10 корисних звичок, які покращать твоє життя

Статті
13 Липень 2023
11785
  1. Топ 10 корисних звичок для життя 
    1. Пити достатньо води.
    2. Починати день з руханки. 
    3. Планувати і складати списки. 
    4. Замінити швидкоїжу на домашні обіди.
    5. Перекладати покупки у свою тару. 
    6. Спати не менше семи-восьми годин.
    7. Користуватися косметикою.
    8. Проводити час наодинці з собою.
    9. Контролювати витрати.
    10. Робити достатньо добре, але не ідеально.
  2. Корисні звички для здоров'я і життя: як привчити себе до нового

У цій статті ми розповідаємо про прості, іноді — очевидні речі. Більшість людей чули про них, але забувають виконувати. Бо це надто просто. А дарма. Якість життя помітно покращується.

Читай про важливе, рахуй, скільки пунктів ти втілюєш у життя, і почни дотримуватися решти рекомендацій. Роби усе одразу або крок за кроком. Не пожалкуєш!

Топ 10 корисних звичок для життя 

Пити достатньо води.

Думаєш, блогери просто так починають день зі стакана чистої водички? Це головна корисна звичка для здоров'я людини. Організм на 90 % складається з рідини. Обмін речовин, перетравлення їжі, терморегуляція і ще безліч біологічних процесів залежать від цієї речовини. Стакан чистої тепленької води натщесерце — не тренд, а потужний оздоровчий механізм. Він лагідно запускає роботу кишківника, сприяє виведенню токсинів, що накопичилися за ніч, позитивно впливає на лімфатичну систему.

Достатньо пити потрібно не лише зранку, а і протягом дня. Якщо цього не робити, підвищується тиск, починаються головні болі, мігрені, знижується концентрація уваги, погіршується стан волосся, нігтів, обличчя, кінцівки набрякають. Тому подбай, щоб пляшка чистої рідини завжди була з собою. Скільки потрібно випивати за день? Залежить від ваги та стану здоров'я. Стандартний показник — від 20 до 40 мілілітрів на кожен кілограм тіла.

Починати день з руханки. 

Кращий спосіб підготовки тіла до нового дня — фізична активність. Вправи допомагають прокинутись, налаштуватися на подальшу активність. Прислухайся до себе, організм дає підказки. Тільки-но відкриєш очі, хочеться потягнутись, випрямити хребет та розім'яти кінцівки. Не обмежуйся простими рухами, зарядка входить у десятку корисних звичок. В мережі багато безплатних відео, ти без проблем підбереш комплекс вправ для себе. Для більшої ефективності знадобляться товари для фітнесу. 

Не засмучуйся, якщо не встигаєш повноцінно займатися зранку. Зроби кілька підходів, а довге тренування заплануй на зручний час. Вибирай спорт за покликом серця. Хай це буде не через силу, а приємно. Катання на роликах, велосипеді, танці — годяться усі варіанти, якщо вони приносять тобі радість. 

Планувати і складати списки. 

Життя плавне — чи не найзаповітніша мрія сучасної людини. За останні роки ми мусили стати гнучкими: спочатку адаптуватися до ковідних обмежень, зараз — вчитися жити під час війни. Багато хто скаржиться, що перестав планувати. Бо хіба це доречно під час артобстрілів і повітряних тривог? Втім, психологи радять не забувати про корисну звичку людини. Необов'язково писати плани на рік (якщо хочеш, визнач їх у загальних рисах). А от розпланувати день або тиждень корисно. Так ти повертаєш собі відчуття контролю над ситуацією і власним життям. Складання списків (покупок, витрат) заспокоює, допомагає впорядкувати думки.

Планувати можеш як завгодно: за допомогою гаджетів, у записній книжці або на аркуші паперу. Ввечері зазирни у список, познач виконані дії та похвали себе. Коли щось не вдалося, не засмучуйся, а перенеси на інший день. Не картай себе, так можна.

Замінити швидкоїжу на домашні обіди.

Немає значення, живеш ти у мегаполісі чи затишному містечку з населенням у кілька тисяч осіб, проблеми у всіх ті самі. Люди настільки зайняті справами, що забувають нормально поїсти. Кава з шоколадкою на сніданок, хот-дог, картопля фрі або піца на обід, а на вечерю готова їжа з супермаркету або напівфабрикати з соусами із тетрапаків. Навіть якщо припустити, що все це — відмінної якості, наслідки не змусять довго на себе чекати. Зайва вага, проблеми зі шкірою, зубами та шлунково-кишковим трактом, стрес — ось далеко не повний перелік.

Еволюція зіграла з нами злий жарт: жирне, солоне та смажене здається нашому мозку «правильним». А все тому, що коли холодильників не існувало, від кількості спожитих калорій залежала вірогідність виживання. Сучасний світ влаштований інакше, в раціоні людині повинні бути не тільки жири, але й білки, вуглеводи, клітковина, вітаміни, мінерали, антиоксиданти.

Як бути у цій ситуації? Купити харчові контейнери, ланч бокси та носити обід з собою. Готуй щось просте, але поживне. Наприклад, каші з м'ясом + свіжі овочі, фрукти. У будь-якому випадку твоя домашня їжа більш корисна, ніж магазинна. До того ж такий підхід допоможе зменшити витрати.

Перекладати покупки у свою тару. 

Хочеш, щоб твоя кухня виглядала охайною, а все необхідне було перед очима? Заведи корисну звичку — після походу у магазин пересипати крупи, спеції та іншу бакалію в однакові ємності, переливати масло чи соуси у скляні пляшки. Особливо актуально, якщо купуєш великі об'єми. Можеш використати звичайну скляну тару або замовити пляшки, банки, ємності для олії та оцту

Для чого це потрібно? По-перше, зберігати сипучі продукти харчування в пакетах незручно. По-друге, строкаті пакування захаращують простір, кухня виглядає неохайно. Завдяки однаковій тарі ти гарненько влаштуєш систему зберігання, будеш бачити, чого скільки залишилось, і розуміти, коли поповнювати запаси. Добре, якщо для кожної ємності у тебе буде невеликий кулінарний совочок, щоб акуратно відміряти потрібні для приготування об'єми.

Той самий принцип можна застосовувати у ванній кімнаті. Якщо купити красиві диспенсери для рідкого мила, шампуню, рідкого прального засобу, простір відразу зміниться на краще. Здається, дрібниця, а квартира виглядає наче зі сторінок модного журналу.

Спати не менше семи-восьми годин.

Здоровий сон — ще одна неймовірно корисна звичка для здоров'я людини. Поки ти відпочиваєш, організм відновлюється: нормалізуються обмінні процеси в тканинах і клітинах, зміцнюються імунітет та нервова система, виділяється гормон росту (так, дорослим він теж потрібен). Якщо спати недостатньо, усе відбувається навпаки. Втома, слабкість, погане самопочуття, загострення хронічних хвороб та багато інших мало приємних симптомів обов'язково нагадають про себе. 

Звісно, якщо в тебе порушений графік відпочинку, відкоригувати його одним махом не вийде. Почитай про гігієну сну та дотримуйся простих рекомендацій: добре провітрюй кімнату, потурбуйся про повне затемнення, купи красиву піжаму і постіль, не читай перед сном новини та не заходь у соціальні мережі. Здивуєшся, як швидко дасть плоди ця корисна звичка.

Користуватися косметикою.

Спокійно, це не реклама. Мова про доглядові засоби. У твоєму списку покупок завжди є гігієна, хай будуть і засоби догляду за тілом і обличчям. Шкіра потребує зволоження, скрабування, живлення — словом, турботи. Кожну процедуру треба перетворити на ритуал. Хай це буде 15 хвилин зранку і ввечері, коли ти зможеш бути на самоті, дивитися і торкатися себе. Слухай музику у цей час, читай афірмації, медитуй — це одна з 10 корисних звичок.

Косметичні засоби підтримують природну красу і свіжість шкіри, захищають її від впливу шкідливих факторів, можуть запобігти передчасному старінню. Тож коли захочеш купити черговий крем, не відмовляй собі в цьому задоволенні.

Проводити час наодинці з собою.

Почитай біографії відомих людей — багато хто з них має корисну звичку час від часу усамітнюватися. Ти працюєш, спілкуєшся з людьми — це зовнішнє. А саморефлексія — внутрішнє. Аби відчути щастя, треба знайти баланс. Необов'язково «тікати від світу» буквально, заглибитись у свої думки можна навіть зранку на кухні або ввечері у ванній.

Щоб підтримати ментальне здоров'я, годяться різні інструменти. Серед них:

  • ведення щоденника (на папері або електронного);
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • йога та медитація.

Тільки не лежи на дивані і відклади якомога далі телефон.

Контролювати витрати.

Не менш важлива корисна звичка людини, що дозволяє відчути контроль над ситуацією, — фіксувати, скільки заробляєш і витрачаєш. Ти одразу помітиш, куди «зливаєш» бюджет. Зможеш грамотно перерозподілити кошти — вдасться не тільки забезпечити хоч якусь фінансову подушку, а і відкласти на покупку бажаних речей.

Як це робити? Існують різні додатки. Варто завантажити декілька, щоб обрати найзручніший. Деякі банки пропонують дуже зручні способи стеження за витратами прямо в мобільному застосунку. Поступово ускладнюй задачу, плануй витрати наперед.

Робити достатньо добре, але не ідеально.

Рейтинг 10 корисних звичок завершуємо порадою (скоріше, щирою рекомендацією) забути про перфекціонізм. Прагнення все робити досконало ні до чого хорошого не приведе. Ти, скоріше, втомишся і витратиш надто багато часу, перш ніж досягнеш бездоганного результату. Можна бути профі в одній-двох сферах, але не в усьому підряд.

Навіть коли будеш запроваджувати корисні звички для здоров'я, дещо може з першого разу не вийти. Не засмучуйся. Ти маєш право помилитись і працювати над помилками.

І по секрету: з ймовірністю 99 % ніхто, крім тебе, не здогадується, що твої дії не ідеальні, а достатньо добрі.

Корисні звички для здоров'я і життя: як привчити себе до нового

Вчені порахували: нова дія стає звичною, якщо повторювати її 21 день. З корисними звичками людини так само. Алгоритм запровадження у життя наступний:

  1. Ухвали рішення не сходити з дистанції, але не обіцяй собі неможливого.
  2. Зроби, що заплановано, один раз.
  3. Повторюй те саме ще два дні. Доведеться докласти зусилля.
  4. Роби ті самі дії тиждень. Мозок проситиме вихідний, але не здавайся.
  5. Повторюй дію 21 день. Почнеш кайфувати.

На всі 100 % звички для здорового способу життя засвоюються протягом 40 днів. 

Не любиш робити щось самотужки? Запропонуй друзям приєднатися, будете мотивувати один одного.
 

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті