Як навчити кошеня користуватися дряпкою для кігтів

Статті
26 Лютий 2024
202
  1. Як придбати та встановити найкращу кігтеточку
  2. Як привернути увагу тварини до нової дряпки

Набридли подряпані меблі? Тоді замість того, щоб черговий раз сварити домашнього улюбленця, варто нарешті дізнатися, як привчити кота до дряпки. Прищепити вихованцю навичку користуватися спеціальними засобами для кігтиків набагато простіше, якщо ти правильно вибереш аксесуар, до якого в нього автоматично виникне природна прихильність. Тож почнемо з питання покупки якісних зоотоварів та вибору правильного місця для їх розміщення.

Як придбати та встановити найкращу кігтеточку

Напевно, всі котобатьки стикалися з проблемою, що маленький вихованець не любить користуватися дряпкою, попри всі педагогічні старання з твого боку. Навіть котяча м’ята не завжди допомагає. Інколи конкретний виріб просто не задовольняє потреби вихованця. Отже, щоб купити дряпку, якою тварина користуватиметься, потрібно врахувати, що вертикальні аксесуари повинні бути міцними й достатньо високими, щоб пухнастик міг витягнути тіло. Деякі коти надають перевагу горизонтальним кігтеточкам. Тому, щоб відучити вихованця від шкідливої звички, краще спробувати універсальне рішення або запропонувати тварині кожну з моделей.

Велику роль у зацікавленості пухнастика котячими аксесуарами відіграє правильне їх розташування. Краще, коли дряпки знаходяться на видному місці в домі, а не залишаються схованими в кутку. Адже подряпини на меблях та запахи, які виділяє тварина, – це повідомлення, які легко зчитуються іншими котами та попереджають, що територія зайнята. Отже, домашній улюбленець навряд захоче залишати такі мітки в непримітному кутку.

Знайти найкраще місце, щоб встановити котячу дряпку, дуже просто, якщо тварина сама його визначила. Зверни увагу на те, де кошеня точить кігті найчастіше. Це може бути кут дивана або килима. Розташування саме на цьому місці кігтеточки допоможе улюбленцю зрозуміти, на що натякає власник, пропонуючи йому новий аксесуар.

Як привернути увагу тварини до нової дряпки

Якщо твій вихованець не відразу використовує нову кігтеточку або проявляє до неї лише слабкий інтерес, не хвилюйся. Іноді потрібно трохи більше вмовлянь, щоб пухнастик зрозумів, що ти пропонуєш йому найкращу поверхню для дряпання, на яку він тільки міг сподіватися.

Ось декілька порад, як привчити кота до кігтеточки:

  • котяча м’ята. Більшість домашніх улюбленців її обожнюють. Просто насип трохи м’яти на верхню та нижню ділянки кігтеточки. Коли пухнастик злиже її, він захоче розім’яти лапки та зі здивуванням помітить, як зручно робити це на новенькій дряпці. Зверни увагу, що кошенята та навіть деякі дорослі тваринки не цікавляться котячою м'ятою, тому, можливо, доведеться перейти до плану «Б»;
  • весела гра. Допоможи коту зрозуміти, що його нова кігтеточка чудова, граючись із ним навколо неї. Гарний спосіб досягти цього – іграшка для котів у вигляді палички. Під час такої розваги тварині доведеться тягнутися вгору та класти лапи на дряпку, намагаючись дістатися іграшки. Також можна спробувати покласти улюблений предмет кота на верхівку стовпчика, щоб зацікавити його залізти за ним. Незабаром пухнастик зрозуміє, що йому до вподоби дряпатися тут;
  • ласощі. Деякі тварини обожнюють смачненьке, тому перед тим, як продемонструвати новеньку дряпку вихованцю, поклади трохи смаколиків до кишені. Спочатку ти можеш винагородити пухнастика за проявлений інтерес, коли він почне обнюхувати та досліджувати кігтеточку. Коли кішка краще ознайомиться з новим предметом, давай їй ласощі, коли тваринка покладе на нього лапи, аж допоки не почне дряпатися. Також можна спробувати покласти смаколики зверху на стовпчик. Це заохотить вихованця залізти за ними та закріпить позитивний досвід використання нового аксесуару.

А от метод схопити кота за лапи й покласти їх на стовпчик зазвичай не працює. Адже пухнастики відомі своїм високим інтелектом та норовливістю, а отже, люблять, коли все відбувається за їхньою власною ініціативою. Тому хапання за лапи може викликати лише негативну реакцію та, швидше за все, призведе до того, що улюбленець уникатиме кігтеточки. Винятком може бути дуже маленьке кошеня. Йому треба показати, як користуватися дряпкою, особливо якщо вдома немає старшої тварини, яка могла б це продемонструвати.

Отже, щоб привчити кота використовувати кігтеточку, достатньо лише придбати гарні якісні аксесуари, вибрати правильне місце для їх встановлення та ненав'язливо дати тварині змогу відчути головні переваги його нового місця для дряпання. Як завжди, все необхідне ти знайдеш в Аврорі.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар