Як привчити кота до лотка: робочі лайфхаки

Статті
17 Січень 2024
455
  1. Як навчити котика ходити на лоток
  2. Як вибрати лоток для кота
  3. Види наповнювача та критерії його вибору
  4. Процес привчання: поради, що дають результат
  5. Як привчити дорослого кота до лотка
  6. Коли ти – леді, а він – бродяга

Готуєшся до появи пухнастого клубочка вдома? Це ще зовсім мале кошеня або дорослий котик, що запав у твоє серденько з першого погляду? В обох випадках варто піклуватись не тільки про смачний корм та іграшки для улюбленця, але й забезпечити комфортні умови для гігієни чотирилапого.

Щоб уникнути калюж на килимах та неприємних купок за шафою, варто забезпечити кота зручним туалетом і привчити до нього вихованця якомога раніше. Аврора підготувала план дій, щоб допомогти тобі в цій делікатній справі.

Як навчити котика ходити на лоток

Зростаючи поряд із мамою, кошенята спостерігають за її поведінкою та вчаться ходити в туалет у відведене для цього місце. Але тепер, коли ти взяла малого до себе, привчати його доведеться саме тобі.

4–6 тижнів – вік, коли кошенята починають ходити в туалет самостійно. Процес привчання зазвичай займає від кількох днів до декількох тижнів і вимагає від хазяйки терпіння та наполегливості. Та хвилюватись не варто. Як тільки пухнастик зрозуміє твої наміри, він сам радо користуватиметься котячою вбиральнею. Це саме той вік, коли привчати кошенят до лотка найдоцільніше, аби сформувати та закріпити звичку справляти нужду в одному й тому ж місці.

Щоб все пройшло добре, варто почати з підготовки:

  1. Вибрати комфортне усамітнене місце для котячого туалету.
  2. Підібрати зручний лоток відповідно до віку й розмірів котика.
  3. Придбати наповнювач.
  4. Запастись терпінням та розумінням щодо чотирилапого.

Головне правило – не варто кричати й карати кошеня, адже уникнути конфузів у процесі привчання до туалету практично неможливо.

Як вибрати лоток для кота

Насамперед потрібно вибрати відповідний варіант: не занадто великий, з бортиками оптимальної висоти, аби котику було зручно в нього забратись. Лотки для котиків бувають наступних видів:

  • Зі знімною сіткою. Вона призначена для того, щоб кіт не забруднив лапки, виконуючи свої справи. До лотка з сіткою легко привчити, якщо використовувати наповнювач.
  • Відкриті лотки. Ідеально підходять для пухнастиків, що люблять копати та закопувати.
  • Закриті. Це невеликі будиночки, на дні яких лежить шар наповнювача, а робити свої справи тварина може «за закритими дверима».

Звісно, вподобання у котів можуть бути різними, але можливість легко потрапити до лотка, мати змогу в ньому розвернутись та як слід закопати свої скарби – основні умови для того, щоб пухнастий звик до свого туалету та з задоволенням ним користувався.

Види наповнювача та критерії його вибору

Основними критеріями при виборі наповнювача для лотка вважаються гіпоалергенність та здатність вбирати рідину та запахи. До найпопулярніших типів можна віднести такі:

  • бентонітові (глиняні) – бувають дрібні та великих фракцій. Вони вбирають запахи та вологу, утворюючи грудочки, що спрощує процес прибирання;
  • деревні гранульовані. Їх роблять із пресованої тирси, а тому вони повністю екологічні та гіпоалергенні, а гранули добре поглинають рідину;
  • силікагелеві – у вигляді кристалів із силікагелю, що миттєво абсорбують запахи та вологу і є дуже економними у використанні. Та варто зауважити, що не всі пухнасті люблять цей вид наповнювачів, адже при копанні він видає специфічне шарудіння.

Оскільки котики – дуже охайні тварини, за лотком потрібно доглядати, а наповнювач необхідно міняти регулярно.

Для твоєї зручності варто звернути увагу на здатність наповнювача утворювати грудочки, адже така властивість значно зекономить час при прибиранні лотка.

Процес привчання: поради, що дають результат

Ключем до успіху в такій делікатній справі будуть твої терпіння та наполегливість. Кричати, а тим більше карати кота за туалетні промахи точно не варто, бо коли ти свариш пухнастого, то він погано про тебе думає. Ба більше, кіт може серйозно й надовго образитись, а тоді – ховай свої капці в надійне місце.

Щоб калюжа не зруйнувала довіру між тобою та чотирилапим, спробуй пояснити котику, що ти від нього хочеш, зрозумілим для малого способом:

  1. Розташуй котячий лоток у затишному місці, де можна сховатись від сторонніх очей і спокійно робити свої справи. Це може бути ванна, коридор чи інше зручне для тебе та твого вихованця місце. Також варто слідкувати, щоб двері до кімнати, де стоїть лоток, були завжди відчиненими, а тварина мала до нього постійний доступ.
  2. Висаджуй кота на лоток після їди та сну – сам в цей час у кошенят з'являється потреба сходити в туалет.
  3. Копай його лапкою наповнювач, така процедура дасть змогу зрозуміти котику, що саме треба робити з лотком.
  4. Хвали вихованця за кожен вдалий похід – ласкавий тон, погладжування або смаколик допоможуть закріпити звичку.
  5. Якщо промах все ж таки стався, збери його результат серветкою та віднеси в лоток. Наступного разу запах допоможе зрозуміти котику, куди треба йти в туалет.

Кошеня навідріз відмовляється ходити в лоток? Впевнись, що він зручний для пухнастика, та спробуй насипати інший наповнювач. Також дієвим способом буде поставити лоток у те місце, куди пухнастий найчастіше шкодить, і щодня потрошку відсовуй його в потрібному напрямку.

Як привчити дорослого кота до лотка

Якщо ж у твоєму домі з'явився дорослий пухнастик з уже сформованими звичками, його також можна успішно привчити до лотка, хто б там що не казав. Якщо ти береш домашнього котика, постарайся відтворити звичні для чотирилапого умови, аби він швидше адаптувався в новій домівці. Поцікався у попередніх хазяїв, де стояв лоток, який наповнювач у ньому використовувався.

Пам'ятай: тварина навряд чи хоче робити капості, скоріше за все, вона переживає стрес від переїзду, тож будь терплячою та пам'ятай, що хазяйка в домі – ти.

Коли ти – леді, а він – бродяга

З вуличними котами може бути трішки складніше, адже нічого невідомо про звички такої тварини. Зазвичай вуличні коти для своїх потреб вибирають тихе місце, де можна усамітнитись.

Не існує нічого неможливого для істинних кошатників!

Зверни увагу на поведінку пухнастого, адже вона змінюється, коли йому потрібно справити свої нужди, і сади вихованця на лоток при перших ознаках. Як зрозуміти, що кіт хоче в туалет? Це можуть бути такі ознаки:

  • тварина бігає з кутка в куток;
  • шкрябає лапами підлогу чи килим, намагаючись викопати ямку;
  • жалібно нявкає.

Якщо немає можливості слідкувати за вихованцем увесь час, на поміч прийдуть спеціальні засоби (наприклад, спрей, щоб привчити кота до лотка). До складу таких спреїв входять натуральні олії, що виробляють у котика стійкий рефлекс ходити в туалет у відведене для цього місце.

Звісно, на початку іноді дуже складно, але треба бути наполегливою. Терпіння та турбота здатні творити справжні дива, а Аврора тобі в цьому допоможе!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар