Як вибрати іграшку для собаки

Статті
6 Листопад 2023
276
  1. Навіщо собакам потрібні іграшки?
  2. Які типи собачих іграшок існують
  3. Які фактори потрібно врахувати при виборі забавки для вихованця
  4. Іграшки та правила безпеки: що повинен врахувати господар

Собаки багато в чому схожі на малих дітей. Вони теж потребують твоєї уваги та піклування, дарують позитивні емоції та… люблять іграшки. Хоча пухнастик не буде просити в тебе новенький м’яч чи інтерактивну розвагу в магазині, він все одно заслуговує на якісні та безпечні забавки. Але як обрати саме ту іграшку для собаки, яка відповідає потребам та характеру твого вихованця? Розглянемо це детальніше, щоб твій чотирилапий друг завжди мав чим зайнятися й відчував твою любов та піклування.

Навіщо собакам потрібні іграшки?

Якщо коротко, щоб залишатися у формі, бути здоровими та щасливими. Лише тривалі прогулянки на свіжому повітрі та фізичні вправи можуть виявитися недостатнім навантаженням для твого улюбленця. Для нього теж дуже важлива розумова стимуляція. Зосередження уваги вимагають навіть такі прості розваги, як біг за м’ячем чи ловля фрісбі. Психічна концентрація – це саме те, що зробить твого собаку втомленим, але щасливим.

Собачі іграшки сприяють правильному розвитку цуценяти. За допомогою них воно стає спритним та фізично добре розвиненим. Іграшки, які призначені для жування, не лише тренують щелепи малечі, а й допомагають зубам швидше прорізуватися, зменшують неприємні відчуття вихованця. Для дорослої тварини процес жування не менш важливий – під час його з емалі видаляється наліт.

Вихованець, якому не вистачає фізичної чи психічної стимуляції, може випускати свою накопичену енергію небажаним способом. Наприклад, одного разу ти знайдеш пожоване взуття або розтрощені меблі. Маленьке щеня може гризти все, що трапляється на очі. Ось чому важливо запропонувати улюбленцю правильні та корисні способи розважитися та позбутися надлишку енергії.

Звісно ж, іграшки – це чудова можливість для пухнастика весело провести час разом із господарем та не сумувати наодинці. Вони допомагають обом поринути в цікаву гру та відпочити з користю та задоволенням.

Собачі іграшки: які типи існують

Тип іграшок, які найкраще підходять твоєму вихованцеві, значною мірою залежатиме від його породи, темпераменту та звичок. Те, що буде цікаво для одного собаки, може залишити байдужим іншого. Проте варто знати про різні типи забавок для чотирилапих:

  • жувальні. Задовольняють базові природні інстинкти вихованця. Якщо твій улюбленець досить активно та агресивно жує, то краще уникати м’яких виробів, оскільки набивка та/або пищалка можуть застрягнути в харчовому тракті. Для таких тварин варто вибрати жувальну іграшку з жорсткої гуми або міцного нейлону;
  • для бігу. Деякі собаки люблять ганятися за речами. Для цього ідеальний варіант – м’ячі та фрісбі. Гладкі та невеликі іграшки не надто добре підходять для такого заняття – вони можуть вислизати з пащі улюбленця. Натомість рифлені вироби вам обом сподобаються більше;

  • мотузки. Підходять для собак, які не дуже полюбляють жувати. В іншому разі вони можуть виявитися небезпечними, оскільки волокна тканини здатні потрапити в шлунок. Проте деякі типи мотузок є досить міцними та навіть підходять для прання в машині;
  • м’які іграшки. Можуть допомогти вихованцю справлятися з тривогою або стресом;
  • інтерактивні забавки. Це іграшки-головоломки та годівниці, які одночасно розважають, тренують інтелект тварини та сприяють її розумовому розвитку.

Корисний лайфхак. Собаки полюбляють нові речі. Сховай кілька іграшок свого улюбленця в шафі на тиждень, а потім поверни їх. Це сприйматиметься твариною як нова забавка.

Які фактори потрібно врахувати при виборі іграшки для цуценят і великих собак

Іграшки, що призначені для собак, дуже різноманітні та здебільшого є цілком безпечними. Проте деякі нюанси не залежать від виробника:

  • розмір виробу. Купуй забавки, що відповідають віку та породі вихованця. Іграшки для великих собак не повинні бути маленькими. Адже важливо, щоб пес не міг просто проковтнути їх, що спричинить проблеми зі шлунком. Водночас із великими предметами, що є набагато більшими за твого пухнастика, буде незручно гратися. Тварина може травмуватися в процесі;
  • інтереси та активність. Врахуй характер та темперамент вихованця, щоб вибрати найцікавішу забавку для нього;
  • призначення. Варто розрізняти іграшки для розваг на вулиці та ті, якими можна гратися в будинку;
  • вік. Молоді особини більше потребують іграшок для жування, ніж дорослі. Це спричинено періодом заміни зубів. Дорослому собаці іграшки для цуценят не будуть цікавими. Натомість йому більше сподобаються інтелектуальні розваги, які для малюків можуть бути незрозумілими.

Незалежно від темпераменту вихованця, варто запропонувати йому декілька різних типів іграшок. Для бігу, перетягування потрібні різні забавки. Їх рекомендується періодично міняти, якщо ти хочеш підтримувати інтерес вихованця до розваг.

Іграшки та правила безпеки: що повинен врахувати господар

Будь-яка активність домашнього улюбленця не повинна завдавати йому шкоди. А подбати про це, звісно ж, мусить господар. Ніколи не дозволяй вихованцю гратися з іграшками, які зазнали пошкодження. Тварина може поранитися гострим кутом пластикового виробу, що відколовся, проковтнути м’який наповнювач або шматок гуми. Якщо подібне все ж таки трапилося, треба вчасно звернутися до ветеринара.

Якщо собака може розірвати іграшку та проковтнути її частину, не варто залишати вихованця наодинці з такою забавкою. Нехай він грається ними лише під наглядом господаря. Якщо твій улюбленець надто активний, краще обмежувати час гри. Такі малюки можуть емоційно перенапружуватися та навіть фізично травмуватися.

Не давай вихованцю гратися з предметами, що для цього не призначені. Навіть якщо це твої старі речі, яких не шкода. Вироби можуть бути виготовлені з матеріалів, які є токсичними для тварини. Це здатне викликати отруєння. Крім того, варто уникати неякісних виробів, від яких пес може випадково відгризти невеличкий шматок.

Також тобі треба знати, що використання іграшок для собак під час муштрування є небажаним. Це може негативно вплинути на поведінку чотирилапого та спричинити агресію.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар