Сульфати в шампунях: навіщо потрібні та чи можна без них обійтися

Статті
23 Квітень 2024
69
  1. Що таке сульфати в шампуні й навіщо вони потрібні
  2. Сульфати в шампунях: користь чи шкода
  3. Коли не варто використовувати сульфатні шампуні
  4. Як позначаються сульфати в шампуні

Напевно, жоден із засобів для догляду за волоссям не викликає стільки суперечок, як сульфатні шампуні. Думки про них можна почути різні. Одні вважають, що сульфати в шампуні – це абсолютне зло, справжня отрута для волосся та шкіри голови. Інші продовжують користуватися ними та запевняти всіх, що інформація про шкоду цих речовин сильно перебільшена. А що ж насправді? Спробуємо розібратися.

Що таке сульфати в шампуні й навіщо вони потрібні

Сульфати – це різні солі сірчаної кислоти, які виступають у ролі поверхнево-активних речовин (ПАР). Саме вони при взаємодії з водою утворюють густу піну, яка сприяє швидкому видаленню забруднень. Обійтися без них не можна, інакше продукт просто не буде працювати.

Сульфати містяться не тільки в шампунях, а й в інших засобах, призначених для особистої гігієни. Вибираючи гель для душу, пінку для вмивання обличчя або зубну пасту, зверни увагу на склад продукту. Напевно, поміж основних компонентів там будуть присутні сульфати.

Є вони й у багатьох засобах, призначених для прибирання. Саме тому більшість споживачів, які не знають достеменно, що таке сульфати в шампуні, відгукуються про них несхвально та твердять про шкоду для організму. Їх бентежить той факт, що в складі засобів для догляду за волоссям містяться ті самі компоненти, що й у гелі для посуду. Як таке можна допустити?

Насправді сульфати в мийних засобах та косметичних продуктах різні. У перших – доволі агресивні, у других – м'якші. До того ж сучасні виробники косметики намагаються використовувати їх не поодинці, а в комбінаціях з іншими компонентами, щоб вони були максимально безпечні.

Сульфати в шампунях: користь чи шкода

Не варто боятися шампунів із сульфатами, від їхнього використання є безсумнівна користь, адже вони:

  1. Допомагають якнайкраще очистити волосся та епідерміс. І неважливо, що саме потрібно змити: шкірне сало, пил, силіконову плівку або куплений недавно новенький стайлінг. Продукт зі щільною текстурою, що утворює велику кількість піни, дасть однаково хороший результат. Він розчинить і прибере бруд і жир, розкриє пори шкіри, дозволить їй дихати. Для власників жирного волосся сульфати в шампуні – це справжня паличка-виручалочка, яка надасть бажаного об'єму та легкості пасом. З безфосфатною продукцією це навряд чи вдасться.
  2. Забезпечують ефективне проникнення лікувальних засобів. Якщо шкіра буде бездоганно чистою, препарати для відновлення волосся працюватимуть краще.
  3. Дозволяють рідше купувати засоби для миття. Оскільки сульфати гарно піняться, тобі вистачить навіть кількох крапель шампуню, щоб голова стала чистою. Замість покупки нового флакона ти зможеш побалувати себе якою-небудь масочкою для локонів або випробувати давно вподобаний бальзам для волосся.

З одного боку, це те, що потрібно. Але з іншого?

Коли не варто використовувати сульфатні шампуні

Згідно з дослідженнями трихологів, регулярне застосування засобів із сульфатами позбавляє шкіру захисного ліпідного шару. У відповідь на це вона виробляє ще більше шкірного сала. Намагаючись його позбутися, ти починаєш мити голову частіше й посилюєш проблему. Волосся стає ламким та вразливим. Привіт, посічені кінчики, сплутаність та електризація!

Вихід у цій ситуації простий: не можеш або не хочеш повністю відмовитися від шампунів із сульфатами – чергуй догляд, переходь на деякий час на безсульфатні засоби.

Не варто використовувати продукт, у якому присутні солі сірчаної кислоти, і в тих випадках, коли:

  • ти зробила ламінування або ботокс для волосся, пофарбувала його щадною фарбою. Миття шампунем із сульфатом зведе нанівець весь ефект;
  • у тебе дуже сухе волосся, а шкіра схильна до алергії та подразнення. Наявність сульфатів у засобі для догляду ще більше посилить проблему;
  • ти маєш кучеряве волосся, і тебе неймовірно дратує неможливість зробити охайну зачіску. Сульфатний шампунь збільшить «пухнастість».

Крім того, відмовитися від нього треба в разі індивідуальної непереносності окремих компонентів засобу та за наявності таких захворювань, як екзема або псоріаз.

Як позначаються сульфати в шампуні

Що стосується всіляких страшилок про негативні властивості сульфатів, то багато з них не відповідають дійсності.

Американська рада гігієни провела чимало досліджень і визнала, що в разі короткого контакту зі шкірою та за умови ретельного змивання водою побутові сульфати можна вважати абсолютно нешкідливими.

Небезпека цих компонентів науково не доведена. Користуватися засобами, що містять солі сірчаної кислоти чи ні, – особиста справа кожного. Однак, щоб мати можливість вибрати продукт під час купівлі, варто знати, як позначаються сульфати в шампуні.

Шукай склад засобу на пакуванні. Там можуть бути такі позначки:

  1. SLS (лаурилсульфат натрію). Це один із найпопулярніших представників сімейства. Має доступну ціну та сприяє гарному утворенню піни. Однак тривале використання шампунів, у яких є SLS, може спричиняти пересушування та подразнення шкіри.
  2. ALS (лаурилсульфат амонію). Це ще один компонент, що коштує недорого. Він здатен утворювати густу піну й гарантувати якісне очищення волосся та шкірних покривів. Має високу біорозкладність. Але його вміст у продукті в кількості, що перевищує 2%, може викликати подразнення.
  3. SLES (Sodium Laureth Sulfate, лауретсульфат натрію). У порівнянні з SLS він менш агресивний. Може використовуватися навіть у засобах, призначених для дітей, замінюючи собою безліч поверхнево-активних речовин.

Якщо ти категорично проти сульфатних шампунів, шукай засоби з компонентами природного походження, які можуть замінити SLS або ALS. Наприклад, з екстрактом мильного горіха. Цей м'який мийний засіб має зволожувальну, охолоджувальну, пом'якшувальну та протизапальну дію. Він якнайкраще очищує сухе волосся та дбає про нього. Можна використовувати й шампуні, у складі яких вказані кокамідопропілбетаїн чи кокамід МЕА. Це на слух вони такі страшні. Насправді ці речовини отримані на основі кокосової олії. Вони підвищують в'язкість продукту й водночас добре піняться.

Звертай увагу на всі компоненти. Запам'ятай: якість шампуню залежить від його складу та формул, а не від наявності або відсутності сульфатів. Вибирай вдумливо, і тоді ніяких проблем точно не буде.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті