Як грати з собакою вдома

Статті
27 Жовтень 2023
699
  1. Чому важливо грати з вихованцем
  2. Як розважити улюбленця вдома
    1. Перетягування каната
    2. Дресирування
    3. Гра в наперстки
    4. Хованки
  3. Як заохотити собаку до гри
  4. Основні правила домашніх розваг

Власники собак знають, наскільки важливо для чотирилапих підтримувати належний рівень активності та турбуватися про здоров’я. Більшість з нас чудово дбає про те, щоб вигуляти вихованця, забезпечити його найкращим харчуванням та корисними ласощами, а також вчасно відвести до ветеринара. Звісно, усе перелічене життєво важливо для здоров’я твого собаки. Однак важливо не забувати про користь проведеного разом часу. Гра з вихованцем приносить користь його тілу та розуму, а також покращує настрій власника та тварини.

З цієї статті ти дізнаєшся, чому варто грати з собакою вдома та які розваги краще вибирати для цього. Ми порадимо, які іграшки можна купити, щоб гарно розважити вихованця та не зіпсувати власне майно.

Чому важливо грати з вихованцем

Для маленького цуценяти гра – це важлива частина його розвитку. Такі розваги разом з собаками того ж віку допомагають дізнатися про кордони та правила спілкування. Звичайно, гра – це не лише психологічний розвиток. Вона також допомагає цуценятам навчитися моториці: тримати рівновагу та орієнтуватися в навколишньому світі.

Дорослі собаки знають про кордони спілкування та впевнено тримаються на лапах. То чи потрібні ігри їм? Звісно ж, так. Розваги з хазяїном допомагають:

  • зміцнити зв'язок. Гра підвищує довіру та розуміння собакою хазяїна;
  • позбутися зайвої енергії та зняти навантаження. Її накопичення може призвести до негативної або деструктивної поведінки, наприклад, псування речей або надмірного гавкоту;
  • опанувати нові навички. Собаки здатні вчитися протягом всього життя, саме тому навіть у дорослому віці їм варто пропонувати розваги, що відповідають рівню розвитку інтелекту;
  • покращити емоційний стан вихованця. Під час розваг мозок тварини продукує ендорфіни, що допомагають собаці почуватися щасливим. Це забезпечує емоційне здоров’я тварини та гарно впливає на самопочуття.

Веселі ігри для собак можуть бути корисними не лише для вихованця, але й для його власника. Цікаві спільні розваги – це додатковий привід для веселого сміху та відмінний спосіб відірватися від повсякденних турбот.

Як розважити улюбленця вдома

Проводити час з вихованцем на свіжому повітрі – корисно і для нього, і для хазяїна. Але, якщо надворі погана погода, тривалий час залишатися на холоді, вітру чи під дощем стає дуже неприємно. Заміни тривалу прогулянку розвиваючою головоломкою чи цікавою грою вдома. А ми порадимо кілька варіантів корисного проведення часу, що не призведуть до тотального розгардіяшу в оселі.

Перетягування каната

Деякі власники уникають цієї гри, хвилюючись, що це може спонукати собаку до неконтрольованої поведінки та агресії. Але насправді більшість тварин за бажанням легко замінять спеціальний канат на одяг чи інші домашні речі. Тож найкраще – гратися разом за встановленими правилами. Тварина повинна навчитися розпочинати та завершувати гру за командою.

Придбай спеціальний шнур з м’ячиком для безпечних розваг та підтримуй інтерес до іграшки лише під час гри. Якщо собака не слухається та продовжує тягнути попри команду, варто припинити розвагу. Вихованець може продовжувати смикати, але з часом відпустить хватку. Після цього варто зробити паузу, а потім почати гру знову.

Дресирування

Вміння виконувати вправи корисне для розумового розвитку вихованця та сприяє комфортному спільному проведенню часу. Почати варто з простого трюку, що вчить собаку віддавати предмети. Перебуваючи поруч з ним, запропонуй іграшку та дозволь підняти її. Якщо катати предмет по підлозі, вихованець може більше ним зацікавитися. У будь-якому випадку наприкінці похвали пухнастика за те, що він тримає іграшку, і давай ласощі лише в тому випадку, якщо він впустить її біля ваших ніг або в руку. Якщо ви гуляєте на вулиці, не забудь з собою взяти пляшку-поїлку для свого чотирилапого, в якій, доречі, у кришці є ємність для зберігання невеликої кількості сухого корму. Для заохочуння твого улюбленці - те, що треба!

Дресирування зробить твого вихованця більш вихованим та слухняним, що дозволить комфортно проводити час разом. Собаку можна навчити багатьом корисним речам, наприклад, давати лапу, крутитися, долати смугу перешкод, яку можна створити з домашніх стільців та подушок, тощо.

Гра в наперстки

Для цієї розваги тобі знадобиться кілька непрозорих стаканів та шматочок ласощів чи корму. Замість посуду можна використати втулку чи інший предмет аналогічної форми. Помісти смаколики під перевернутий посуд та поміняй місцями їх розташування. Вихованець повинен спостерігати та вказати на місце, де саме знаходиться їжа, яка має стати винагородою за правильну відповідь.

Хованки

Домашнім собакам необов’язково шукати їжу, але вони мають необхідні навички для цього, які можна розвивати. Спершу протягни предмет, що буде схований, щоб собака міг з ним познайомитися. Далі потрібно сховати його серед коробок або інших речей. Командою запроси вихованця знайти предмет.

У перші рази процес від самого початку має відбуватися на очах у тварини, щоб вона зрозуміла сенс завдання. Згодом потрібно ховати предмет, поки вихованець не бачить, і лише потім запрошувати його до кімнати. Невдовзі можна тренувати пошук речей по сліду, даючи собаці попередньо понюхати предмет. Попередньо його потрібно натерти м’ясом. Сліди з таким запахом варто залишити на шляху до схованки. Складність тесту можна поступово підвищувати, збільшуючи відстань.

Увага! Ніколи не використовуй для розваги місця, які небажано, щоб тварина досліджувала. Інакше вихованець може шукати там скарби навіть за відсутності власника та створити безлад.

Як заохотити собаку до гри

Не всі вихованці мають активний темперамент та є достатньо кмітливими, щоб швидко збагнути правил гри та почати виконувати команди. Задача власника – зробити цей процес комфортним та захопливим для чотирилапого. Для цього тобі варто:

  1. Набратися терпіння. Аби навчитися гратися за правилами людей, чотирилапим потрібен час. Не варто кричати чи дратуватися, якщо з першого разу собака не досяг успіху.
  2. Випромінювати позитивну енергетику. Вихованець зазвичай віддзеркалює настрій господаря, тому, якщо ти взагалі не захоплюєшся розвагами з собакою, їй таке проведення часу також швидко набридне.
  3. Підтримувати зацікавленість тварини. Головним мотиватором для чотирилапих є їжа – і це нормально. Використовуй сухий корм та ласощі для собак, аби вихованець отримав більше задоволення від розваги. Здебільшого інтелектуальні іграшки для собак мають саме такий тип винагороди.

Під час сумісних ігор не можна кричати на тварину або силоміць віднімати іграшки. Саме тому подібні розваги потрібно розпочинати за умови гарного настрою.

Основні правила домашніх розваг

Для того, щоб домашні розваги принесли максимум користі та задоволення, важливо, аби всі учасники знали правила та дотримувалися них:

  • не змушуй вихованця надто високо стрибати – тримай предмети на комфортній висоті;
  • контролюй час заняття – гра не повинна виснажувати вихованця, заверши розвагу до того, як тварина втомиться;
  • під час гри хвали та заохочуй чотирилапого;
  • починай ігри з собакою лише тоді, коли тварина добре поводиться – це буде додатковим схваленням та винагородою;
  • прибирай іграшки після кожної гри;
  • не змушуй вихованця до розваг.

Звісно ж, одне з головних правил – отримання задоволення обома учасниками гри. Тож вибирай розваги, які підносять настрій вам обом.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар