Як вибрати безпечну побутову хімію для дому?

Статті
28 Лютий 2024
147
  1. Чому побутова хімія може виявитися небезпечною
  2. Які інгредієнти засобів для прибирання можуть бути шкідливими
  3. Чим можна замінити небезпечну побутову хімію
  4. Вибирай безпеку

У постійному намаганні забезпечити чистоту та порядок вдома вибір побутової хімії стає звичайним буденним завданням. Інколи ми купуємо її, враховуючи такі фактори, як ціна, аромат та сфера призначення, однак недостатньо уваги приділяємо турботі про здоров’я та довкілля. Проте безпечна побутова хімія налічує доволі великий асортимент товарів, які знаходяться зовсім поруч – у каталозі інтернет-магазину Аврора. Тож завдання цієї статті – допомогти вибирати найкраще для твого дому.

Чому побутова хімія може виявитися небезпечною

Коли ми користуємося мийними засобами, то піддаємо свій організм впливу різноманітних речовин, що входять до їхнього складу. Під час прибирання та навіть після його завершення ми можемо вдихати хімічні сполуки, вбирати їх через шкіру або слизові оболонки. Головну небезпеку становлять:

  • токсичні складові (аміак, хлор, фенол та інші). Контакт із цими речовинами може призвести до подразнення шкіри, очей та дихальних шляхів;
  • випари шкідливих сполук. Забруднюють повітря в приміщенні, викликають негативні реакції з боку органів травлення, впливають на нервову систему;
  • алергени. Викликають реакцію подразнення у чутливих людей, сприяють розвитку дерматологічних проблем.

Після завершення використання мийних засобів вони потрапляють до каналізації, а згодом – до водойми, де порушують нормальну життєдіяльність водних мешканців.

На жаль, попри ці ризики, багато які відомі виробники мийних засобів, здається, приділяють більше уваги популярності свого бренду та прибуткам, ніж потенційній небезпеці своєї продукції. Проте, якщо ти вважаєш за необхідне дбати про довкілля, варто дізнатися, як вибрати хімію для дому, що не шкодить живій природі.

Які інгредієнти засобів для прибирання можуть бути шкідливими

Уникнути небажаних ризиків для здоров’я родини та негативних наслідків для довкілля доволі просто. Потрібно лише звернути більше уваги на склад засобів, які ти звичайно купуєш. Розповсюдженими небезпечними компонентами побутової хімії є:

  • аміак. Токсичний при вдиханні, ковтанні або дотику;
  • бутилгліколь, етиленгліколь, монобутил. Ці складові містяться в більшості засобів для чищення і є небезпечними для нервової системи, печінки та нирок;
  • хлор. Подразнює очі та дихальні шляхи;
  • розчинники на основі нафтопродуктів. Великі дози можуть бути канцерогенними;
  • фталати. Порушують гормональний фон, часто входять до складу синтетичних ароматизаторів;
  • фосфати. Шкідливі для організму.

Краще за все витратити додатково декілька хвилин на вивчення складу побутової хімії для дому. Зробивши це один раз, ти зможеш надалі не турбуватися про здоров’я близьких та довкілля.

Чим можна замінити небезпечну побутову хімію

У наш час задля свідомого споживання зовсім не обов’язково відмовлятися від звичайних благ цивілізації. Хоча насправді можна використовувати безпечні підручні засоби на кшталт оцту, соди, лимонного соку та солі. Проте й готові високоефективні продукти з інтернет-магазину Аврора є чудовою альтернативою. Щоб дізнатися, як вибрати безпечну побутову хімію, потрібно виконати лише 5 кроків:

  1. Зверни увагу на написи на пакуванні. Наприклад, на пральному засобі може бути позначка «без хлору та фосфатів», що допоможе за хвилину визначити безпечний товар з-поміж аналогів.
  2. Вивчай маркування. Екологічні лейбли свідчать про безпеку продукту для довкілля. Символ «Не тестувалось на тваринах» є важливим для людей, які враховують етичні питання. Виробники пральних порошків зазвичай відмічають гіпоалергенні та дитячі товари.
  3. Прочитай інструкцію щодо правил застосування. Наприклад, деякі засоби для прибирання в будинку краще тримати якомога далі від дітей та домашніх тварин через вміст агресивних речовин, інші стають небезпечними при зберіганні біля відкритого вогню та джерел тепла.
  4. Уникай різких запахів. Хоча інколи аромати здаються приємними, при тривалому вдиханні вони можуть викликати подразнення дихальних шляхів, головний біль та навіть алергію.
  5. Вивчай склад. Цей пункт завжди має бути кінцевим при виборі побутової хімії для дому. За умови наявності в складі компонентів, до яких чутливі члени твоєї родини, варто зробити вибір на користь іншого продукту.

Чи насправді звичайні порошки для прання та засоби для миття посуду, якими ми користуємося щоденно, можуть вплинути на здоров’я? На жаль, так. Багато інгредієнтів, що містяться в мийних засобах, подразнюють легені, іноді викликають астму навіть у здорових людей. Вони здатні навіть обпалювати шкіру та очі, а також діяти як ендокринні руйнівники, що підвищують ймовірність розвитку онкології та репродуктивних порушень. Особливому ризику піддаються діти.

Вибирай безпеку

Уважно подивися на побутову хімію, що знаходиться в постійному використанні та подумай, чи варто заради високої ефективності цих засобів наражати власну родину на ризик. Існує чимало набагато безпечніших для людини та довкілля продуктів, які є такими самими ефективними та доступними за ціною, як і товари відомих брендів. В інтернет-магазині Аврора ти завжди можеш вибрати та придбати найкращу продукцію з доставкою по Україні.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті