Як прати кросівки в пральній машині

Статті
9 Серпень 2023
712
  1. Усе, що варто знати про те, як прати кросівки в пральній машині
  2. Прання кросівок: загальні поради
  3. Налаштування температури, часу прання, кількості обертів: на якому режимі прати кросівки
  4. Як правильно сушити кросівки після прання в машині-автомат
  5. Кілька порад наостанок: не тільки прати й сушити, але й зберігати взуття потрібно правильно

Любиш взуття в спортивному стилі? Ще б пак! Кросівки — модель універсальна: у них зручно бігати на тренувальному майданчику чи в залі, займатись буденними справами, відпочивати за містом. Можна навіть на побачення. Виглядають вони доречно в найрізноманітніших образах, а головне, дарують справжній комфорт твоїм ніжкам.

Щоб кросівки якомога довше тішили привабливим зовнішнім виглядом, знадобляться засоби для догляду за взуттям та спеціальні аксесуари: сушарки, ложки, устілки, шнурки, водонепроникні чохли, дезодоранти. Втім, не забувай про головне — своєчасне прання. Примхи погоди, випадкові плями, пил, неприємний запах точно не підуть на користь взуттю, яке ти так любиш. У цій статті ми розкажемо, як прати кросівки в пральній машині. Це простіше та ефективніше, ніж вручну, але лише за умови дотримання певних правил.

Усе, що варто знати про те, як прати кросівки в пральній машині

Після прочитання цього матеріалу питань без відповіді ніхто не залишиться, адже Аврора зібрала всю потрібну інформацію — від загальних порад і заборон до конкретних рекомендацій. Читай, зберігай, ділись із мамою, подружками, колегами — усіма, з ким вважаєш за потрібне.

Прання кросівок: загальні поради

Який режим вибирати? Яку встановити температуру та кількість обертів? У якій кількості додавати пральні засоби? І взагалі, чи можна прати кросівки в пральній машині? Підошва може відклеїтися? Якщо ти ніколи раніше цього не робила, голова йде обертом від питань. Отже, почнімо з базових правил.

Як прати кросівки? Ось ключові заборони. Машинне прання не рекомендується для:

  • взуття з замші, нубуку, натуральної шкіри;
  • моделей із комбінованих матеріалів, різноколірних виробів;
  • кросівок із дрібним декором — прикраси відклеяться, а машинка може зламатися;
  • взуття, що має відбивачі світла або підсвітку;
  • проклеєних, а не прошитих виробів;
  • тих, що мають ознаки зносу (дірки, тріщини).

Що залишається? Однотонні або монохромні, з сітки або текстилю. Як правило, це спортивні та повсякденні моделі з прошитою підошвою.

Перш ніж прати кросівки в машинці, зверни увагу на етикетку, виробник поганого не порадить. Якщо є позначка у вигляді закресленої миски, робити це заборонено. Якщо такого маркування немає, можеш помістити взуття в спеціальний мішечок для прання, а потім — у барабан. Або бери стару наволочку. Добре, якщо перед цим перевіриш кольори на стійкість. Просто намочи водою й подивись, чи не змивається барвник із тканини.

Виробники машин застерігають: прати більш як дві пари одночасно не треба — від сильних ударів барабан псується. Краще за все покласти всередину ще щось: плед, ковдру, пуховик або інші об'ємні речі. Перед пранням очисть підошву кросівок від бруду, дрібних камінчиків, пилу, інакше одяг або текстиль доведеться прати знову, а машинку — ремонтувати. Устілку та шнурки теж треба вийняти, кросівки перуть без них.

Це основні рекомендації, далі переходимо до не менш важливих практичних порад.

Налаштування температури, часу прання, кількості обертів: на якому режимі прати кросівки

Мінімальна температура в сучасних моделях машинок — 30–40 градусів. Щоб випрати більшість забруднень, цього достатньо. Вище не підіймай, бо деякі елементи можуть відклеїтись.

На якому режимі прати кросівки? Чудово, якщо є опція «Спортивне взуття». Якщо немає, вибирай делікатне або ручне прання, барабан обертатиметься не надто швидко. Альтернатива — найкоротший цикл. Прати кросівки довше 30 хвилин сенсу немає. Віджим і сушку включати не треба. Оптимальна кількість обертів — 400–500.

Щоб прати білі кросівки краще використовувати рідкі засоби для прання, призначені для речей такого кольору. Вони допоможуть зберегти чистоту матеріалу, не дадуть тканині пожовкнути або посіріти. Для кольорового взуття потрібен мийний засіб, призначений для збереження яскравих відтінків. Порошок має бути саме рідким, інші залишають розводи. Засоби для виведення плям допоможуть впоратись із серйозними забрудненнями. Перед використанням обов'язково ознайомся з інструкцією.

Кондиціонери стануть у пригоді, щоб уникнути накопичення статичної електрики та покращити стан тканини.

До вибору мийних засобів треба підійти ретельно. Порошки та кондиціонери з хлором і кислотами краще не застосовувати. Гель або капсули використовуй у тій самій пропорції, що для звичайного прання.

Як правильно сушити кросівки після прання в машині-автомат

Отже, ми розібралися з головним, дізналися, яке взуття не підходить для машинного прання, при якій температурі прати кросівки та скільки часу. Настав час проговорити про не менш важливий етап догляду — сушіння. Процес має відбутися природним шляхом.

Як саме сушити взуття після прання в машині? Для цього потрібно:

  1. Акуратно вийняти з барабана, дати стекти зайвій воді, а потім ретельно промокнути сухою ганчіркою.
  2. Пом'яти газету або інший тонкий папір, покласти всередину кросівок. Це пришвидшить процес висихання. Міняти треба кожні 3–4 години. Також можна скористатися спеціальним сухим наповнювачем.
  3. Поставити взуття на свіжому повітрі, якомога далі від обігрівачів і прямих сонячних променів. Вони впливають доволі агресивно, улюблені кросівки можуть зіпсуватися. Сушіння над відкритим вогнем, біля плити, феном також заборонене.

Як часто твоєму взуттю потрібне очищення? Повсякденним моделям достатньо одного разу на місяць, спортивним виробам прання може знадобитися щотижня. Якщо неприємного запаху та плям немає, мий їх трохи рідше.

Кілька порад наостанок: не тільки прати й сушити, але й зберігати взуття потрібно правильно

Заплануй прати кросівки в пральній машині наприкінці кожного сезону, коли знаєш, що якийсь час не будеш їх носити. Вивести свіжі забруднення простіше, ніж застарілі.

Зберігати взуття потрібно без коробки. Всередину кладуть папір або спеціальні вставки, як під час сушіння, — це запобігає деформації.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті