Топ-7 лайфхаків, як вивести плями з білого одягу

Статті
8 Травень 2024
3075
  1. Не поспішай, щоб не зробити гірше
  2. Як швидко вивести свіжі плями на білому одязі?
    1. Сліди від косметики та губної помади
    2. Плями від чорнила
    3. Сліди від кави або чаю
  3. Як вивести застарілі плями на білому?

Білий колір чудово освіжає та легко поєднується з предметами гардероба інших відтінків, допомагаючи створювати різноманітні образи. Проте він вважається надзвичайно непрактичним. Носіння таких речей несе великі ризики, адже піт, їжа та напої залишають на них дуже помітні сліди. Багато звичайних побутових ситуацій можуть зіпсувати вигляд улюбленого одягу, зробивши його непридатним до використання. Але не все так фатально. З цієї статті ти дізнаєшся, як вивести плями з білого одягу, та більше не будеш відмовляти собі в можливості носити те, що любиш.

Не поспішай, щоб не зробити гірше

Насправді важливо не чекати, поки пляма засохне, та одразу правильно обробити забруднену ділянку. Однак, перш ніж брати до рук засіб для виведення плям, варто звернути увагу на етикетку та дізнатися правила догляду за тканиною. Якщо річ можна прати, варто вибрати безпечну для цього температуру залежно від типу матеріалу. Ось декілька загальних порад щодо того, як вивести пляму з білого одягу:

  • не треба терти забруднену ділянку. Це може лише проштовхнути бруд глибше у волокна тканини;
  • завжди обробляй плями від зовнішнього краю до центру. Це допоможе запобігти поширенню забруднення;
  • перевір, чи дійсно пляма зникла, перед тим як відправити річ на батарею або в сушку. Тепло може сильніше закріпити забруднення, ускладнюючи його подальше виведення.

Враховуй, що одяг із делікатних та особливо вимогливих у догляді тканин зазвичай потребує професійної хімчистки. Якщо це твій випадок, краще обережно витерти пляму та звернутися до фахівців.

Як швидко вивести свіжі плями на білому одязі?

Вчасна та правильна реакція на появу плями суттєво підвищує твої шанси зберегти річ. Насправді здебільшого речі забруднюються просто на очах, тому є можливість швидко їх позбутися.

Сліди від косметики та губної помади

Не поспішай замочувати блузку. На забруднене місце потрібно нанести мінеральну олію та залишити пляму на 15 хвилин. Тим часом приготуй розчин із нашатирного спирту та води в співвідношенні 1:2. Промокни залишки олії та протри місце приготованою рідиною. Після цього ретельно прополощи одяг у чистій воді. Враховуй, що вовну та шовк не можна обробляти нашатирним спиртом, – це остаточно зіпсує одяг. Речі з таких вибагливих матеріалів варто одразу віддати в хімчистку.

Плями від чорнила

Ручка, що підтікає, – найсерйозніший ворог школярів та офісних працівників, адже навіть дрібні сині плями на білих сорочках та блузах дуже помітні. Подолати проблему може допомогти якісний плямовивідник. Його використовують для попередньої обробки, після чого одяг потрібно випрати. А ще можна приготувати ефективний домашній засіб, який складається з:

Саморобний засіб потрібно нанести на пляму й залишити на пів години. Важливо не допускати пересихання рідини та періодично додавати розчин, щоб тканина була вологою. Після обробки речі достатньо прополоскати.

Сліди від кави або чаю

Перший крок – промокнути ділянку губкою, змоченою в холодній воді. Це краще зробити негайно, щойно напій був розлитий. Щоб позбутися слідів, можна обережно нанести білий оцет на пляму, а потім промити це місце прохолодною водою. Такий метод підходить для речей, які небажано прати.

Якщо йдеться про звичайну бавовняну сукню чи футболку, сміливо використовуй засоби для виведення плям. А якщо під рукою їх немає, то як альтернативу можна застосувати рідкий концентрований гель або зробити пасту з сипучого прального порошку. Також здатний допомогти хлорний відбілювач – лише перевір, чи рекомендує його використання виробник.

Тепер ти знаєш, як вивести жовті плями з білого одягу, сліди їжі та косметики, а отже, не будеш боятися купувати такі «непрактичні» речі. Тим, хто знає ці корисні лайфхаки, не шкода витрачати кошти на білий одяг, адже він слугує роками. Користуйся!

Як вивести застарілі плями на білому?

Дістала колись улюблену білу блузку чи сукню, а на ній сліди забруднення? Не поспішай розставатися з нею, адже плями – це не назавжди. Позбудься їх, скориставшись одним із наших рецептів:

  • спробуй засоби для видалення плям на основі хлору. Вони чудово впораються майже з усіма слідами, окрім поту. Звісно ж, спершу потрібно перевірити етикетку та пересвідчитися, що така побутова хімія є безпечною для тканини. Використовуй гумові господарські рукавички, щоб розвести засіб 1:1 у холодній воді, та замочи в ньому одяг на 15–30 хвилин. Відбілювання треба робити після попереднього прання;
  • використай господарське мило. Воно підходить майже для всіх типів тканин. Забруднену ділянку потрібно намочити водою, потерти милом декілька хвилин та залишити на 1–2 години. Після цього річ можна випрати як зазвичай;
  • зазирни в аптечку. Аспірин може допомогти видалити забруднення зі лляної тканини. Для цього потрібно подрібнити 2 таблетки й додати воду. Суміш, що утворилася, нанеси на пляму. Якщо часу обмаль, використай перекис водню, який ефективно видаляє бруд із волокон тканини. Його наносять на проблемну ділянку лише на 10 хвилин;
  • зроби плямовивідник просто на кухні. Картопляний крохмаль або сода – чудові підручні засоби для виведення жовтих плям на білому одязі від поту. Їх потрібно використовувати перед звичайним пранням. До соди додай трохи води та залиш на тканині на пів години. Крохмалем посипають жирні плями. Забруднене місце накривають чистою серветкою та кладуть зверху важкий предмет для щільного притиснення. Результату можна чекати вже за декілька годин.

Навіть добре знаючи, чим вивести застарілі жовті плями на білому, краще діяти обережно. Незалежно від того, який спосіб ти вибираєш, радимо попередньо провести тест на невеликій ділянці одягу. Якщо він не завдав шкоди, сміливо застосовуй вибраний метод.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті