Рицинова олія для обличчя: користь та шкода

Статті
3 Травень 2024
74
  1. Що таке рицинова олія
  2. Користь рицинової олії для шкіри
  3. Застосування рицинової олії для обличчя
  4. Коли рицинова олія може бути шкідлива
  5. Рицинова олія для волосся: спосіб застосування

Скажи «бай-бай» сухості, почервонінням і запаленням: лише один засіб зробить чудо з твоєю шкірою. Ти точно чула про те, яка корисна рицинова олія для волосся. А що, якщо ми скажемо, що вона змусить сяяти не тільки твою зачіску, але й обличчя? Це бюджетний та ефективний інструмент для твого неперевершеного вигляду. Сьогодні ти дізнаєшся, для чого рицинова олія твоїй шкірі й волоссю, як її використовувати.

Що таке рицинова олія

Рицинова олія — це цілюща речовина, яка набула широкого використання ще з давніх часів. Вона являє собою прозору рідину характерного жовтого кольору. Добувається з рослини, що зветься рицина звичайна, та термічно обробляється, бо основний її компонент токсичний у початковому вигляді. Засобу знайшли застосування в медицині, косметології та побуті. Сьогодні ж він найбільше використовується в догляді за волоссям та засобах для шкіри.

До речі, лови цікаву інфу: у Стародавньому Єгипті касторову олію використовували в ролі пального для ламп, лікували нею захворювання та навіть прописували вагітним жінкам для стимуляції процесу народження.

Користь рицинової олії для шкіри

Рицинова олія класна тим, що багата на мікроелементи, які гарно впливають на твою шкіру. Вона діє комплексно та розв'язує проблеми різного походження: від видалення постакне до регуляції жирності. До її складу входять вітаміни А та Е — це антиоксиданти, які допомагають клітинам швидше оновлюватись, нормалізують роботу сальних залоз та захищають обличчя від передчасного старіння. А також містить корисні кислоти:

  • пальмітинова: освітлює, підвищує пружність та еластичність, а ще, як і попередні мікроелементи, позитивно позначається на процесі регенерації;
  • стеаринова: діє як щит від негативного впливу зовнішніх екологічних факторів на шкіру та робить її бархатистою внаслідок глибокого зволоження;
  • рицинолева: дарує шкірі гладкість й вирівнює її рельєф.

До речі, власницям сухого типу шкіри варто особливо уважно приглянутися до засобу. Він має у своєму складі тригліцериди, які зберігають вологу в клітинах. А якщо будеш використовувати олійку тривалий період, то вона стимулюватиме вироблення еластину й колагену — білків, що відповідають за молодість шкіри.

Застосування рицинової олії для обличчя

Ти вже вирішила поліпшити стан своєї шкіри за допомогою касторової олійки? Тоді лови інструкцію щодо її використання:

  1. Прибери волосся за допомогою косметичної пов’язки або резинки та скористайся улюбленим очищальним засобом для видалення косметики.
  2. Нанеси декілька крапельок олії на руки та розподіли масажними рухами. Але не розтягуй шкіру. Засіб має липку консистенцію, тож треба, щоб твої пальчики ковзали по обличчю: це забезпечить рівномірне нанесення.
  3. Лягай та відпочинь наступні 5–10 хвилин: під час цієї косметичної процедури краще прийняти горизонтальне положення.
  4. Видали залишки рідини сухою серветкою або вмийся.

Якщо не хочеш наносити олійку в чистому вигляді — для тебе також є варіант. Просто додай трохи засобу в готову маску для обличчя та використовуй.

Коли рицинова олія може бути шкідлива

Рицинова олія корисна, але й може завдати шкоди в деяких випадках. Все буде «гуд», якщо провести попереднє тестування на алергічну реакцію:

  • нанеси засіб на невелику ділянку (наприклад, на згин ліктя);
  • залиш рідину на шкірі та спостерігай протягом доби;
  • якщо жодного подразнення не виникло, сміливо використовуй.

До речі, не рекомендуємо приймати касторку внутрішньо, якщо не маєш для цього відповідних медичних показань. Зовнішнього нанесення цілком достатньо, якщо бажаєш поліпшити вигляд шкіри: використання рицинової олії в цьому допоможе.

Касторова олія дійсно прискорює ріст волосся. Це відбувається завдяки зволоженню та протизапальній дії: такий ефект змушує фолікули функціонувати краще. Крім того, масажні рухи, якими засіб втирається в шкіру голови, позитивно впливають на циркуляцію крові. Внаслідок цього волосся також росте швидше. Але це далеко не єдина магія, яку олія зробить для твоєї зачіски. Крім того, вона здатна:

  • позбавити від сухості, ламкості та випадіння завдяки високому вмісту вітамінів, білків, жирних кислот та антиоксидантів: своїм багатим складом олія забезпечує волоссю необхідне живлення;
  • покращити дію інших продуктів: включивши касторку у свій догляд, ти помітиш, як всі твої засоби почали давати кращий ефект. Вона сприяє ефективному поглинанню косметики шкірою;
  • зробити волосся гладеньким та допомогти позбутися посічених кінчиків: глибоке живлення, яке забезпечує рідина, позитивно вплине на зовнішній вигляд зачіски.

У чому ж секрет дії цієї чудо-олійки? Річ у тому, що вона приблизно на 90% складається з рицинолевої кислоти. Це основний активний компонент, перелік властивостей якого вражає. По-перше, глибоко проникає у волосяний стрижень та зволожує шкіру голови. По-друге, стимулює ріст волосся. Так, ефект, котрий всім дуже полюбився, досягається завдяки рицинолевій кислоті. До того ж вона служить щитом від зовнішніх факторів: захищає зачіску від сонячного випромінювання та механічних пошкоджень. А остання в списку її компетенцій — боротьба з лупою. Антибактеріальна та протигрибкова властивість успішно усуває неприємну проблему.

Рицинова олія для волосся: спосіб застосування

Маска для волосся з рицинової олії — це безсумнівна інвестиція в красу твоєї зачіски. Вау-ефект забезпечений, але треба розуміти тонкощі її використання. Тож розберімось, як правильно наносити засіб на волосся, щоб він приніс максимум користі.

Перш ніж почати, треба підготувати рідину до використання. По-перше, в’язку касторку з’єднай з іншою олією: тоді вона стане менш липкою та зручною для нанесення. Соняшникова, арганова, реп’яхова або кокосова – будь-яка, що знайдеться вдома. Візьми скляну тарілку та розпочинай міксувати. Ідеальна пропорція — це 1:3 (одна частина рицинової, а три — іншої олії). Перемішай їх до однорідності та розведи водяну баню: на ній треба трохи прогріти отриману суміш.

Далі твої дії залежатимуть від мети, з якою ти застосовуєш засіб:

  • хочеш побороти проблему ламкості та сухості волосся — розподіли олійку по всій довжині;
  • плануєш пофіксити посічені кінчики — нанеси рідину лише на них;
  • бажаєш поліпшити стан шкіри голови або пришвидшити ріст волосся — зроби обгортання. Для цього обережно втри касторку в коріння перед тим, як помити голову шампунем.

Час витримки маски на волоссі та періодичність використання також будуть змінюватись відповідно до задачі. Якщо наносиш суміш по довжині або на кінчики, вистачить від 15 до 20 хвилин та 2-3 разів на тиждень. При обгортанні ж доведеться запастися терпінням: маску варто залишити на шкірі на 2 або більше годин. А повторювати процедуру треба два рази на тиждень.

Застосування рицинової олії для обличчя та волосся — це круте та ефективне доповнення щоденного догляду. Головне, не забувай використовувати якісні засоби, щоб точно виглядати неперевершено. До речі, ти можеш купити доглядову косметику всього за два кліки в інтернет-магазині Аврора. Вибирай з унікального асортименту засобів від різних брендів.

Коментарі

Коментарів не знайдено

Додати коментар

Схожі статті