Як швидко позбутися мозолів на ногах

Статті
6 Травень 2024
204
  1. Якими бувають мозолі та де вони найчастіше з'являються
  2. Причини появи мозолів та натоптнів
  3. Як позбутися мозолів на ногах у домашніх умовах
  4. Чи допоможуть профілактичні заходи уникнути мозолів

Мозолі та натоптні — поширені проблеми, з якими зіштовхуються чоловіки та жінки. Вони являють собою дискомфортні утворення, які ускладнюють повсякденне життя людей, обмежуючи їхній рух та викликаючи біль. У багатьох випадках їх можна позбутися в домашніх умовах, дотримуючись певних рекомендацій. Якщо в тебе з’явилися мозолі на стопі чи інших частинах ніг, наша стаття буде тобі корисною.

Якими бувають мозолі та де вони найчастіше з'являються

Мозоль — огрубіння шкіри, яке має сіруватий, жовтуватий або білий колір. Зазвичай виникає в роговому шару шкіри, але якщо вчасно не вжити заходів щодо його видалення, то може поширюватися й на інші ділянки.

Такі утворення ділять на декілька видів:

  1. Водяні або м’які. Це міхур, наповнений жовтуватою, червоною чи прозорою рідиною. Якщо механічна дія на кривавий мозоль не припиняється, з часом він перетворюється на сухий.
  2. Сухі. Найчастіше такі мозолі з’являються через те, що водяні утворення були запущені. Але є багато випадків, коли вони розвиваються самостійно.
  3. Стрижневі. Їхня особливість — крапка посередині. Такий мозоль має тверду та щільну консистенцію та округлу форму. Стрижень розташовується в самому центрі, причому доволі глибоко. При натисканні на уражену ділянку шкіри відчувається поколювання. Навіть якщо ти носиш м’яке та комфортне взуття, при ходьбі виникає біль.
  4. Натоптень. Це підвид сухих мозолів, які не мають чітких меж. При натисканні не завдають болю. Бувають як зі стрижнем посередині, так і без нього.

М’які та сухі мозолі найчастіше з'являються на стопі, зі стрижнем виникають на п’ятах, на пальцях ніг, натоптні — на п’ятах.

Причини появи мозолів та натоптнів

Є декілька причин, чому на підошві, пальцях чи між ними з'являються мозолі різного виду. Перша — неправильне взуття. Носіння неякісних туфель, кросівок чи балеток може призвести до тиску та тертя на певних ділянках шкіри, що буде сприяти появі різних утворень.

Друга причина — порушення ходи. Через це на стопу здійснюється підвищений тиск, що спричиняє виникнення мозолів.

Появі різних утворень сприяє сухість шкіри — це третя причина. Недостатнє зволоження призводить до її висихання та виникненню тріщин, які, своєю чергою, можуть бути місцем для утворення мозолів. Суха шкіра меншою мірою еластична та більше схильна до пошкоджень. Якщо придбати спеціальні креми для ніг, то ризик появи мозолів можна значно зменшити.

Натоптні на ногах виникають, якщо часто ходити босоніж, регулярно використовувати синтетичні колготи чи шкарпетки, мати підвищену пітливість ніг. Дискомфортні ущільнення з'являються у людей, професії яких пов’язані з тривалим стоянням на ногах та при сильних навантаженнях (наприклад, заняття спортом). Ще одна причина — недостатня або неправильна гігієна.

Найчастіше мозолі виникають у людей старшого віку та в тих, хто страждає артритом, бурситом чи має шпору п’яти. Дискомфортні ущільнення можна побачити у людей з ожирінням, варикозом, цукровим діабетом та плоскостопістю.

Як позбутися мозолів на ногах у домашніх умовах

Для видалення дискомфортних утворень на ногах використовують різні способи. Вологі мозолі зазвичай проходять самі протягом семи днів. Їх рекомендується покрити сухою пов’язкою або пластиром. Якщо виникне біль чи почервоніння, потрібно звернутися до спеціаліста.

Зверни увагу! Ніколи не проколюй мокрий мозоль — це підвищить ризик інфікування та сповільнить загоєння.

Домашній засіб від мозолів, які називаються сухими, простий: нагрій воду, додай у неї соду або морську сіль та потримай 20 хвилин. За допомогою пемзи видали огрубілий шар шкіри. Процедуру, можливо, прийдеться повторити декілька разів. При видаленні утворень на ступні допомагають спеціальні креми та рідини з доведеною ефективністю.

Мозолі між пальцями ніг видалити важче. Для лікування можеш використовувати настоянки з лікарських трав, серед яких — череда та подорожник. Просто додай їх до теплої води та тримай ноги в ній, поки вона не охолоне. Такі процедури допомагають не тільки позбутися утворень — вони заспокоюють подразнену шкіру. Якщо ванночки не допомогли, а ти надалі думаєш, як вивести мозолі між пальцями ніг, спробуй спеціальні пластирі. Не забувай про те, що краще все ж таки проконсультуватися з лікарем.

Мозоль на пальці ноги — це також проблема. Щоб його видалити в домашніх умовах, потрібно:

  • потримати ноги в теплій воді з милом, щоб пом'якшити шкіру та зняти бруд;
  • зробити компрес з алое віра або оливкової олії, щоб заспокоїти шкіру та прискорити загоєння в тому разі, якщо мозолі запалені чи болючі;
  • використати пластир чи інший засіб для видалення утворення.

Якщо проблема не зникає або стан шкіри погіршується, краще звернутися до спеціаліста. Лікуванням мозолів на ногах займається подолог. Під час консультації він огляне утворення, поставить правильний діагноз та підкаже, як лікувати.

Не знаєш, як позбутися натоптнів? Метод їх видалення схожий на описаний вище:

  • потримай ноги в теплій воді;
  • за допомогою пилочки або спеціального камінчика відшліфуй верхній шар шкіри;
  • зроби компрес з оливкової олії або алое віра, щоб заспокоїти шкіру.

Крім того, можна використовувати зволожувальний крем, щоб поживити шкіру й запобігти подразненню.

Чи допоможуть профілактичні заходи уникнути мозолів

Є різні профілактичні засоби, які дозволяють уникнути ущільнень на стопі, між пальцями чи на них. Може виручити присипка, яка допомагає зменшити пітливість ніг, запобігає утворенню неприємного запаху та розвитку грибкових захворювань.

Якщо мозоль на пальці ноги виник через незручне взуття, варто вибирати чоботи, сандалії чи лофери відповідно до твого розміру. Особливу увагу зверни на ширину взуття, адже в кінці робочого дня ноги зазвичай набрякають, їм може бути тісно.

Також рекомендується забезпечити достатній догляд за ногами. На можливі зони утворення мозолів нанеси спеціальний крем, рекомендований подологом. Вчасно підстригай нігті на ногах за допомогою спеціальних інструментів, адже якщо вони великі, то можуть змінювати положення стопи у взутті. В інтернет-магазині Аврора придбати такі пристосування можна за доступною ціною. Це пилочки, ножиці, щипчики та кусачки.

Якщо на стопі з'явилися щільні ділянки шкіри, їх потрібно зразу позбутися в домашніх умовах за допомогою пемзи або звернутися до майстра педикюру. Він зробить шліфування підошви з використанням професійного інструменту.

Тепер ти знаєш, як позбутись мозолів на пальцях ніг та на підошві. Хоча в більшості випадків такі утворення можна успішно лікувати в домашніх умовах, іноді виникають складніші ситуації, які вимагають професійної допомоги. У разі появи сильного болю, запалення або інфекції важливо звернутися до лікаря або педикюрного майстра.

Щоб зберегти здоров’я та красу ніг, потрібно не тільки знати, як вивести мозолі, а й дотримуватися всіх рекомендацій, щоб не допустити утворень надалі. Здорові та красиві ноги — ключ до комфортного та активного способу життя.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті