Як прати теплий одяг, щоб він виглядав як новенький?

Статті
5 Січень 2024
568
  1. Як прати теплий одяг із різних тканин?
    1. Прання бавовняних теплих речей
    2. Як правильно прати одяг із натуральної вовни?
    3. Як прати і сушити флісовий одяг?
  2. Як прати сильно забруднений теплий одяг?

Розсортувати за кольором, тканиною, вибрати режим прання за підказками на етикетці — здавалося б, усе просто. Втім, господині з року в рік задаються питанням: як правильно прати одяг, який ми носимо протягом холодного сезону? Щоб улюблені речі не сіли на кілька розмірів, не деформувалися і не вицвіли, дотримуйся простих порад з цієї статті. Розповідаємо про матеріали, градуси та режими, засоби для прання, правильне сушіння.

Як прати теплий одяг із різних тканин?

Уяви ситуацію: ніяких серйозних забруднень, річ інтенсивно носилася протягом певного часу, і прийшла пора трохи її освіжити. Що ти зробиш у першу чергу? Правильно, подивишся склад тканини, вказаний на етикетці. Це важливо, адже теплий одяг з натурального волокна може пошкодитись, із домішками синтетики — менше піддається деформації.

Прання бавовняних теплих речей

Найпопулярніші тканини з бавовни — трикотаж двунитка й тринитка. З них шиють худі, лонгсліви, зимові сукні, дитячій одяг. Перша – тонша та еластичніша, друга – товстіша й тепліша. Перш ніж закласти речі у пралку, розсортуй їх за кольором.

Поклади в барабан чи потрібний відсік пральні засоби з відповідною позначкою: для білих, кольорових, чорних тканин. Оптимальна температура прання – від 30 до 40°C (від гарячої води бавовна може змінити колір). Віджим не має бути інтенсивним, максимум 800 обертів на хвилину.

Перш ніж покласти бавовняний теплий одяг у пральну машинку, перевір, чи не линяє тканина. Змочі куточок або внутрішній шов виробу мильною водою, а потім проведи по цьому місцю сухим ватним диском. Залишився виразний кольоровий слід? Пери вручну. Диск чистий? Запускай пралку, про всяк випадок поклади в барабан спеціальні серветки для прання, вони збережуть кольори чистими.

Не менш важливий етап догляду — правильно сушити бавовну. Ці лайфхаки точно полегшать життя:

  1. Після прання струси теплий одяг, щоб уникнути заломів. Розвісь речі на мотузці або сушарці для білизни. Щільну бавовну, наприклад, махрові халати, можна відправити в сушильну машину.
  2. В'язані вироби з бавовни суши на плоскій поверхні — сушарці для білизни, накритій рушником. Не вішай мокрі светри на мотузку, якщо не хочеш, щоб вони розтягнулися і втратили форму.
  3. Пильнуй, щоб бавовна не пересохла, інакше змучишся прасувати. Якщо річ все ж сохла занадто довго, побризкай на неї водою або активуй на прасці режим із парою.

Бачиш, нічого складного. Головне, завжди дотримуватись інструкції.

Як правильно прати одяг із натуральної вовни?

Вовняні речі примхливі: випереш улюблений светр у надто теплій воді — він невідворотно зменшиться на кілька розмірів. Часом теплому одягу прання протипоказане взагалі. Так, кардиган з кашеміру краще віддати в хімчистку, інакше доведеться відразу з ним попрощатися.

Як прати теплий одяг? Якщо виробник дозволяє машинне прання, встанови делікатний режим, температура води не вище 30 °C. Віджимати вовну в машинці можна хіба на мінімальних обертах.

Не використовуй для прання порошок, тобі потрібні спеціальні делікатні засоби у вигляді гелю. Вони дбайливо видалять забруднення та пом'якшують волокна, одяг не буде колотися. Можеш використати м'який шампунь, але не забудь додати ще один цикл полоскання.

Як правильно сушити вовну:

  1. Забудь про ручне віджимання! Через грубий вплив светри, шарфи і шапки раз і назавжди втратять форму. Аби позбутися надлишків води, поклади светр на чистий махровий рушник, загорни рулоном і покачай. Рушник добре вбирає воду, а светр сохне швидше.
  2. Суши на горизонтальній поверхні якомога далі від прямих сонячних променів. Не використовуй обігрівачі. Шерсть чудово вбирає запахи, тому сохнути має в приміщенні, що добре провітрюється, якомога далі від кухні.

Прасувати краще на мінімальній температурі через вологу марлю. Обов'язково виверни одяг навиворіт.

Зробиш все правильно, речі будуть наче новенькі дуже довго.

Як прати і сушити флісовий одяг?

Фліс — унікальна тканина: тепла, легка, майже не вбирає вологу, тому швидко сохне. Це синтетика, розроблена як альтернатива натуральній вовні. Одяг з флісу так само добре гріє, але важить помітно менше. А головне, не вимагає надто складного догляду.

У випадку з флісом можеш сміливо користуватись пральною машиною, завантажуй барабан не більше як наполовину. Встанови делікатний режим — «синтетика» або «ручний» без віджиму, температура – 30-40 ºС. Додай кондиціонери для білизни, щоб тканина менше електризувалася.

При сушінні одягу з флісу дотримуйся рекомендацій:

  1. Ніякого викручування і віджимання. Полотно майже не поглинає вологу, достатньо струсити кілька разів — фліска майже висохла.
  2. Сушити фліс потрібно якомога далі від джерел теплого повітря (обігрівачів, батарей). Можеш розвісити на мотузці або сушарці, вішалці або розкласти на горизонтальній поверхні.
  3. Прасувати теплий флісовий одяг не потрібно. По-перше, матеріал не деформується. По-друге, під впливом високих температур він плавиться. Ти ж не хочеш зіпсувати улюблену річ?

Тепер ти знаєш, як поводитись із теплими речами з популярних матеріалів.

Як прати сильно забруднений теплий одяг?

Тут знову все залежить від матеріалу, для кожної тканини своя інструкція (дивись вище). Важливе походження іі самих плям — застиглий бруд, шоколад, косметика, жирні сліди іншого походження передбачають застосування різних засобів для виведення плям: відбілювачів, плямовивідників. Перш ніж використовувати той чи інший засіб для прання білизни, ознайомся з інструкціями. Тебе цікавить етикетка одягу і опис порошку чи гелю.

Якщо коротко, схема наступна: нанести плямовивідник в потрібне місце, залишити річ на кілька хвилин, а потім випрати звичайним способом. Зверни увагу: усі застібки мають бути застібнуті, теплий одяг вивернутий навиворіт. Це потрібно, щоб гачки, липучки, декоративні елементи не пошкодили тканину. Після сушіння зможеш одягнути улюблену річ, буде виглядати як новенька.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті