10 способів зробити свого кота щасливішим: поради, які працюють

Статті
3 Листопад 2023
763
  1. Місце для сну, спостережень і організація нічних тиг-диків: що потрібно для кота у квартирі
  2. Збалансоване харчування: що люблять їсти коти і що давати не слід
  3. Соціалізація, гормони та ігри для котів без шкоди котячому его

Якщо вірити психологам, власники котів живуть довше і щасливіше у порівнянні з іншими людьми. А як щодо самих тварин? Що треба котові, аби зробити його життя комфортним та радісним?

Звісно, у пухнастика прямо не спитаєш, але можна виділити декілька ознак, що притаманні щасливому коту:

  • тварина активна і допитлива;
  • має гарний апетит, міцний сон, регулярно ходить в туалет;
  • взаємодіє і грається з людиною;
  • муркоче, мне лапками ковдру, треться мордочкою.

Щоб зробити свого вихованця щасливим, потрібно зовсім небагато – правильно організувати простір свого улюбленця, підібрати збалансований раціон, подбати про активність. Твоїй увазі пропонуємо 10 простих кроків, які допоможуть зробити кота щасливішим.

Місце для сну, спостережень і організація нічних тиг-диків: що потрібно купити для кота у квартирі

Крок 1. Коту необхідно мати своє тихе окреме місце, де можна усамітнитись. Зверни увагу, де котик ховається від зовнішнього світу в надії побути на самоті. Кошик для білизни, відкрита шафа, коробка? Зрозумівши пріоритети тварини, стане ясно куди поставити його лежанку, і організувати коту власну вежу самотності.

Крок 2. Те ж саме стосується усамітнення в туалеті – варто обрати просторий відкритий лоток, що стоятиме завжди в одному місці, де ніхто не заважатиме тварині робити свої справи.

Крок 3. Спостереження за зовнішнім світом приносить задоволення чотирилапим, і, якщо правильно організувати місце на підвіконні, кіт сидітиме там годинами, спостерігаючи за «дикою природою». Лови лайфхак від Аврори:

Повісивши годівницю для птахів навпроти вікна – можна влаштувати коту справжній канал Діскавері.

Крок 4. Якщо кіт носиться туди-сюди по квартирі, фирчить і нявкає, і все це посеред ночі, вітаємо – у вас здорова тварина, якій потрібна фізична активність. Так-так, саме вночі, адже кішки за своєю природою хижаки, а темнота – чудове середовище для полювання. Кігтеточки, вільні полички на стінах, простір, щоб розігнатись, не дадуть коту нудьгувати і тривожити твій сон.

Збалансоване харчування: що люблять їсти коти і що давати не слід

Крок 5. Здоров'я котика багато в чому залежить від правильного харчування, від чого залежить і щастя тварини (згадай лише, скільки людей бажали тобі щастя-здоров'я саме в такому словосполученні на іменини чи інше свято). Пухнастого можна годувати як готовим кормом, де вже враховане співвідношення корисних речовин, так і приготованою власноруч їжею, забезпечивши потрібну кількість білків, жирів та вуглеводів:

  1. 60–65% – білки (м'ясо, риба, субпродукти).
  2. 30% – вуглеводи і клітковина (каші та овочі).
  3. 5–10% – корисні жири (яйця, лососева олія, кисломолочні продукти в обмеженій кількості).

Також існує перелік забороненої їжі, що може спричиняти різноманітні захворювання у чотирилапих. Варто уникати маринованованих продуктів, шоколаду, горіхів, грибів. Також дорослим котам категорично не можна давати молоко – дорослішаючи, організм кішки перестає засвоювати лактозу. Для котів існують спеціальні смаколики, що приноситимуть тільки користь.

Крок 6. Вільний доступ до чистої і свіжої води. Часто домашні коти, особливо стерилізовані, мають проблеми з достатнім питтям, і їх до цього треба заохочувати. Деякі власники тварин навіть «допоюють» улюбленців, використовуючи шприц. Варто таким займатись чи ні – питання риторичне і залежить від ситуації, але, приміром, фонтанчик стане більш гуманною і здоровою альтернативою контролю випитої рідини.

Крок 7. Чистий якісний посуд. Кішки за своєю природою дуже охайні істоти і вимагають до себе відповідного ставлення. Миски слід обирати з безпечних матеріалів і регулярно мити у міру забруднення.

Соціалізація, гормони та ігри для кота без шкоди котячому его

Крок 8. Гра – це щоденна необхідність, що дозволяє відточувати навички справжнього мисливця, тренувати м'язи і розвивати когнітивні функції. Сьогодні існує безліч варіантів іграшок для котів – від звичних м'ячів-клубочків до інтерактивних головоломок. Іграшки варто обирати з точки зору безпеки твого улюбленця: вони не повинні містити гострих кутів чи дрібних елементів, які можна проковтнути. Поганим прикладом іграшки, а радше справжнім злом, стане лазерна указка. Тварина може легко травмуватись, змітаючи все на шляху до омріяного промінчика, і отримати в результаті лише розчарування, адже ловити в такій грі нічого!

Якщо хочеш коту щастя – викинь лазерну указку у смітник.

Крок 9. Кішки – соціальні тварини і потребують спілкування з собі подібними. У Швейцарії, приміром, на законодавчому рівні дозволено заводити тварин тільки парам, щоб чотирилапі не сумували наодинці. Відповідальний вигул, з повідцем і в одязі в холодну пору року, дасть коту можливість завести нових друзів і гратись в компанії.

Крок 10. Напевно, найважливіший з усіх кроків на шляху до щастя – проявляти свою любов. Погладжування, розчісування, тримання на ручках – все це зміцнює зв'язок між людиною і твариною. Дослідники стверджують, що в процесі еволюції кішки навчились самим своїм виглядом викликати виділення окситоцину (гормону прив'язаності) в людському мозку. Саме тому взаємодіяти з котиком так приємно, а кішка стала найпопулярнішою домашньою твариною у світі.

І пам'ятай, ти можеш купити в Аврорі все необхідне для щасливого і довгого життя твого котика!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар