Як вивести складні плями в домашніх умовах

Статті
15 Лютий 2024
2683
  1. Ефективні способи виведення плям
    1. Жирні плями: як їх позбутися
    2. Ще кілька універсальних порад щодо виведення плям жиру
    3. Чим вивести ручку з одягу
    4. Плями крові на одязі: як із ними боротися
    5. Кава на білому одязі: це – не вирок
    6. На одязі залишилися плями від поту: що робити
    7. Як відіпрати вино
    8. На одязі залишилася пляма від кетчупу: чи можна її видалити
    9. Плями від тонального крему — їх можна позбутися
    10. Як видалити плями від помади
    11. Видалення застарілих плям від трави: що потрібно знати
  2. Чого варто уникати при видаленні плям різного походження

Іноді на одязі та домашніх речах помітні плями, яких важко позбутися. Це дуже неприємно, особливо якщо вони з’явилися на улюбленій спідниці, сукні чи штанах. Через такі «сюрпризи» іноді псується настрій. Багато людей цікавляться, чим вивести з одягу фарбу чи інше забруднення, щоб подовжити життя речей.

Ефективні способи виведення плям

Всі подібні засоби краще застосовувати зразу, адже після проникнення бруду в тканину позбутися його буде складно. Але трапляється й так, що свіжа пляма перетворюється на застарілу. У цій статті ми розглянемо декілька простих, але дієвих методів, які допоможуть зберегти твій одяг та домашні текстильні вироби в ідеальному стані.

Жирні плями: як їх позбутися

Чим вивести застарілі жирні плями, залежить насамперед від виду матеріалу. Наприклад, бруд із делікатних тканин видаляють за допомогою харчової соди, розчинивши її в теплій воді. Після цього суміш наносять на забруднену ділянку, а через годину виріб просто прополіскують.

  1. Нашатир та воду використовують, щоб очистити одяг із бавовни. Для цього ложку спирту розводять у склянці води. Побутова хімія та сіль також гарно зарекомендували себе в боротьбі з жирними плямами.
  2. Атласні та шовкові вироби, на яких з'явилися забруднення від жиру, очищають за допомогою оцту, розвівши його з водою в рівних пропорціях. Варто спробувати й зубний порошок.
  3. Якщо трапилася проблема з котоном, виручить мийний засіб для посуду. Його треба налити на забруднене місце та добре втерти зубною щіткою, після чого випрати (не раніше ніж через 30 хвилин).
  4. Для синтетики краще використовувати звичайний плямовивідник.

Ще кілька універсальних порад щодо виведення плям жиру

Якщо ти хочеш вивести застарілу жирну пляму з одягу чи домашніх речей, ніколи не застосовуй гарячу чи холодну воду – вона повинна бути тепла. Подолати проблему допоможуть і поради, які можна використовувати для різних тканин:

  1. Господарське мило. Воно підходить для очищення як білих, так і кольорових матеріалів. Забруднене місце намилюють та залишають не менш як на 12 годин, після чого перуть у теплій воді.
  2. Цукор. Використовують разом із господарським милом. Після того як забруднене місце буде намилене, його посипають цукром. Хвилин через 15–20 це місце протирають щіткою, залишають на деякий час і перуть.
  3. Крейда. Це може здатися дивним, але вона гарно справляється з жирними плямами. Речовину подрібнюють і засипають проблемне місце. Через 3 години одяг треба прополоскати. Від забруднення не залишиться й сліду.
  4. Кока-кола. Ця порада актуальна, якщо не шкода грошей. У напої на 3 години замочують речі, після чого перуть звичайним способом, використовуючи гель чи капсули.
  5. Гліцерин. На жаль, цього продукту немає в кожному домі, але раптом у тебе він знайдеться, то протри ним забруднені місця. Після цього речі закинь у пральну машину.

Бензин і скипидар не можна назвати універсальними засобами для очищення речей, але вони мають право на існування. Щоб видалити плями, їх наносять на забруднену ділянку, а потім необхідно добре випрати, бо запах може залишитися.

Чим вивести ручку з одягу

Попри різні технології, люди й далі продовжують користуватися ручками. Тому випадковий слід на піджаку, сарафані чи спідниці може побачити кожен. Але не засмучуйся: знаючи, як вивести ручку з одягу, ти дуже швидко впораєшся з цією задачею.

Гарно зарекомендував себе сік лимону. Щоб видалити сліди ручки, змочений у ньому тампон поклади на забруднене місце й залиш на годину.

Довідка! Цей засіб гарно працює, але його не рекомендується використовувати на одязі, виготовленому з матеріалів білого кольору.

Обробити пляму варто содою, змішаною з водою. Чорнило зникає з багатьох тканин.

Небажаних слідів вдається позбутися за допомогою уайт-спіриту, нашатирного спирту, рідини для зняття лаку чи ацетону. Після обробки речі варто добре випрати, використовуючи будь-які пральні засоби, та виполоскати.

Якщо з’явилися плями від гелевої ручки, то їх можна вивести засобами для миття посуду, лимонним соком або нашатирем.

Плями крові на одязі: як із ними боротися

Оскільки кров миттєво вбирається в тканину й забарвлює її, то подібні плями неможливо видалити, використовуючи класичні засоби для прання. Якщо було виявлено таке забруднення, ні в якому разі не пери білизну чи інші речі в гарячій воді, не використовуй хлор, не кидай у пральну машину до того, поки не позбудешся забруднення. Далі кілька дієвих порад:

  • Якщо ти задумуєшся над тим, чим відіпрати кров, то холодна вода — ідеальний варіант. Занур річ у неї (використовують навіть крижану) на 1–2 години, а потім випери господарським милом.

Довідка! Вивести п’ятна крові допомагає кубик льоду, який можна знайти в холодильнику майже в кожного.

  • Для видалення крові використовують гліцерин — він гарно виводить застарілі плями. Засіб треба трішки підігріти та змочити ним тампон, поклавши його на забруднене місце. Далі необхідно речі закинути в пральну машинку й випрати.
  • У боротьбі з плямами гарно себе зарекомендувала сіль. Для цього знадобиться 1 столову ложку розвести в 1 літрі води й замочити речі на 12 годин.
  • Перекис водню краще використовувати на світлій тканині. Його треба нанести на пляму, та залишити на пів години, промокаючи серветкою 5-6 разів.
  • Якщо виникли проблеми з велюровими, шовковими чи кашеміровими виробами, спробуй крохмаль. Ним треба засипати плями й залишити для висихання. Як тільки крохмаль засохне, речі потрібно витріпати й протерти забруднене місце під краном (використовувати холодну воду).
  • Криваву пляму також можна змастити зубною пастою (для світлих речей застосовуй пасту без відбілювального ефекту), дочекатися, поки вона висохне, а потім випрати річ у холодній воді.

Щоб не залишалося різних запахів, під час прання чи полоскання використовуй різні кондиціонери, які придадуть речам гарного аромату.

Кава на білому одязі: це – не вирок

Якщо з темних чи різноколірних виробів кавові забруднення вивести легше, то з речами з білої тканини іноді виникають проблеми. Адже засіб для видалення плям може на них залишати жовті сліди.

Якщо ти не знаєш, чим вивести каву з білого одягу, лови декілька корисних порад:

  1. Відбілювач ЕКО Tortilla. Має особливу форму, яка на 98% відсотків складається з природних компонентів, а отже, повністю безпечний для здоров’я людини.
  2. Спеціальний засіб для виведення плям VANISH OXI PLUS WHITE. Делікатно усуває всі сліди, зберігає структуру матеріалу та має приємний аромат.
  3. Пральний порошок. Використовують, якщо була посаджена пляма від чистої чорної кави. Засіб наносять на проблемне місце, а потім одяг перуть у дуже теплій воді.
  4. Господарське мило. Щоб видалити плями, треба мийний засіб натерти у воду, довести до кипіння, трішки охолодити, полити на забруднене місце й дати полежати близько 20 хвилин. Після цього одяг перуть.
  5. Нашатирний спирт. Треба розвести з водою в співвідношенні 1 до 2 і нанести на пляму.

На замітку! Перш ніж використовувати нашатииний спирт, зверни увагу на рекомендації з догляду за матеріалом.

Якщо кава розлита на улюблену кофтинку, ніколи не розтирай її вологими серветками. Це тільки ускладнить проблему. Зверни увагу й на те, що чим старіша пляма, тим глибше вона проникає у волокна, тим складніше її видалити.

На одязі залишилися плями від поту: що робити

Плями від поту на одязі — проблема номер один, особливо в літній період. Хоча їх складно видаляти, але якщо докласти потрібну кількість зусиль, то одні ж ті самі речі можна буде ще довго носити. Отже:

  • Досить непоганий спосіб — видалення таких плям за допомогою соди. Для цього зроби розчин, змішавши приблизно 50 г продукту з 200 г води. Суміш наносять на брудне місце й залишають одяг на годину. Пслі цього перуть у теплій воді, а потім використовують сушарку.
  • Перекис водню також допоможе відіпрати піт, якщо одну столову ложку речовини розмішати з літром теплої води й замочити в розчині речі на 30 хв.

Важливо! Перекис водню рекомендується використовувати тільки для білих тканин — кольорові речі може зіпсувати.

  • Якщо ти ще думаєш, чим вивести плями від поту, спробуй господарське мило. Це один із недорогих, але дієвих засобів. Крім того, він універсальний, адже використовується для очищення як світлого, так і кольорового одягу. Мило натирають на тертці, розчиняють у теплій воді, замочують речі в суміші на три години, а потім перуть.
  • Для видалення поту можеш використовувати сіль. Потрібно в 0,5 л води розчинити 2 ст. ложки солі й замочити речі на 3 години. Якщо після прання пляма не зникла, процедуру необхідно ще раз повторити, додавши в сольовий розчин натерте господарське мило.

Попри те, що можна використовувати підручні способи для видалення забруднень від поту, не варто забувати про універсальні продукти, один із яких — гель VANISH OXI ІНТЕЛЕКТ PLUS PINK. Це засіб, який призначений для догляду за делікатними білими та кольоровими тканинами. Він надійно захищає волокна, забезпечуючи речам бездоганний вигляд.

Як відіпрати вино

Розлитий бокал червоного вина на вечірці, недбале рухання рукою з напоєм у ресторані — все це може призвести до того, що на одязі з’являться плями, які не так легко видаляються. Як швидко вдасться відіпрати сукню чи скатертину з застарілими та складними забрудненнями, насамперед залежить від типу матеріалу.

  • якщо пляма ще свіжа, то перше, що треба зробити, — негайно нанести на неї сіль, розбавлену з водою (це має бути густа кашка), і втерти суміш у тканину. Речі потрібно залишити на 10–15 хвилин, щоб вони поглинули рідину. Після цього одяг промивають водою й перуть. Якщо пляма застаріла, то можна спробувати використати кисневий відбілювач, він впорається з різними видами бруду на білих та кольорових речах.
  • є ще один дієвий спосіб видалення застарілих забруднень. Спочатку варто змочити тканину теплою водою, а потім спробуй нанести на пляму суміш мильного розчину та молока, залишити на декілька хвилин. Потім потрібно забруднене місце промити, річ попрати й висушити.
  • гарно впорається з плямами від вина нашатирний спирт, який наносять на проблемне місце, а потім перуть одяг із додаванням аміачної води.

Зверни увагу! Ти також можеш спробувати використовувати разом із нашатирним спиртом перекис водню, з’єднавши їх в однакових пропорціях. Після того як пляма буде оброблена, речі потребують прання. Спосіб підходить для видалення забруднень з білих виробів.

  • вино з шерстяних та шовкових речей видаляють за допомогою суміші: винний спирт та гліцерин. Їх змішують порівну, наносять на пляму й залишають на пару годин.
  • якщо забруднення з’явилося на бавовняній тканині, з ним неважко впоратися за 15 хвилин. Залий пляму гарячим молоком, а потім попери, додавши замість прального порошку мийний засіб для посуду.
  • застарілої плями допоможе позбутися також лимонна кислота. Змішай її (достатньо 2 г) з водою (200 г) і нанеси на брудне місце. Через 5 хвилин промий теплою водою.

Не завжди успіх гарантований — плями від вина можуть залишитися навіть після декількох спроб їх видалити. У такому разі варто звернутися до професійних хімчисток.

На одязі залишилася пляма від кетчупу: чи можна її видалити

Плями від кетчупу складні, вони важко піддаються виведенню. Однак, використовуючи підручні методи, забруднення можна позбутися:

  • лимонний сік — наносять на пляму, а через 30 хвилин перуть вироби порошком із відбілювачем;
  • зубна паста — її потрібно втерти в тканину, а потім попрати звичайним способом;
  • господарське мило — намилену пляму залишають на годину, а потім річ кидають до пральної машини;
  • оцет — його наносять ватним тампоном на 15 хв.

Для білих речей можна використовувати соду, перекис водню й засіб для миття посуду. Спочатку гель втирають у проблемне місце й залишають на пару хвилин, готуючи наступну суміш: у рівних пропорціях змішують соду й перекис водню, наносять на забруднення на годину.

Плями від тонального крему — їх можна позбутися

Тональний крем може виручити в багатьох випадках, однак, якщо він залишає сліди на одязі, — це проблема номер один. Адже вони, як правило, з’являються на видному місці (наприклад, на комірці улюбленої сорочки).

Застарілий слід від крему виводять звичайним плямовивідником, якщо використовувати його згідно з інструкцією. Також допоможе нашатирний спирт, який наносять на забруднену частину, залишають на пару хвилин, посипають содою, а потім перуть.

Ще один спосіб, щоб позбутися плям від тонального крему, — використання міцелярної води. Її наносять на ватний тампон і видаляють забруднення, промокаючи їх. Особливість цього методу полягає в тому, що одяг не треба прати.

Якщо крем залишив свій слід на щільній тканині чи хутрі, то допоможе медичний спирт. Серветку або ватний диск змочують, протираючи ним забруднену частину.

На замітку: Тональний крем та помаду спробуй видалити міцелярною водою!

Як видалити плями від помади

Для видалення плями від помади зовсім не обов’язково бігти в магазин — виручать засоби, які є майже в кожному домі. Забруднення з білого одягу видаляють перекисом водню: змішують із водою в рівних частинах, змочують диск та злегка протирають пляму. Далі рекомендується використовувати порошок для прання машинним чи ручним способом.

Рідке господарче мило також може допомогти впоратися з забрудненням, адже луги, що входять до його складу, здатні розщеплювати структуру помади на прості сполуки. У результаті з видаленням плям не виникає проблем. Забруднений одяг замочують у воді з милом на пів години. Далі — звичайне прання.

Якщо після того, як з’явилася пляма, пройшло декілька днів, приготуй суміш із лимонної кислоти та води й нанеси «кашку» на забруднене місце. Почекавши одну годину, залишки речовини видали за допомогою серветки.

Спирт вважають універсальним засобом, який застосовують для натуральних та синтетичних матеріалів. Під пляму треба поставити харчову плівку, забруднене місце змочити спиртом, використовуючи диск, а потім акуратно потерти. У міру того, як пігмент буде вбиратися у вату, її потрібно міняти. Маніпуляції проводяться до повного зникнення забруднення.

Після того як рясно намочиш пляму від помади скипидаром, вона дуже швидко зникне. Щоправда, залишиться неприємний запах, але його можна позбутися, якщо, наприклад, використовувати кондиціонер Silan Аромотерапія Райські Мальдіви з приємним ароматом.

Не варто забувати й про засоби для зняття макіяжу. Але краще вибирати продукт, який у своєму складі не має олії.

Видалення застарілих плям від трави: що потрібно знати

Трава теж утворює складні плями, які важко усуваються, особливо якщо вони великі. У дітей зазвичай всі коліна зелені. Але з цією проблемою можна також боротися. Тобі допоможуть наступні засоби:

  1. Сіль. Її додають у склянку води. Після цього замочи в розчині (1 ст. ложку на стакан води) забруднену ділянку на 30–40 хвилин.
  2. Нашатирний спирт. Щоб приготувати розчин, візьми 1 ст. л. нашатирю та змішай його зі склянкою води. Далі губку треба добре змочити й легко протерти нею пляму. Якщо вона не видаляється з першого разу, повторюй маніпуляції стільки, скільки потрібно.
  3. Господарське мило. Добре намиль ним проблемну ділянку, залишивши на 15 хвилин.
  4. Оцет. Також підходить для видалення застарілих плям. Забруднене місце ним варто добре просочити, а через годину річ необхідно випрати.

Плями з трави найкраще видаляються, коли вони свіжі. Тому ніколи задачу з видалення забруднень не відкладай на наступний день.

Чого варто уникати при видаленні плям різного походження

При боротьбі з плямами різного походження необхідно уникати деяких речей, які здатні пошкодити тканину. Видалення забруднень — важлива частина догляду за одягом і побутовими речами, але потрібно знати, як правильно це робити, щоб не пошкодити вироби.

Ось декілька важливих моментів:

  1. Не використовуй гарачу воду при видаленні плям. Вона спричиняє розширення волокон, через що забруднення може ще глибше проникнути в тканину. Краще використовувати прохолодну або теплу воду — вона добре підходить для видалення плям.
  2. Уникай надмірного тертя. Це може пошкодити структуру тканини та зробити пляму ще помітнішою. Замість цього намагайся бережно витирати забруднення м'якою серветкою, ватним диском або губкою.
  3. Не рекомендується застосовувати агресивні хімічні засоби. Вони здатні пошкодити колір тканини або навіть роз'єднати волокна матеріалу. Можна користуватися натуральними продуктами, такими як сіль, сода або оцет, — вони допомагають без шкоди для тканини.
  4. Пам’ятай, що хлор має цікаву особливість: він вступає в реакцію з потом, тому жовті плями стають набагато темнішими, а отже, з їх виведенням виникають серйозні проблеми.

Також важливо не забувати про помилки при сушінні. Попри те, що перекис водню гарно допомагає видаляти бруд, при сушінні на сонці пляма може жовкнути. Щоб цього не сталося, полощи речі декілька разів — до повного видалення перекису водню. Важливо уникати використання гарячого повітря. Краще застосовувати прохолодне повітря або дозволити матеріалу природно висохнути.

Використовуючи ці прості поради на практиці, ти зможеш зберегти свій одяг та інші речі в хорошому стані, і вони прослужать тобі ще не один рік.

На замітку! Буває так, що жоден спосіб не спрацював, і пляма залишається на улюбленій сорочці чи блузці. Не варто хвилюватися, адже в тебе є можливість дати текстильним виробам друге життя. Використовуй для цього різні варіанти: наклейки, вишивку, бісер. Твоя річ буде не тільки врятована — вона стане ще привабливішою.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті