Як правильно випрати пуховик і не зіпсувати річ

Статті
9 Серпень 2023
1567
  1. Що знаходиться всередині пуховика
  2. Як прати пуховик: загальні правила
  3. Як прати пуховик у пральній машинці
  4. Як вибрати режим та температуру прання
  5. Навіщо використовують тенісні м'ячики при пранні пуховика
  6. Особливості ручного прання пуховиків у домашніх умовах
  7. Як сушити пуховик

Пуховик займає почесне місце в гардеробі багатьох людей. Зручні, легкі куртки та пальта надійно захищають від лютих холодів, у нашому кліматі вони практично незамінні. Найчастіше цей верхній одяг носиться кожен день, отже, швидко забруднюється. Багатьох цікавить, як прати пуховик. Варто розібратися в тонкощах догляду за улюбленим зимовим одягом.

Що знаходиться всередині пуховика

Як зрозуміло з назви, всередині об'ємної, але легкої куртки повинен бути пух або ж пір’я водоплавних птахів. Однак сьогодні виробники для наповнення цих речей використовують багато інших матеріалів. І такий верхній одяг ми теж називаємо пуховиками. До найпопулярніших наповнювачів належать:

  • вовна;
  • тинсулейт;
  • ізософт;
  • холлофайбер;
  • синтепух.

Від матеріалу, що знаходиться всередині куртки, багато в чому залежить, як прати пуховик. Зазвичай інформацію про наповнювач можна дізнатися з бирки — там буде коротка інструкція з догляду за річчю. Зрозуміло, що вивчити її необхідно насамперед для того, щоб не припуститися помилок та не зіпсувати одяг.

Як прати пуховик: загальні правила

Особливості догляду за зимовою курткою багато в чому залежать від наповнювача. Але існують загальні правила, які потрібно знати.

Перш ніж прати пухову куртку, пропонуємо ознайомитися з основними моментами:

  1. Відстебни хутряний комір або капюшон. Якщо така можливість не передбачена, то м’який покрив відразу після прання потрібно розчесати. Виконати процедуру краще кілька разів до повного висихання.
  2. Застебни ґудзики, змійки, кнопки та виверни куртку навиворіт. Це важливо, оскільки фурнітура ризикує деформуватися та втратити зовнішній вигляд. Крім того, застібка може зачепитися та порвати річ.
  3. Перевір та очисть кишені. Напевно, ти помічала, що тут мають властивість накопичуватися найнесподіваніші предмети. Однак навіть маленька монетка може завдати шкоди техніці, а кольоровий фантик або грошова купюра загрожують полиняти та зіпсувати улюблений пуховик.
  4. Заший дірки. Оглянь річ перед тим, як поміщати куртку в машинку. Якщо виявиш дірку (зазвичай у кишенях), то її потрібно зашити, щоб уникнути подальшої деформації тканини.

Крім того, необхідно замочити окремі ділянки. Наприклад, рукави та комір куртки. Саме ці місця сильно брудняться, і особливо це помітно на світлих речах. Якщо раптом з’явиться пляма, не треба впадати у відчай. Сьогодні є багато засобів для виведення забруднень. Запам'ятай тільки, що не можна сильно терти, інакше пляма ризикує глибше проникнути в тканину.

Як прати пуховик у пральній машинці

Багато людей бояться самостійно прати об'ємні зимові речі. Але абсолютно дарма, головне — уважно вивчити інструкцію виробника та дотримуватися її. Крім того, є загальні рекомендації щодо того, як прати пуховики в пральній машині:

  • Поклади пальто або куртку в барабан. Не додавай інший одяг, оскільки він може зіпсувати колір (свій або пуховика).
  • Вибери відповідний мийний засіб. Засип або залий його в спеціальний відсік. Май на увазі, що не рекомендується використовувати звичайний порошок, оскільки він може залишити білі плями, тож доведеться прати ще раз. Якщо куртка з мембранним покриттям, прийдеться відмовитися від використання сухих засобів для чищення. Це зумовлено тим, що гранули легко забиваються в пори тканини. Мембрана втрачає такі свої властивості, як повітропроникність, стійкість до промокання та ін. Не можна застосовувати відбілювачі, які здатні вплинути на колір та вигляд речі. Краще надати перевагу рідким засобам або спеціальним гелям, які не надто сильно піняться.
  • Встанови мінімальний віджим. Оптимально — на 400, але можна й на 600 обертів. Щоправда, багато які фахівці не рекомендують віджимати куртки з пуховим наповнювачем. Однак у тому разі, якщо це не зробити, річ довго сохнутиме, до того ж може з'явитися неприємний запах.

Що стосується кондиціонера, то й тут є розбіжності. Річ у тому, що неправильно підібраний засіб залишає білі плями на поверхні. Отже, оптимальний варіант — використати кондиціонери для вовняних речей або одягу з утеплювачем, які повністю виполіскуються з наповнювача.

Як вибрати режим та температуру прання

Правильне налаштування таких параметрів дуже важливе, оскільки від цього залежить вигляд речі та навіть цілісність тканини після процесу. Тож на якому режимі прати пуховик найкраще?

Практично у всіх машинках-автоматах передбачено програму для делікатного очищення речей від забруднень. Вона відрізняється низькою швидкістю обертання барабана та м'яким рухом води. Це найкраща програма прання для пуховиків, тому що дозволяє уникнути сильного тертя тканини та розтягування одягу. Режим мінімізує ризик зіпсувати річ, зберігає якість та привабливий вигляд куртки або пальто.

При якій температурі прати пуховик? Зазвичай на бирці виробник вказує цей параметр, тому краще дотримуватись інструкцій. Але в жодному разі не можна застосовувати гарячу воду, яка здатна призвести до деформації одягу з утеплювачем. Краще вибирати температуру 30 °C. Не бійся, що прохолодна вода не впорається з забрудненнями. Сучасні миючі засоби добре працюють навіть при низькій температурі.

Навіщо використовують тенісні м'ячики при пранні пуховика

Часто пропонують помістити разом із пуховиком у барабан тенісні м'ячики. Це справді корисний лайфхак для прання одягу з наповнювачем усередині. Річ у тому, що м'ячики виконують роль своєрідних «калатушок» і допомагають:

  • боротися з вогкістю та неприємним запахом;
  • вибивати сміття зі всіх шарів наповнювача;
  • позбутися залишків мийного засобу всередині.

Але це ще не все. Часто власників курток чи пальт із натуральним наповнювачем хвилює питання, як прати пуховик, щоб не збився пух. Деякі виробники продають верхній одяг зі спеціальними кульками, але в тому разі, якщо їх немає, виручать саме тенісні м'ячики. Вони відскакують від стін, коли обертається барабан, і збивають наповнювач.

Цікаво: для прання пуховиків підходять також звичайні гумові або силіконові кульки. Можна вибрати рельєфний варіант із пухирцями для більшого ефекту.

М'ячики повинні бути попередньо знебарвлені. Для цього їх поміщають у закипілу воду на декілька хвилин, а потім — у відбілювач. Далі кульки необхідно добре прополоскати, щоб не залишилося слідів хімічного засобу. Так діють лише один раз перед першим використанням м'ячиків. Але краще придбати безколірні вироби, щоб точно уникнути неприємних наслідків.

Особливості ручного прання пуховиків у домашніх умовах

Сьогодні в продажу зустрічається верхній одяг із наповнювачем, який не можна прати в машинці, навіть в автоматі. Це вказується на етикетці моделі. У такому разі потрібна хімчистка, але можна спробувати випрати руками. Для цього знадобиться велика ємність (наприклад, ванна).

Алгоритм дій при пранні в домашніх умовах наступний:

  1. набери теплу воду (близько 30 °C);
  2. влий та розмішай до повного розчинення мийний засіб;
  3. замочи пуховик на деякий час;
  4. очисть за допомогою м'якої щітки або губки;
  5. прополощи декілька разів у чистій воді.

Перед сушінням потрібно трохи віджати пуховик. Категорично не можна скручувати річ, інакше вона втратить вигляд та деформується.

Як сушити пуховик

Це дуже важливий момент, оскільки в тому разі, якщо річ погано висушити, виникає неприємний запах. У натуральному пуху та пір'ї може з'явитися пліснява, якої надзвичайно важко позбутися. Тому потрібно набратися терпіння та обов'язково повністю висушити річ.

Для цього після прання пуховик вивертають на лицьову сторону та розвішують на плічках. Руками розгладжують заломи, а кишені витягують назовні. Краще не залишай річ у горизонтальному положенні, а також під прямими променями сонця.

Важливо: не суши пуховик на батареях та інших опалювальних приладах. Фен із гарячим повітрям також небажано використовувати, особливо для наповнювача з пуху.

Напевно, ти розумієш, але ми нагадаємо, що залишати річ сушитися у ванній або іншому приміщенні, де є висока вологість, не можна. Краще розвісь там, де є хороша вентиляція або на балконі. Періодично струшуй та розминай наповнювач руками. Не поспішай знімати куртку чи пальто, хоч процес сушіння може зайняти кілька днів, особливо взимку.

Погодься, ніяких складнощів у самостійному пранні пуховика немає. Головне — прислухатися до рекомендацій виробника та враховувати особливості виробу. Якщо дотримуватися всіх вимог, то улюблена річ збереже свої властивості та не втратить естетичного вигляду. А для придбання правильних засобів для прання пуховиків заходь на сайт інтернет-магазину Аврора та роби замовлення. На тебе чекають приємні ціни та великий асортимент товарів від виробника.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті