Нікотинова кислота: як її використовувати у догляді

Статті
7 Березень 2024
1167
  1. Що таке нікотинова кислота
    1. Навіщо організму потрібен ніацин?
  2. Як використовувати нікотинову кислоту для волосся
    1. Як наносити вітамін PP
    2. Чи потрібна тобі нікотинова кислота
    3. Що говорять трихологи про нікотинову кислоту
  3. Нікотинова кислота для догляду за шкірою обличчя

Нікотинова кислота й речовина, що присутня в складі сигарет та викликає залежність, – для тебе одне й те саме? Насправді це не так, адже між ними багато суттєвих відмінностей і майже нічого спільного. Професійні стилісти знають, наскільки корисна нікотинова кислота для волосся, – як користуватися нею, ми розкажемо нижче.

Читай практичні поради від Аврори й застосовуй їх на практиці, щоб завжди виглядати на всі сто. Використовуй не тільки звичну косметику з догляду за волоссям, а й додаткові засоби, які допоможуть покращити стан локонів і заодно поліпшити здоров’я, подбати про шкіру обличчя.

Що таке нікотинова кислота

Нехай назва цієї речовини не вводить тебе в оману, адже насправді це одне з найменувань постійно необхідного для твого організму вітаміну B3. Вперше її отримали в 1867 році, а в 1873 почали називати так, як зараз. Вже у XX столітті було доведено, що нікотинова кислота – це вітамін PP, який сприяє профілактиці та лікуванню пелагри.

Щоб позбутися асоціацій із тютюнопалінням, пізніше речовину стали називати ніацином. Пелагра – комплексне захворювання шкіри й нервової системи, яке виникає через дефіцит вітаміну B3 в організмі. Нікотинова кислота не тільки запобігає цій недузі, а й допомагає покращити стан волосся та шкіри, тому її використовують для догляду.

Навіщо організму потрібен ніацин?

Речовина не просто зовсім нешкідлива, а й дуже корисна:

  • забезпечує білковий, ліпідний, вуглеводний метаболізм;
  • зменшує рівень холестерину й тригліцеридів;
  • покращує стан нервової системи;
  • лікує запалення;
  • стабілізує мікроциркуляцію крові.

Ніацин не тільки захищає від пелагри, а й потрібен для профілактики серцево-судинних захворювань. Він міститься в складі багатьох продуктів, які ти вживаєш щодня (наприклад, у яйцях, молоці, м’ясі птиці та риби). Джерелом вітаміну PP є гречана крупа, бобові, пекарські дріжджі тощо. У разі нестачі лікар призначає приймати його додатково у вигляді БАДів.

Нікотинову кислоту застосовують не тільки внутрішньо, а й зовнішньо. Вона посилює приплив крові до тканин шкіри, зокрема голови, тому сприяє активнішому росту та збільшенню густоти волосся. Спробуй скористатися цією речовиною разом зі звичним шампунем, і результат тебе здивує! Крім того, вона знадобиться для покращення стану шкіри обличчя й нігтів.

Як використовувати нікотинову кислоту для волосся

Головне призначення вітаміну PP – стимуляція росту локонів завдяки покращенню мікроциркуляції крові та активізації поживних речовин. У процесі його використання «сплячі» фолікули прокидаються, тому додатково вдається усунути проблему випадіння й облисіння у жінок. Це простий і ефективний спосіб відростити густі, довгі й здорові локони.

Перш ніж розбиратися, як використовувати нікотинову кислоту для волосся, виключи протипоказання. Її не можна застосовувати у випадку псоріазу волосистої частини голови, грибкових інфекцій або пошкоджень шкіри в цій області (порізів, ран). Можлива індивідуальна непереносимість препарату, він не підходить для чутливих і схильних до алергії покровів.

Як наносити вітамін PP

Нікотинова кислота входить до складу багатьох косметичних засобів, наприклад:

  • лосьйонів;
  • сироваток;
  • спреїв;
  • тоніків.

Ними зручно користуватися як додатковими до шампунів і бальзамів – ти впізнаєш їх за позначкою «для росту волосся». B3 можна придбати й окремо, він продається в аптеці в одноразових ампулах.

Процес застосування простий:

  1. Вимий голову й висуши волосся рушником. Не користуйся феном, якщо вирішила спробувати нікотинову кислоту, адже під впливом дуже гарячого повітря корисна речовина швидко випаровується й не дає бажаного ефекту.
  2. Візьми дві ампули ніацину, відкрий і нанеси на шкіру голови, втираючи легкими масажними рухами без сильного натискання. Якщо в тебе довге волосся, у процесі розділяй його на декілька проділів. Після цього не треба змивати речовину.
  3. Повтори процедуру ще 2-3 рази на місяць. Одного курсу достатньо, проте, якщо хочеться досягти найкращого результату, спробуй ще раз трохи пізніше.

Деякі жінки додають нікотинову кислоту в ампулах до бальзамів, шампунів або масок для волосся. Проте цей корисний засіб краще використовувати окремо, щоб максимально зберегти дію активного компонента. Змішуючись з іншими, він втрачає початкову ефективність, і часу на його дію майже не залишається.

Якщо у тебе вдома є нікотинова кислота для волосся, застосування її можливе й під час водних процедур у душі. Окрім шкіри голови, наносити цей компонент зручно на вологі корені відразу після миття. Більшість комплексів, які містять вітамін PP, змивати не треба, почекай 10–15 хвилин – цього часу достатньо, щоб активна речовина почала діяти й не відчувалася на локонах.

Чи потрібна тобі нікотинова кислота

Корисна дія полягає в розширенні кровоносних судин та покращенні кровообігу. До волосяних фолікулів надходить більше кисню й поживних речовин, тому пасма виглядають здоровими та блискучими. Якщо твої локони погано ростуть, випадають, почитай, що таке нікотинова кислота для волосся, як використовувати її, щоб зміцнити їхню структуру та затримати більше вологи всередині.

Завдяки корисним властивостям ніацин варто застосовувати в повсякденному догляді й тоді, коли в тебе жирні локони. Впливаючи на шкіру голови, ця речовина регулює роботу сальних залоз. У результаті тобі не доведеться мити волосся дуже часто. Сироватки й тоніки з цим елементом мають комплексну дію:

  • посилюють обмін речовин у волосяних фолікулах;
  • активізують ріст локонів, у тому числі після перенесених хвороб;
  • допомагають боротися з проблемою ламкості й сухості;
  • усувають інтенсивне випадіння;
  • стимулюють вироблення кератину.

Засіб також використовують для боротьби з алопецією, проте пам’ятай, що він призначений для додаткового, а не основного лікування.

Що говорять трихологи про нікотинову кислоту

Фахівці радять використовувати цей препарат у комплексі з іншими, призначеними для догляду. Елемент не усуває першопричину випадіння та ламкості, а тільки посилює живлення та покращує ріст. Тому, якщо ти страждаєш від алопеції, попередньо звернися до лікаря, щоб розпочати лікування.

Проблемами випадіння та облисіння займаються фахівці-трихологи. Для визначення причини потрібно буде пройти трихоскопію. За її результатами лікар призначить основні препарати, медичні процедури, дієту для покращення росту волосся. Тому сприймай вітамін PP як додатковий, а не головний елемент, здатний поліпшити дію інших засобів.

Пам’ятай і про циклічне застосування речовини. Після нанесення кислоти протягом 14–30 днів варто зробити паузу на декілька місяців, щоб уникнути перенасиченості. Якщо ти наноситимеш компонент занадто часто, він викличе зворотний ефект: твоє волосся виглядатиме тьмяним, втратить привабливість кольору. Для отримання перших очевидних результатів достатньо 2–3 місяців.

Нікотинова кислота для догляду за шкірою обличчя

Корисний вплив цього елементу комплексний, тому його призначення дуже широке. Розбираючись у застосуванні нікотинової кислоти для волосся, не забудь дізнатися більше про її використання для обличчя. Цей компонент додають до складу кремів та інших засобів під назвою «нікотинамід» або «ніацинамід».

У доглядовій косметиці використовують зрозумілішу для шкіри формулу вітаміну В3, оскільки після потрапляння до організму нікотинова кислота розщеплюється. Ніацин у чистому вигляді до кремів не додають, адже він може викликати небажані реакції (наприклад, почервоніння або свербіж).

Ніацинамід є щаднішим та безпечнішим, його корисна дія полягає в:

  • нормалізації вироблення себуму;
  • стабілізації процесу активного оновлення клітин;
  • освітленні пігментних плям;
  • боротьбі з заломами й дрібними зморшками – завдяки цьому вдається досягти омолоджувального ефекту;
  • стимулюванні синтезу колагену.

Застосовуй нікотинову кислоту для корисного впливу на жирну, зрілу або проблемну шкіру. Засоби з ніацинамідом у складі усувають запалення, допомагають боротися з першими ознаками старіння. Завдяки їм покрови стають пружнішими, підтягнутими, набувають рівномірного кольору. Особливо корисними є косметичні засоби, що містять мигдальну й азелаїнову кислоти для зменшення вироблення себуму та звуження пор.

Завжди звертай увагу на склад крему, коли купуєш його, враховуй свій тип шкіри й наявні проблеми – це допоможе забезпечити правильний догляд. В інтернет-магазині Аврора є докладні описи до кожного косметичного продукту, тому тобі буде простіше вибрати. Замовляй потрібні товари з доставкою до однієї з торговельних точок в Івано-Франківську, Львові, Києві та інших містах України або до відділення служби-перевізника.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті