Як прибрати вапняний наліт на сантехніці

Статті
21 Березень 2024
357
  1. Вапняний наліт: причини утворення
  2. Як відмити наліт від води
    1. Як відмити наліт від води на плитці
    2. Як видалити вапняний наліт в унітазі
    3. Чим очистити ванну від жовтизни
  3. Вигідні покупки засобів для усунення вапняних відкладень

В арсеналі кожної господині є засоби, які допомагають підтримувати чистоту у ванній кімнаті. Однак не всі знають, чим розчинити вапняний наліт, який накопичувався протягом тривалого часу та більше нагадує грубі нарости. Для цього необхідно знати причини його утворення та використовувати спеціальні засоби для розв’язання цієї проблеми. Але не варто забувати і про особливості різних поверхонь.

Вапняний наліт: причини утворення

В складі водопровідної води є мінеральні солі. Саме вони осідають на поверхнях та утворюють наліт. У ванній кімнаті вапняні відкладення з’являються у місцях, на які потрапляє вода. А саме на таких поверхнях:

  • раковина і ванна;
  • душова кабіна;
  • внутрішня частина унітаза;
  • лійки та шланги;
  • дзеркала і полички;
  • плиткове покриття;
  • аксесуари (мильниці, дозатори) і т. д.

Мінеральні солі з часом проникають в структуру матеріалів, на які негативно впливає жорстка вода, так руйнує її. Тому варто слідкувати за поверхнями та не допускати накопичення вапняних відкладень.

Як відмити наліт від води

Для очищення поверхонь від вапняних відкладень необхідно застосовувати засоби, в складі яких є кислота або хлор. Також варто мінімізувати потрапляння на них води. Однак постійно витирати поверхні насухо не завжди є можливість. Тому з часом виникає питання, як відмити душову кабіну від нальоту, позбавитися його на сантехніці, унітазі, ванній і т. д.? Необхідно забезпечити регулярний догляд за ними, враховуючи особливості матеріалів та поверхонь.

Як відмити наліт від води на плитці

Кахель постійно контактує з вологою, відповідно, догляд за ним повинен бути регулярним. Перед тим, як відмити наліт від води на плитці, необхідно придбати спеціальні засоби, які мають кремову текстуру, або ж гелі. В їх складі немає абразивних частинок, що можуть пошкоджувати блискучі поверхні.

Використовувати агресивні засоби для очищення плитки, сантехніки, ванни і т. д. слід виключно в рукавичках, користуючись м’якою губкою.

Оцет – ефективний помічник у прибиранні нальоту для багатьох господинь. Обробивши ним плитку, використовуючи пульверизатор, вдасться надати їй блиску та позбавитися не тільки слідів від води, а й грибка чи плісняви. Після ретельного змивання водою кахель слід насухо протерти.

Як видалити вапняний наліт в унітазі

Найбільше солей відкладається саме на керамічних виробах. Мова йде не тільки про унітаз, а й біде, раковину, пісуар і т. д.

Щоб прибрати наліт на кераміці, можна використовувати розчин оцту. Для його приготування необхідно:

  1. Нагріти столовий оцет до 40 °C.
  2. Додати в нього дрібку солі.
  3. Обробити керамічну поверхню розчином.
  4. Залишити його на декілька годин.
  5. Ретельно змити водою.

До народних засобів також можна віднести соду. Перед тим, як видалити вапняний наліт в унітазі чи іншій кераміці, зону обробки слід змочити. Після цього необхідно насипати соду і, використовуючи губку, ретельно протерти проблемну ділянку та промити її водою.

Більш ефективними у боротьбі з нальотом є сучасні засоби. Щоб сантехніка не втратила блиск, для її очищення необхідно використовувати гелі або креми без абразивів. Вони не тільки ефективно усувають проблему, а й видаляють неприємні запахи.

Щоб уникнути появи вапняного нальоту в унітазі, рекомендується кріпити на внутрішній стороні спеціальні блоки.

Чим очистити ванну від жовтизни

Акрилові поверхні потребують особливого догляду. Категорично заборонено використовувати засоби з абразивами. Так чим очистити ванну від жовтизни швидко і недорого? Досвідченні господині рекомендують застосовувати лимонну кислоту. Ця процедура складається з декількох етапів:

  1. Підготовка розчину. 25 мг кислоти потрібно розвести у 200 мг води.
  2. Обробка ванни. Для цього слід використовувати м’яку губку, змочену в приготовленому розчині.
  3. Повторення процедури через 15 хвилин для повного видалення жовтизни.
  4. Ретельне миття сантехнічного обладнання.

Крім акрилової ванни, ретельного догляду потребують інші елементи – кран та душова лійка. Щоб уникнути виникнення грубого вапняного нальоту, необхідно періодично мити сталеві поверхні мильним розчином.

Якщо ж потрібно ретельно почистити душову лійку, на якій вже є застарілі відкладення, слід використовувати спеціальні засоби для ванни. Особливу увагу варто приділити ділянці біля стоку та швам. Якщо на них є сліди появи плісняви чи грибка, терміново слід видалити їх відповідними засобами.

Вигідні покупки засобів для усунення вапняних відкладень

Якщо є сумніви, як відмити наліт від води на конкретній поверхні, не варто експериментувати. Кожен засіб має чіткі рекомендації виробника. Детальний опис товарів, які є в інтернет-магазині Аврора, значно спрощують процес вибору відповідного складу для боротьби з жовтизною та вапняним нальотом. Також в асортименті є універсальні засоби, використовуючи які вдасться уникнути подряпин на блискучих поверхнях та очистити їх за лічені хвилини.

В інтернет-магазині Аврора представлений широкий асортимент гелів, кремів, спреїв для усунення вапняного нальоту з різних поверхонь. Їх ціновий діапазон доволі широкий, тому кожна господиня може вибрати недорогий, але якісний засіб для видалення вапняних відкладень, який допоможе зробити ванну кімнату чистою та доглянутою. Всі товари зібрані в окремій категорії, що значно спрощує процес пошуку.

Щоб заощадити не тільки час, а й гроші, слідкуй за оновленнями на сайті, сезонними пропозиціями, акціями та знижками. Обирай товари в інтернет-магазині Аврора, і твій дім буде сяяти чистотою.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті