Як обрізати кігті коту без стресу для нього та себе

Статті
17 Квітень 2024
192

Як обрізати кігті коту? З цією проблемою стикається практично кожен, хто вирішив завести хвостатого вихованця. Добре, якщо котик житиме в приватному будинку та матиме можливість вільно розгулювати у дворі. Тоді він зможе сам сточувати ороговілий шар кігтів об дерева або інші тверді предмети, регулюючи їхню довжину та підтримуючи гостроту. Стригти йому нічого не доведеться. Інакше котик не зможе вільно лазити по деревах, полювати на пташок або давати відсіч різним «недругам».

Муркотунам, позбавленим прогулянок, «манікюр» доводиться робити власнику. Складність полягає в тому, що тваринкам байдуже на красу кігтів та твої добрі наміри. Більшість кішок негативно ставляться до подібної процедури й всіляко уникають її. Котовласник-початківець, не знаючи, як впоратися зі своїм вихованцем, починає застосовувати грубу силу та лаяти його, а той виривається, дряпається, кусається. У результаті підстригання кігтів перетворюється на справжні тортури як для господаря, так і для кота.

Що ж робити? Якщо самостійно обрізати кігті не виходить від слова «зовсім», звернися до ветклініки або перукарні для тварин та скористайся послугами професійного грумера. Якщо ж ти зібрався з духом й вирішив опанувати «непросту» процедуру, ці поради та рекомендації тобі точно допоможуть.

Чому і як часто потрібно обрізати кігті коту

Почнемо з теорії. Стрижка кігтів необхідна, якщо:

  • муркотун не звик до кігтеточки, він ігнорує її, вважаючи за краще дерти диван, килим або твоє улюблене комп'ютерне крісло;
  • кішка погано сточує кігті самостійно або зовсім не може цього робити, бо має поважний вік, травми чи захворювання суглобів;
  • через грайливий характер чи зайву агресивність муркотун часто дряпається. Якщо в будинку є маленька дитина, це іноді стає проблемою. Малюк поки що не може правильно поводитися з кицькою, а та не стане терпіти, коли їй завдаватимуть шкоди, і почне захищатися;
  • у будинку живе декілька чотирилапих вихованців. Вони часто грають разом або б'ються, використовуючи кігті як зброю;
  • породиста красуня чи красень будуть брати участь у виставці. Обрізання кігтів – неодмінна умова для цього;
  • планується в'язка, і тварина може травмувати партнера.

Підрізати кігті обов’язково потрібно штучно виведеним породам, насамперед сфінксам та персам, які можуть страждати від утворення надмірного рогового шару на кігтях. У нормі його змертвіла частина повинна повністю, як чохол, зніматися під час сточування. Але через особливості породи, а також через авітаміноз кігті розшаровуються. Це досить небезпечно: тварина може зламати пазур, зачепитися та травмуватися.

Практично всім кішкам потрібно стригти кігті на п'ятих пальцях. Їхнє розташування не дозволяє ороговілому шару сточуватися. Якщо кігті на них не зрізати, вони відростуть настільки, що врізатимуться в подушечку. Цього не варто допускати.

Як часто обрізати кігті коту? У середньому це потрібно робити 1-2 рази на місяць. Але тобі варто стежити за своїм вихованцем. У активних котиків кігті сточуються швидше, ніж у любителів полежати на м'якому дивані. Якщо твій пухнастик «носить» силіконові ковпачки-антидряпки, процедуру потрібно проводити з інтервалом у 2–3 тижні. Адже кігті в такому разі не будуть сточуватися зовсім. Побачиш, що під час гри або звичайної ходьби котик починає чіплятися за оббивку меблів чи килимове покриття та не може самостійно звільнити лапку, – терміново роби «манікюр».

Інструмент, який варто придбати, перед тим як обрізати коту кігті.

Запам'ятай: кусачки, звичайні чи манікюрні ножиці, якими користуєшся ти, для пухнастого вихованця не підходять. Потрібно купити спеціальний котячий кігтеріз. А заодно й прихопити в Аврорі ватні диски, шліфувальну пилку для нігтів із високою абразивністю, якусь смакоту для вусатого чи пакетик його улюбленого корму. Все стане в пригоді, але про це пізніше.

Моделей кігтеріза може бути безліч, але всі вони випускаються 4 типів:

  1. Блістер. Це найпростіший різновид, який підійде навіть для котовласників-початківців. Зовні він схожий на невеликі канцелярські ножиці з укороченими лезами. Блістер має місяцеподібні виїмки, між якими буде розташовуватися кіготь. На жаль, така модель не впорається зі щільними пазурами. Ти можеш купити її для кошеняти або кішки невеликої породи.
  2. Секатор (щипці). Основні відмінності цієї моделі – наявність масивних ручок із пружиною між ними та обмежувача, що дозволяє зрізати кінчик потрібної довжини. Такий інструмент можна використовувати для доволі товстих кігтів. Але фахівці застерігають: обмежувач не завжди виявляється надійним і може зіслизнути.
  3. Гільйотина. Нагадує однойменний пристрій для сигар. Кіготь вставляється в круглий отвір. Під час активації ручок лезо опускається та відрізає кінчик. Така модель дає змогу впоратися навіть із товстими, щільними нігтьовими пластинами. Але використовувати її рекомендується тільки досвідченим власникам, які вміють швидко визначити межу ороговілої ділянки й точно знають, як обрізати коту кігті. Новачкам буде складно.
  4. Гриндер. Цей електроінструмент більше підходить для грумерів або тих котовласників, чиї пухнастики регулярно беруть участь у виставках. Його робоча частина являє собою обертове коліщатко, зроблене з абразивного матеріалу. Воно не тільки швидко сточує кіготь, а й надає йому форму та шліфує. Після проведення процедури кігтики улюбленця стають гладенькими, без розщеплень та задирок.

Уважно! Купуючи кігтеріз, важливо враховувати не тільки твердість пазурів кішки та власну майстерність у поводженні з інструментом. Бажано потримати його в руках, переконатися, що пристрій виготовлений на совість, а користуватися ним буде зручно.

Як правильно обрізати кігті коту

І ще один важливий момент, про який потрібно знати кожному. На кігтях кота, що мають серпасту форму, треба розрізняти дві ділянки. Внутрішня – пульпа. Це «жива» частина кігтя, у якій є кровоносні судини та нервові закінчення. Її не можна чіпати: пошкодження пульпи завдає сильного болю кішці й викликає кровотечу. А от видаляти ороговілий кінчик можна без проблем, варто лише відступити від чутливої зони на 2 мм. На світлих кігтях цю межу добре видно, тому визначити її неважко. На темних доводиться діяти дуже акуратно, відрізати по 1–2 мм декілька раз, поки зріз почне світлішати.

Знаючи, як правильно обрізати кігті коту, переходь до практики. Для початку приготуй усе необхідне:

Далі дій так:

  1. Оброби руки та леза інструменту антисептиком. Надінь рукавички.
  2. Обережно візьми кішку на руки, тихенько розмовляючи з нею та погладжуючи, посади чи поклади на коліна.
  3. Якщо тварина чинить опір, загорни її в рушник чи ковдру, звільняй по одній лапі.
  4. Натисни на центр подушечки. Пальчики повинні розкритися, а кігтики висунуться вперед.
  5. Правильно розташуй кігтеріз (перпендикулярно до поверхні, поперечно росту) і впевненим рухом зістрижи ороговілий кінчик.
  6. Вийшло зі щербинами – оброби краї кігтя пилкою. Якщо ненароком зачепив пульту, продезінфікуй ранку за допомогою перекису водню та ватного диска, зупини кровотечу.
  7. Переходь до наступного пальця.

У тому разі, коли кішка пручається, виказує цілком зрозуміле незадоволення, не намагайся підстригти всі лапи одразу. Похвали тварину, відпусти та пригости її чимось смачненьким.

Як обрізати кігті коту: декілька порад на додаток

Насправді процедура обрізання кігтів не така вже й складна. Якщо є бажання, ти зможеш швидко опанувати всі премудрості.

Привчай свого котика до стрижки кігтів змалку. Перший «манікюр» можна робити, коли хвостатому вихованцеві виповниться 2 місяці. Кігтики в цьому віці ще досить м'які. Ти з легкістю з ними впораєшся, а муркотун швидше адаптується до процедури.

Надалі вибирай для стрижки момент, коли кішка спокійна, нічим не зайнята (наприклад, відразу після сну).

Намагайся не затягувати процедуру, дій швидко та впевнено, не кричи на тварину, не проявляй нетерпіння. Кішка злякається ще більше, і тоді обрізати їй кігті навряд чи вдасться.

Не треба діяти силою. Якщо кішка виривається та кусається, зміни тактику. За декілька днів до процедури починай брати вихованця на руки, гладь лапки, потихеньку натискай на подушечки. Пухнастик почне звикати до таких маніпуляцій і не стане сильно чинити опір під час стрижки.

Привчи вихованця до кігтеточки, тоді проводити обрізання кігтів потрібно буде не так часто. Не відмовляйся від ідеї опанувати цю процедуру. Трохи терпіння – і все вийде. Нагородою за твою наполегливість буде здоровий, задоволений кіт та ціла обивка на меблях.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар