Що потрібно знати про терміни придатності косметики

Статті
2 Квітень 2024
104
  1. Як виробники позначають термін придатності косметики?
    1. Які позначки шукати на пакуванні?
  2. Як правильно зберігати косметику, щоб вона не зіпсувалася раніше, ніж вийде термін придатності
    1. Непрямі ознаки того, що термін придатності косметики сплив і нею не можна користуватися

Навряд комусь спаде на думку їсти продукти, термін придатності яких вийшов. З косметичними засобами так само: прострочені в кращому разі будуть неефективними, у гіршому — зашкодять. З цієї статті дізнаєшся все про термін придатності косметики: де шукати і як розшифрувати, як правильно зберігати, як бути, якщо на пакуванні не видно ніяких дат.

Як виробники позначають термін придатності косметики?

Будь-який товар із категорії «Краса і здоров'я» має два терміни придатності. Зазвичай на пакуванні косметичних товарів вказані обидва:

  1. Термін придатності до відкриття — це період, протягом якого продукт зберігає свої властивості. Нерозкритими засоби для догляду за шкірою можуть залишатися довго, аж два-три роки, але тільки за умови правильного зберігання.
  2. Термін придатності після відкриття. На коробці з косметикою розміщують спеціальний символ — зображення відкритої баночки з позначкою «6М», «12М», «24М». Це період, протягом якого вміст придатний до використання.

Зверни увагу: вони не сумуються. Якщо в березні ти розкриваєш крем, придатний до квітня, користуватися ним у травні не можна. Навіть попри зображення баночки з позначкою «6М». Будь уважна, не забувай перевірити термін придатності косметики.

Які позначки шукати на пакуванні?

Перш ніж використовувати той чи інший товар, треба подивитись маркування. Декоративна косметика може мати на етикетці позначку:

  1. Придатний до: день/місяць/рік.
  2. Дата виробництва: день/місяць/рік + термін використання.

Інформація може бути вказана різними мовами, зокрема англійською. Але іноді не видно жодної позначки. Як тоді бути? У такому разі потрібні батч-коди. Це поєднання цифр і букв, у якому зашифровані номер партії, дата виробництва та термін придатності. Таким способом користуються американські та європейські бренди. Як розшифрувати термін придатності косметики? У цьому допоможе офіційний сайт виробника або спеціальні програми, пошукай в інтернеті.

Як правильно зберігати косметику, щоб вона не зіпсувалася раніше, ніж вийде термін придатності

Зберігай засоби для обличчя та іншу косметику в прохолодному темному місці — ідеально підходять ящики комода. Якщо хочеш тримати свої скарби на туалетному столику, переконайся, що на них не падають прямі сонячні промені. Не став баночки біля радіаторів, адже коливання температур впливає на формулу засобу.

Ще одне табу — косметичні продукти у ванній кімнаті. Там припустимо зберігати лише очищувальні засоби: мило, гелі для душу, пінки для вмивання обличчя. Але ніяк не сироватки, зволожувальні креми та іншу косметику.

При дотриманні перерахованих вище правил середній термін зберігання б’юті-штучок становить:

  • тональні основи — до відкриття до двох років, після — від 6 місяців до року;
  • засоби для губ — запечатані зберігаються до трьох років, відкриті — не більше ніж рік;
  • парфуми — близько трьох років, але при дотриманні правил зберігання аромат відчутний і через п’ять років;
  • кисті для макіяжу — можуть бути придатними від кількох місяців до декількох років, міняти треба, коли щетина починає сипатися.

Обережно з продуктами для очей та брів. Це дуже чутлива зона, тож не ігноруй питання, як перевірити термін придатності косметики.

Пам'ятай: натуральна продукція менше зберігається, особливо після розкриття. У цих засобах використовуються природні консерванти (наприклад, ефірні олії). Вони перешкоджають розмноженню бактерій у засобі, але ними можна користуватися не довше 3–7 місяців у відкритому вигляді.

Термін придатності звичайної косметики, тобто не 100% натуральних засобів, довший, бо до її складу можуть входити:

  • спирти в мінімальній концентрації;
  • сорбат калію;
  • бензойна кислота тощо.

Вони запобігають утворенню цвілі і якомога довше зберігають корисні властивості твоїх улюблених засобів.

Непрямі ознаки того, що термін придатності косметики сплив і нею не можна користуватися

Буває, що засіб відкритий, але маркування не збереглося. Як перевірити термін придатності косметики? Зверни увагу на такі ознаки:

  • розшарування — якщо крем вкритий шаром масла, він зіпсувався;
  • неприємний або тухлий запах — очевидна ознака простроченого продукту;
  • змінена текстура — якщо консистенція не така, як при відкритті, не користуйся;
  • колір став іншим — дуже помітно в косметичних продуктах, що містять вітамін С, вони коричневіють;
  • плями плісняви — зелені, чорні або сині цятки додають благородності тільки сирам, і аж ніяк не тендітній шкірі.

Подібні неприємності можуть статися й до того, як сплине термін придатності косметичних засобів. Якщо вони зберігались неправильно, лишається хіба що їх викинути.

Термін придатності косметики впливає не тільки на її ефективність, а й на безпеку. До речі, не купуй креми без аплікатора. Якщо засіб наноситься пальцями, у нього гарантовано потрапляють бактерії та мікроби. Не хочеться нікого засмучувати, але висипання на шкірі можуть з’явитися навіть тоді, коли крем здається придатним. Якщо ж період зберігання вичерпаний, біль, свербіж, почервоніння, алергічні реакції та інші неприємності гарантовані.

Дотримання термінів придатності косметики не тільки допоможе виглядати краще, а й вбереже від небажаних наслідків.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті