапляються навіть в оселях найпослідовніших мінімалістів. Але як правильно їх вибирати та використовувати, щоб не перетворити дім на виставкову залу? Сьогодні поговоримо про красивий і функціональний декор приміщення, який підкреслює індивідуальний стиль оселі, та отримаємо максимум користі.

Як вибирають декор дизайнери? Секрети професіоналів

Заповнення приміщення аксесуарами частково нагадує живопис, бо починається приблизно з того ж — розмітки полотна та виділення ключових елементів композиції. Подивись на оселю, подумай, де потрібно розставити акценти. Головне правило: вибирай декор пропорційний приміщенню. Маленькій кімнаті — невеликі предмети.

Якщо потрібно візуально розширити простір, відмовся від дрібних елементів. Надмірна строкатість не зіграє тобі на руку, скоріше навпаки, приверне увагу до низької стелі та скромного метражу. Краще вибери два-три ефектних об’єкти й розташуй їх на відстані один від одного. Підійдуть яскраві подушки на дивані, оригінальні вази, кашпо, горщики для квітів, незвичайні світильники.

Досвідчені дизайнери сходяться на думці: для більшості помешкань достатньо однієї ключової деталі, щоб підкреслити переваги або надати інтер'єру неповторного стилю й характеру. Це може бути компактний круглий світильник на столі, що імітує театральний прожектор, дзеркало в стильній рамі, навіть декілька свічників незвичайної форми. Простір відразу стає затишнішим.

Якщо йдеться про колекцію дрібних предметів, намагайся об'єднувати їх за певною ознакою та розташовувати в одній площині: вішати на стіну в симетричних рамах, ставити на полиці в певному порядку тощо.

Як основні акценти в просторій кімнаті використовуй великі предмети, але різні за формою. Для цих цілей добре підходять високі торшери, лампи з яскравими геометричними абажурами, великі полотна й принти, килими для дому.

Пройдемося по конкретних кімнатах?

Аксесуари для інтер'єру спальні

Декор для інтер'єру в кімнаті, призначеній для відпочинку, особливий. Тут все має бути підпорядковано ідеї релаксу та задоволення: текстиль (пастельний чи пристрасно червоний), нічники, красиве дзеркало, вишукані свічники для ароматичних свічок — мастхев для спальні.

Дизайнери інтер'єру рекомендують робити акцент не на кількості чи чудернацькому вигляді аксесуарів, а пограти з кольором. Якщо твоя спальна кімната витримана в нейтральних тонах, дозволь собі вибрати кілька яскравих відтінків, що гармонують один з одним — цей спосіб здатний оживити будь-який інтер'єр.

Спробуй надіти на подушки бірюзові наволочки та повісити жовті штори, а на столик біля ліжка поставити строкату вазу з червоним принтом. Якщо в кімнаті вже є якийсь контрастний елемент (наприклад, стіна, обклеєна іншими шпалерами), спробуй повторити цей мотив в аксесуарах. Зовсім не обов’язково має бути збіг на 100% — лише подібність.

Додати кольору за допомогою аксесуарів для інтер'єру — дуже зручне рішення, адже дозволяє експериментувати та виправляти припущені помилки. Якщо результат не задовольнить або швидко набридне, змінити колір буде набагато простіше, ніж перефарбувати цілу стіну.

Декор вітальні

Уважно подивися довкола. Де смисловий і композиційний центр кімнати? Очевидно, він не збігається з центром «географічним». Можливо, це диван і стіл для настолок? Зручні крісла перед телевізором? У невеликому приміщенні він має бути один, у просторому — декілька. Саме тут потрібні яскраві аксесуари — для привернення уваги. У багатьох домівках це статуетки та фігурки, керамічні вироби або сувеніри, що стоять на полицях, котрі добре видно. Розміщуй їх так, щоб гостям було цікаво порівнювати й зіставляти їх за формою, змістом чи кольором.

Не нехтуй можливістю влаштувати персональну фотовиставку у вітальні. Пам’ятні події, випадкові кумедні кадри, світлини з подорожей — купуй фототовари (білі чи кольорові рамки, фототримачі) і роби на стінах колажі. Хай на виду буде те, чим хочеться поділитися з гостями. Такі спогади зазвичай викликають приємні емоції.

Аксесуари для інтер'єру кухні

А як щодо зони приготування та споживання їжі? Здається, на кухні все дуже просто: купуєш красивий сервіз, рушники, столове приладдя — і готово! Щоб додати затишку, тобі знадобляться:

  • скатертини (з ПВХ, текстильні, силіконові тощо) й підставки під гаряче;
  • красиві подушечки на стільці, щоб сидіти було максимально комфортно;
  • годинники для дому — до всього іншого це зручно, будеш контролювати час приготування страв;
  • квіти в горщиках на підвіконня — за бажанням заміни на пряні трави (будуть спеції, вирощені власноруч);
  • картини або прикольні принти — не обов'язково шедеври світового мистецтва, подібні аксесуари для інтер'єру просто створити самостійно;
  • керамічні глеки, сувенірні тарілки — не для використання, лише для естетичного задоволення.

Дуже класно виглядають дошки, на яких можна писати крейдою побажання родині, меню на день, списки покупок — що завгодно.

Не забувай про свічки. Якщо захочеш влаштувати романтичну вечерю, діставай красиві свічники, келихи та проводь час із задоволенням.

Стиль — понад усе: як витримати єдиний настрій декору?

Завжди зважай на стиль приміщення — це головне. Для стриманої класичної обстановки не підійдуть кумедні принти чи етнічні орнаменти, а в строкатій вітальні, оформленій в стилі ретро, навряд буде доречним мінімалістичний кавовий стіл.

Щоб визначитися, які саме дзеркала, рами, світильники, штори, подушки тощо підійдуть для твоєї квартири, не лінуйся посидіти в інтернеті. Адже так ти знайдеш не тільки інформацію про правила, тренди, а й майстер-класи, як перетворити звичайну річ на те, що тобі потрібно. А головне, зможеш замовити необхідні товари. Навіть не сумнівайся, з Авророю навести лад в оселі та знайти аксесуари для дому значно простіше.

Але строго витримувати єдиний стиль у сучасному житловому просторі зовсім не обов'язково. Поєднання стилістичних напрямів, або ж еклектика, створює простір для фантазії. Головне — пам'ятати про почуття міри. Аксесуари для інтер'єру мають пасувати один до одного та вписуватися в загальну концепцію.

Декор не повинен бути випадковими. Найкраще приживаються саме ті дрібнички, які підібрані не лише через стильний вигляд, а й з урахуванням твого характеру та звичок.

Підсумуємо:

  • цінуєш вечірні посиденьки в родинному колі — шукай красивий текстиль і зручні подушки;
  • досі надаєш перевагу паперовим книгам, а не електронним — купуй підставки для книг та оригінальні полиці;
  • пишаєшся своїм садом і квітами — замов декілька красивих ваз, у які будеш їх ставити;
  • якщо ти колекціонер, подумай про місце та обрамлення для своєї колекції.

У якому б стилі не була оформлена твоя квартира: холодний мінімалізм, затишний сільський кантрі, вибагливий ар-деко або стримана класика — виразність домівці нададуть саме дбайливо підібрані деталі та аксесуари для інтер'єру.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар