Чому сохнуть губи: причини та лікування?

Статті
19 Вересень 2023
12852
  1. Чому сохнуть і лущаться губи? Навколишнє середовище
  2. Чого не вистачає в організмі, коли сохнуть та тріскаються губи?
  3. Які аналізи здати, якщо сохнуть губи?
  4. Які хвороби спричиняють сухість губ?
  5. Що робити, якщо дуже сильно сушить губи?

Відчуття потріскання, засохшої шкіри на губах відволікає від щоденних справ і заважає насолоджуватися кожною миттю життя? Цей дискомфорт достатньо просто здолати, якщо знаєш його першопричину. Сухість та лущення губ можуть спричиняти різні фактори. Умовно розділимо їх на зовнішні і внутрішні.

Чому сохнуть і лущаться губи? Навколишнє середовище

  1. Сезонність: вітер, сонце, мороз, спека. Якщо сухість губ провокується певними факторами навколишнього середовища, вирішити цю проблему легко. Така реакция тонкої шкіри губ є нормою і не вимагає від тебе якихось рішучих дій. Декілька якісних гігієнічних помад або інших захисних засобів допоможуть у цьому. Щоб не перейматися і завжди мати привабливі вуста поклади один засіб у сумочку, один тримай вдома і ще один можна взяти на роботу чи навчання. Подбай про себе заздалегідь і будь готова до усього. А якісні засоби для зволоження губ можна придбати в інтернет-магазині Аврора.
  2. Звичка облизувати губи. Слина висушує та подразнює шкіру губ, а якщо ти не користуєтеся засобами для зволоження та пом’якшення, це посилює проблему.
  3. Дихання ротом. Нерідко пересохлі губи зустрічаються у людей які мають закладеність носа.
  4. Косметика та лікарські засобі, що не підходить твоїй шкірі. За професійною порадою можна звернутися до косметолога, або спробувати змінити догляд самостійно, адже наразі в Аврорі великий вибір доглядових засобів з гарним складом.

Тож, наступні поради:

  • Використовуй гідратаційний бальзам або помаду для губ з натуральними оліями та інгредієнтами, які допоможуть зберегти вологу на поверхні шкіри. Гарно себе зарекомендували засоби які містять вітамін Е або Алое Вера.
  • Рекомендуємо придбати зволожувач повітря і використовувати його в приміщенні. Так можна запобігти дегідратації шкіри, до того ж це гарна підтримка місцевого імунітету.
  • Звертай увагу на склад косметичних засобів та на реакцію своєї шкіри на них. Інколи варто звернутися до косметолога за індивідуальною консультацією.
  • У холодну та вітряну погоду носи шарф, яким можна прикрити вуста від вітру, намагайся дихати носом.
  • При активному сонці нанось крем з SPF також на зону губ.

Чого не вистачає в організмі, коли сохнуть та тріскаються губи?

  • Ти не дотримуєшся питного режиму. Не зважаючи на те, що у кожної людина своя оптимальна доза чистої води на добу, все ж таки вона є. І для підтримання найкращого стану організму варто привчити себе пити чисту воду. На допомогу знов прийде звичка.
  1. По-перше, починай день зі стакану воду. Достатньо зробити це тижні зо два, а потім організм звикне і відчуття спраги буде з’являтися зранку саме по собі. Обирай теплу воду щоб приємніше було смакувати.
  2. По-друге, тримай зручну пляшку на робочому столі, наповнюючи її кожного ранку.
  3. По-трете, в дорогу ти можеш брати з собою силіконові пляшки, що складаються.

  • Тобі не вистачає вітамінів або мінералів. Чи є вітамін, який відповідає за сухість губ? Можна сказати, що такий симптом може бути ознакою нестачі вітамінів A, C, E та мінералів, наприклад цинку. Самостійно назначати собі вітамінні комплекси не радимо, краще додай у свій раціон продукти багаті на ці елементи.
  • Збій у роботі якогось внутрішнього органу. Якщо ти помітила у куточках рота невеликі тріщинки, це важливий “дзвоник”. Зверни увагу на своє здоров’я, харчування: чи не забагато у твоєму раціоні солодкого, чи достатня кількість сну? Якщо є така можливість, не зайвим буде пройти медичне обстеження.

Які аналізи здати, якщо сохнуть губи?

  • Аналіз крові на авітаміноз. Один із найбільш точних методів, що дозволяє визначити нестачу конкретних вітамінів та рівень цієї нестачі.
  • Якщо вітамінів та мікроелементів достатньо, варто звернутися до сімейного лікаря який випише направлення на обстеження внутрішніх органів, для яких сухість губ може бути симптомом захворювання.

Які хвороби спричиняють сухість губ?

Тріщини і лущення часто виникають у людей з порушеним обміном речовин. Підвищену сухість губ викликають такі хвороби як цукровий діабет, захворювання нирок, порушення функції підшлункової залози, гастрит та жовчнокам'яна хвороба.

Що робити, якщо дуже сильно сушить губи?

Крім відомих нам «гігієнічок» та бальзамів на ринку краси можна знайти доглядові маски для зволоження губ, а можна зробити таку маску самостійно. Якщо губи сильно сухі, необхідно провести певний курс «реабілітації». Використовуй для цього:

  1. Рицинову олію, яку необхідно нанести на губи за допомогою ватної палички. А зверху розподіли тонкий шар вазеліну. Результат стане помітним за тиждень - губи загояться.
  2. Мед. Нанеси на губи трохи меду. Він має антибактеріальні властивості, живить і зволожує.
  3. Гліцерин зберігає вологу і вважається одним із найкращих натуральних зволожувачів. Його наносять на губи перед сном.
  4. Алое Вера відомий своїми лікувальними загоюючими властивостями. Приклади до губ свіжий лист Алое Вера на 15 хвилин.

Ці поради допоможуть зволожити губи в домашніх умовах. Якщо цих засобів все ж такі немає під рукою, для зволоження підійде вершкове масло, але його потрібно поновлювати на губах декілька разів поряд.

Шкіра губ вкрай чутлива і не має сальних залоз, тому потребує особливого догляду. Бажаємо твоїм вустам бути доглянутими, м’якими та привабливими!

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті