Як відучити кота дерти меблі і шпалери

Статті
9 Лютий 2024
417
  1. Що провокує котів дерти шпалери та меблі
  2. Чи можна відучити котів дряпати шпалери та меблі
  3. Практичні поради
  4. Кардинальні методи
  5. Чого не можна робити, коли відучуєш кота дерти шпалери та меблі

Коти — чудові тварини, які приносять багато радості й задоволення своїм господарям. Але водночас з’являються й проблеми. Одна з них — подряпані меблі та шпалери. Коли дивишся на це все, то хочеться тваринку насварити. Але таке бажання швидко минає, адже ти розумієш, що вона робить це не спеціально, а за своєю природою. Тож варто подумати над тим, як відучити кота дерти обої, дивани та м’які крісла.

Що провокує котів дерти шпалери та меблі

Для цього є декілька причин: фізіологічні, психологічні та поведінкові. Насамперед кішки намагаються захистити себе та свою територію — це є частиною їхнього інстинкту, який необхідно задовольнити. У тварин також є потреба в гігієні, коли вони деруть стіни чи диван, то сточують все зайве.

До психологічних причин відносять стрес. Він може бути викликаний ремонтними роботами в будинку, переїздом, появою в родині іншої тварини чи її смертю.

Звичка — поведінкова причина. Якщо кіт дряпав меблі постійно, то він і далі буде це робити. Сліди від кігтів можна бачити, якщо зарано розлучити кошеня з матір’ю. Оскільки в нього ще не сформовані основи поведінки, воно керуватиметься інстинктом. А ще тварини деруть шпалери, бо їм це подобається, або через те, що їх хтось насварив. Можливо, це дуже дивно, але таке трапляється часто.

Чи можна відучити котів дряпати шпалери та меблі

Якщо ти не знаєш, як відучити кота дерти диван чи інші меблі, але дуже хочеш відучити тварину від цієї звички, ми поділимося з тобою як практичними порадами, так і кардинальними методами.

Практичні поради

Спочатку поради, які багато хто використовує на практиці:

  1. Цитрусові аромати. Напевне, ти знаєш, що кішки не люблять запаху мандарин, лимонів та апельсин, тому використай цю особливість у своїх цілях. Купи спрей із таким ароматом та оброби ним всі місця, де тварина полюбляє точити кігті. Крім того, посуши цедру з цитрусових, наповни ними мішечки й розклади там, куди чотирилапому зась.
  2. Запахи спецій. Котам не подобаються не тільки цитрусові, вони йдуть геть від запаху гіркого перцю та коріандру. З цими спеціями можна зробити такі ж маніпуляції, що й з висушеною цедрою цитрусових.
  3. Вода. Вона іноді може відучити тварину дряпати меблі у твоєму домі. Наповни водою посудину, і коли побачиш, що кіт взявся за своє, то побризкай на нього. Але це потрібно робити моментально, тому що тварина не зрозуміє, за що покарана.
  4. Дитяче брязкальце чи музична іграшка. Купи її й поклади, щоб вона була під рукою. Як тільки твій вихованець почне дерти шпалери чи крісло, побрязкай нею. Тваринам не подобається такий звук, тому вони можуть швидко відмовитися від своєї витівки. Якщо регулярно використовувати брязкальце, кішка засвоїть урок і перестане робити шкоду.
  5. Повітряні кульки. Тільки не смійся, адже це дуже ефективний метод, який використовують власники тварин. Повісь кульки на місце, де найбільше полюбляє «робити манікюр» кіт, на такій відстані, щоб він їх діставав. Кожного разу, коли тварина дістане кульку, пролунає гучний звук, він налякає пухнастика, і той буде боятися гострити кігті на тому ж місці.

І, звичайно, не забувай про муштрування. Коти гарно виконують команди, але лише тоді, коли власник правильно їх тренуватиме. Якщо ти добре слідкуватимеш за своє інтонацією, голосно та виразно озвучуватимеш команди, то більше не будеш думати, що робити, щоб кіт не дер диван чи улюблене крісло.

Кардинальні методи

Якщо жодна порада не допомогла, можна використати кардинальні методи. І один із них — кігтеточка. Це спеціальна конструкція, яка призначена для того, щоб кішці було зручно гострити свої кігтики. Вони є різних видів, встановлюється в будь-якому місці.

Найпопулярніші кігтеточки:

  1. Дряпки-стовбчики. Дуже популярні моделі, які нагадують дерево, для тварин це те, що потрібно. Вибираючи іграшку, варто звертати увагу на її висоту та стійкість.
  2. У вигляді подушечки. Такі кігтеточки зазвичай вішають на стіну. Вони займають мінімум місця й виконують два завдання: кіт не тільки точить нігті, а й грається нею.
  3. Будиночок. Конструкцію обтягують тканиною, що дозволяє кішці «робити манікюр» біля нього.
  4. Фігурні лежанки. Вони бувають різних розмірів, їх просто кладуть на підлогу. Тут кіт може займатися своєю гігієною й відпочивати.
  5. Полиця. Вона нагадує лежанку, але кріпиться на стіну. Підходить для котів, які люблять не тільки лежати в ліжку, а й лазити по шафах.

Якщо в тебе гарна фантазія, то ти можеш виготовити кігтеточку будь-якої форми та розміру. Або замов її у майстра.

Також можна використовувати силіконові насадки. Однак, перед тим як відучити кота дерти шпалери таким методом, прочитай про них максимум інформації. Силіконові чохли з’явилися не дуже давно, поки що мало хто використовує їх, щоб захистити меблі чи шпалери від слідів тварин. Оскільки ковпачки кріпляться за допомогою клею, то треба бути дуже обережним. Варто пам’ятати про те, що їх потрібно регулярно знімати та слідкувати за лапками кішок — їхній манікюр повинен бути в повному порядку.

Ще один метод — двосторонній скотч. Клейку стрічку потрібно прикріпити на підлокітники, тильні зони крісел та у всіх місцях, де твій вихованець любить точити кігті. Скотч не має кольору, тому він ніяк не вплине на інтер’єр приміщення.

Зверни увагу! Попри використані методи, кішка й далі може дерти стіну чи меблі. Тоді застосовують декілька способів одночасно – тобі ніхто не забороняє це робити. І пам’ятай: всі тварини дуже різні; щоб підібрати ефективний метод, потрібно практикувати.

Чого не можна робити, коли відучуєш кота дерти шпалери та меблі

Попри те, що ти хочеш подовжити своїм меблям життя, є речі, які не варто робити, намагаючись відучити кота дерти дивани, крісла чи шпалери:

  • ніколи не бий тварину — у кішці це закладено природою, крім того, вона може озлобитися й буде мстити;
  • не варто кричати на свого вихованця — так, ти можеш іноді підвищити голос, але все має бути в межах розумного;
  • ніколи не сором кішку, якщо після того, як вона нашкодила, пройшов деякий час — це потрібно робити зразу;
  • якщо ти захотів поміняти кігтеточку, то не спіши викидати стару — вона має свій запах, до якого пухнастик звик.

Дехто обрізає тварині кігті, але ж краще цього не робити, особливо якщо кішка любить гуляти на вулиці. У разі небезпеки вона не зможе швидко видряпатися на дерево чи врятуватися іншим природним способом. Крім того, обрізанням кігтів повинен займатися лише ветеринар.

Як бачиш, відучити кішку дерти дивани, крісла чи шпалери — реально, але потрібно вибрати найдієвіший метод.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар